Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kete livina kena sondol

Assalammualaikum semua

Hari ini dlm sejarah...
Aku rasa dah 13 thn memandu...
Ni kali kedua aku bwk kete org sondol kete aku...
Insident pertama ms aku bwk kete ford laser dulu...
Tu excident dlm kwsn opis bila budak opis terlepas
cluth n kete dia melompat cium bontot kete aku
Tp xclaim ape2 pun kat dia...

Yg ni...2nd time aku kena lepas dah 4thn bwk livina
Malang xberbau kan...aku pun xsangka
Kisahnyer harini bday akak aku...
Konun nak turun sentul nak lawat mak n jumpa akak aku...
Planning baik punyer...
Siap nak tgk wayang dgn budak2 kat klcc
Dlm jam 10.30 aku bertolak dr rumah...
So....tuang minyak dulu kat shell tmn dato demang
Then singgah lak petronas sebelah jusco equin tu utk cucuk duit kat ATM...
OK settle...
Pasang sitbelt... masuk gear..n yeah...here we come la konun
..


Elok je nak kuar simpang depan starbucks tu...nampak lori siput lalu...
Mestila stop kan...kena bg laluan...
Aku rasa dlm 10saat kot aku stop..
Tetiba gedebuk...bergegar kete ko...
Tgk blkg kete nissan gak yg langgor

Turun kete tgk nissan almera...
Budak tu boleh ckp sikit je kak..xde pape
Aku tgk kete dia mmg xde papa
Serius ko...mmg kete dia sihat walafiat
Tgk kete aku bumper n skirting pecah
Belah kanan bumper dah jatuh
Dia ckp xde pape...
Adeh....



Terus ckp kat dia...bg akak snap gmbar sikit n call husband akak
N mmg ckp kat dia..kalau gini boleh tukar bamper seketul ni
Akak kete xpernah kuar dr tceas...
Mamat ni ckp..xpela kak
Akak gi la hantr mana2 workshop akak nak
Nnt sy byr....dia mintak maap

So.... lepas snap gmbar ic n lesen dia..
Tukar no tipon aku pun msk kete n tanya hubby...
Dia suruh aku settlekan kete dulu...
Cari la mana2 workshop utk tanya rege

So.... aku g ke seri serdang utk tanya workshop
Workshop nak tampal simen, gosok n cat blk je...
Murah je pun kos dia dlm rm300
Tp xberbaloi la...

Bak kata hubby...kalau sendiri langgar...
Mmg le kita pakat simen n cat balik
Tp kete kita yg sah2 cun2 sihat dah kena sondol smaapi pecah...
Xkan nak simen je
Wajib tukar seketul
Kata bengkel tu mahal oo mau tukar seketul ori

Ok... cari kedai lain...dia kata nak tukar seketul ori amik masa...
Lagi pulak takut org spare part bagi barang x ori tp claim kata ori ...
Last choice..call tceas minta koatation price
Dia kata dlm 3hari leh siap..tp harga mahal giler

So aku ckp kat mamat ni
Better claim insurans je
Kita gi report polis
Aku rasa xberbaloi dia byr smapai rm3k utk repair
Tp aku agak dia sibuk kot...
N duit byk...dia ckp xpe...dia sanggup byr cash

So..dia suruh aku gi tceas utk dptkan harga
Memula ingat dlm rm2k...
Rupanyer rm3.4k ko
Kabor kat dia
Dalam seminit je terus dia bank in duit
Kira settle la
Ya Allah..lega rasa..tp aku ckp kat tceas...jgn ada hidden cost lain...duit dia bg aku ngam2 je...riso aku



Now, kete kat tanchong express auto service (TCEAS) puchong...
N aku ngan anak2 dr jam 10.30 pg ke jam 2ptg br settle..dgn kelaparan..
Dgn kepeningan..dgn kepenatan...
Nasib baik servis tceas puchong ni tip top
Dia tlg hntr aku sampai kat ioi mall puchong... sbb dr servus centre tu xde kete or teksi masuk pun..kat kwsn perindustrian puchong..apa ada situ? Kilang jelah
Dpt la aku bersantap kejap kat pizzahut ioi mall tu
Then blk naik teksi dr situ
N duit teksi aku pun mamat ni byrkan
Aku nak naik teksi pun seriau ko...
Semua driver india berlonggok kat teksi stand depan ioimall tu...
N leh tahan harga teksi dr ioimall ke rmh aku dlm rm24 siap byr tol..haha



Insyaallah....khamis ni siap kot sbb rabu cuti merdeka kan...
Aku doakan harga ni lg rendah dr estimated kos...
Kalau ada lebih mmg aku pulangkan blk
Sian kat mamat ni...
Tp dia sgt baik hati n bertanggungjawab
Susah nak jumpa org mcm dia
Serius xsusahkan aku wlaaupun sebenarnya dah susahkan aku pun
Haha...
Dgn program cancell...
Xmemasal blk naik cab dlm kepenatan... huhu

Moral of the story....
Nak kuar simpang kena lebih hati2 ok
Dulu pernah jugak dpt kes langgar blkg ms naik wira dulu...
Tp tu hubby yg langgar org...
Kereta toyota baru ko
Mmg claim insurans la ms tu...
sesungguhnya hari ini dlm sejarah...
Daaa
.

4 comments:

mama tisya said...

kdg kita dh drive elok2 org langgar blkng kn...nasibaik org yg langgar tu tk kisah trus byr walaupun beribu...susah nk jmpa..mmg org tu byk duit la tu...smua dipermudahkan...mmg kalo nk p balai , nk claim insuran leceh

Iela Fazielah said...

Betul tu amy...alhamdulillah baik mamat ni..semoga dia sentiasa dimurahkan rezeki...amin

sumysya said...

payah nak jumpe orang gini...kadang nak bayar Rm300 pun liatkan...alhamdulillah Allah permudahkan urusan kan...

Iela Fazielah said...

betul tu sya..mungkin jugak sbb akak jenis xmarah...cool n steady je..mamat tu pun cool n steady gak....

Related Posts with Thumbnails