Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Part3 Cuti ke Kuala Terengganu: nasi dagang, masjid kristal & TTI




assalammualaikum..
kita sambung part terakhir bercuti kat ganu ye..
4hari 3 mlm dari kemaman ke kuala terengganu
walau pun percutian pendek..tp terasa keseronokannya...
ok..hari terakhir di kuala terengganu...
kami plan utk checkout jam 12thari n hubby plan nak sampai ke chukai kemaman utk singgah rmh kakak dia jam 3 ptg..
eceli...semua hasil tangkapan haritu hubby tumpang letak di rmh kakak dia
jadi..blk dr KT kami kena singgah kemaman semula...

utk aktiviti pg isnin 1 Mei tu...
aku subuh2 dah kemas brg n lipat kain yg basuh smlm...
just jemur dlm rmh je.... bukak kipas...kering baju..
anak2 pg2 dah bersiap...
then kami gi mkn nasi dagang di gerai Makcik Azizah emak opismate aku nama dia Nora 
aku maklmkan kat nora dah aku nak dtg..
tp xamik no hp mak dia n nora pun xbgtau mak dia aku nak dtg
pastu...elokla hari cuti umukan
aku kuar mrh jam 8am..n samapi gerai dia dlm 8.15am
tu pun asyik salah masuk jalan..haha

sekali nasi dagang dah abis ko...
sedih aku tgk muka laki aku
dia peminat nasi dagang kot...
minat sgt
tp nasi kuning, pulut kuning n nasi minyak ada je..
laksam pun ada
tetiba mak nora kata ada extra nasi dagang...
alhamdullah ada rezeki utk hubby..dpt dia makan nasi dagang tu...
suka dia..

hubby sorang mkn nasi dagang... kami mkn pulut n syafiqah n imran mkn nasi kuning
lepas mkn borak la dgn pakcik Dollah ayah nora..
tanya tips masak nasi dagang..
sampai pemilihan kelapa utk masak gulai ikan pun kena pilih spesel ok...
byklah tips yg pakcik Dollah bagi kalau nak dptkan nasi dagang sedap n kuah gulai yg sedap

dok sakan berborak

suasana kedai makcik azizah...
lokasi kat Lorong Haji Da Batu Buruk..


ni mak nora... makcik azizah...
sempoi je makdia...
anak 10 ok... semua berjaya..
lepas sarapan pagi..kami ke masjid kristal KT
pakai google maps je//


snap gambar pakai gopro n instax..
just jln2 kawasan sekitar masjid n beli keychain utk syafiqah kasi kat kw2 sekolah dia
irfan pun nak jugak..
aku as usual bl FM je...

lepas jln2 kat sini kami ke TTI river cruise

tp xdpt naik...
yg ms kami dtg jam 9am dah penuh 2 feri sbb ada rombongan dari sekolah dtg..
next sesi jam 11pg..mmg xleh nak tunggu la

then kami ke Taman Tamadun Islam..
masuk ke taman miniature masjid2 dunia..
kami ber5 ambil tiket kombo
RM 59 utk 2 dewasa dan 2 kanak..
imran below 6 thn FOC okla

 taman ni kalau jln kaki dlm 800meter katanya
ada kemudahan sewa basikal, naik tram or basikal kayuh ber2
tp kena byr asing..
tp kami decided nak jln kaki je


tempat pertama dituju adalah miniature masjid negara..
cantik2 weh...

taj mahal pun ada

imran nak naik tram tp papa kata xyah..nak lepaskan gian dia..
bergamabr jelah kat kete ni

ni kat masjid al aqsa

yg ni syafiqah kat masjidil haram...ada kaabah ditengahnya

last gmabar aku n hubby kat masjid apa xingat
masjid madinah cat byk dah hilang2

kami masuk jam 10.15 mcm tu n kami keluar dlm jam 11.45am
lama gak jln2... sbb ada yg tgk video mcm kat masjidil haram, tajmahal dll
dari sini kami pecut balik homestay utk check out
terus masuk highway n singgah kemaman
solat jamak rmh along n jam 3.30 gerak balik ke KL
sepanjang h/way hujan on off n jemmed teruk
jam 8mlm kami tiba di KL n terus mkn dinner
luinch pun dlm kete tu pun mkn dunkin donut n bisket gery je...
hubby nak smapai awal..layankan...
budak2 xpernah jln jauh n dok berejam dlm kete smapai akhirnya kat karak masing2 dah mula merengek
sakit badan n pening..haha
sabar jelah...
aku pun 1st time rasa jemmed mcm org pantai timur selalu rasa time balik kampung..

pada kau pengalaman ke KT best..
sbb bandar dia moden...
w/pun rmh kampung tp kedudukan tersusun...
semua ok la...
insyaallah..ada peluang nak gi jln2 KT lg..
dpt 2 pasang sutera crepe batik lglah berbaloi..haha...
daa







No comments:

Related Posts with Thumbnails