Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bercuti di Kuala Terengganu (Part2) : jalan di NoorArfa batik, pasar payang n kopok lekor

bismillah...
sambung certia cuti2 malaysia ke kuala terengganu
hari 3rd day di kemaman adalah menjemput hubby balik dari memancing n mencandat sotong
katanya hasil xle byk mana
lg pun team ramai ada 8 org..hasil memancing dibahagikan sama rata..
alhamdulillah...jadilah..

disebbkan papa smapi jam 9pg...
so..kami b/fast dulu di hotek
3rd day ni b/fast best sikit sbb ada nasi dagang n nasi lemak
aku rasa ms 2nd day smlm tu aku b/fast awal sgt kot...
or lambat sgt...nasi dagang abis...
ni pun ms nak amik tu ngam2 tinggal 4 bungkus nasi dagang utk kami amik..haha


serius sedap nasi dagang ganu ni...

ok..
aku dah siap dah kemas brg utk check up
so..jam 9 ke jeti utk jemput hubby..hujan maha lebat ok...

jemput hubby di jeti



antara gambar2 hasil tangkapan hubby


ikan tongkol kat 4 ekor hak hubby dpt...


hasil pancingan dibahagikan sama rata..


lepas jemput hubby..kami balk semula ke resort utk hubby mandi n kami check out
bye al safina
nice place..
pada aku semua ok cuma bilik dia agak sempit
xde meja..kami mkn dalam bilik kena bersila...haha
utk family ber5 mcm kami ni sempit la...
mlm pertama irfan tido atas lantai lapik comferter...
sbb katil single dia kecil..bukan supersingle




gambar bersama lagi b4 gerak

ok...kami meneruskan pemanduan ke kuala terengganu
perjalanan amik masa 2 jam la jugak...
ikut jln dalam xlalu highway


disebbkan kami ikut jln kampung..
tempat pertama kami jumpa adalah kilang Noor Arfa Batik



nice place...
jln2 dlm kilang tgk org canting batik dan menenun sutera






ada org buat nama kristal..tp x beli pun
masuk kat kawasan kain2 sutera...
mmg rambang mata aku ok...



kejap pegang sana....
kejap pegang sini


pastu testing sana sini..haha
unik design noor arfa xde kat tempat lain..
tp harga dia aduhai...
aku xbeli apa2 kat noor arfa sbb takut nnt gi pasar payang jumpa design lg lawa n harga lagi murah
nnt aku meroyan lak..haha

lepas singgah kat noor arfa..
kami terus gi mkn tengahari dulu..
konun nak mkn kat kedai mkn kat Restoren Mat Binjai yg dikatakan sedap...
tp nak cari parking pun xde ok..
org nak mkn pun beratur macam cacing dari dlm kedai ke luar...
so..lupakan hasrat sbb dah kelaparan..
kami mkn kat medan selera di pantai batu buruk je...
lepas kenyang barulah  check in ke homestay
kami stay di Homestay Anjung Maznah di jln Abd Rahman Limbong
area batu buruk...
rumah yg selesa n luas
ada peti sejuk besar n ada mesin basuh lg ko
nak masak pun boleh




ni rumah owner...kami sewa rmh sebelah dia...
rumah anak dia xsalah...
rm140 semalam xsalah..ada 2 bilik dan beraircond semua




lepas check in n rest... aku sempat basuh 2 round mesin basuh baju...
pakaian since hari jumaat dan sabtu.....
spender budak2 aku bwk xcukup..haha..kena basuh..
mesinnya 7kg...so kena buat 2 trip
dlm jam 4 ptg, tinggalkan mesin n kami mulakan misi jln2 di pasar payang

1st time sampai kat pasar payang...
sbb aku xpernah jejak kuala terengganu
semua kedai jual baju sutera je...
aku pergi aked depan pasar payang
hampir semua kedai aku singgah
sampai 1 kedai ni...ramai giler org bl bj dengan dia
dah terus aku pun bl baju kat sini



cantik x kain ni...mmg sekarang semua patern kain crepe kan
nak kain sutera penuh kena bl kat noor arfa la..rm450 ke 800 ok
kain crepe boleh dpt rm280 or rm250 je sepasang dan ada batu berwarna penuh tau..
kalau design sekarang yg terkini bunga kat tgh2..
aku xminat..suka design lama jgak
beli la 2 pasang...
1 buat bj raya next year n 1 lg tu buat gi keje...:D


muka hepi lepas bl batik sutera...
gmbar blkg aku tu semua design bunga terkini...

lepas bl sutera jln2 la jugak kat pasar payang...tp tgk2 je...xde benda menarik nak bl
nak mkn durian pun xmampu..haha
otak set nak mkn mlm laksa ganu je

so..dr pasar payang kami ke seberang takir utk bl keropok lekor
nama kedai ni aku lupa snap dr luar...
kata kakak ipar aku kopor lekor sini sedap
tp masyaallah...rmaai giler yg beratur
yg mkn kat sini pun ramai



kopok sini sebatang rm1 n boleh bl 5-5 or 10 or 20 btg...
kalau nak pek vacum kena tambah 50sen n order dulu..esok br ambil
kami bl 5 btg x 6 pek
bl la sikit utk akak opis n mak n adik2


panas2 kopok lekor dia terus packing


ni org yg order bentuk vacum
beli jugak kopok goreng kembang tu..
sepek 500g kot rm11

tp kami lupa nak bl kopok cheese ko...haha
aku lupa...laki aku pun lupa..

jam nak msk jam 7mlm
kami terus dinner di kedai mkn jus buah gelas besar pok san




tgk dkm google ni yg best...
kita terjah...ramai giler org



imran mkn kopok lekor je...
aku mkn laksa gsnu, syafiqah laksam, irfan imran n papa mkn nasi lemak 
sedpa makanan dia...servispun cepat
aku recommended la korang terjah

so..habis sehari pertama di kuala terengganu
mlm tu blk ikut googlemap..
entaah jln mana ntah dia bwk..
tp sampai la homestay...
kalau x nak tempuh jemmed kul 9 lnh br sampai kot..haha

xlupa jugak ...
balik tu terus sidai bj yg dah basuh
hanger semua cukup...
tempat sidai semua ada...
esok pg bgn tido kering dah semua baju ok...
smabung part akhir next n3 ya..daa

2 comments:

adeQ said...

baca akak jalan2 terengganu.. terus teringat zaman belajar.. serius semua tempat akak sebut semua saya dah pegi.. air buah tu.. ade satu kedai lagi.. betul2 nama die air buah pior gelas besar.. sedaaappp sangat.. paling sedap air naga campur mangga.. terbaikkk sangat...

Iela Fazielah said...

yeke adeq.....next time dtg sana lg leh gi cuba pulak...:D

Related Posts with Thumbnails