Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

progress home make over (part 1): wallpaper by Lamex Wallcovering

bismillah...
aku rasa aku xperlu tunggu raya kot nak citer pasal home makeover
kang aku lupa terus xciter pape...
hp dahla storan n RAM kecik
amik gambr byk2 "hang" terus..
baik aku terusa abadikan citer dlm blog
kot korang nak rujuk ke..senang kan...
manatau ada yg nak tukar wallpaper mcm aku...leh la baca ye

ok..utk house makeover aku budged below RM3k
motif utama dah bosan dgn kaler merah
dulu excited ms memula masuk rmh baru..
gi keje xsabar balik sbb nak lepak2 kat rmh
rumah bau baru je...rmh baru kan
tp msk 7 thn dok tgk benda yg sama aku bosan
nak bl rmh baru xde duit..haha
impian xberagak..
jadi..kita ubah suasana baru je...
utk perabut aku maintain je...
xde budged besar..lg pun mcm sofa masih leh guna..
so..pakai jelah apa yg ada...

utk major changes aku perlu ubah wallpaper dulu...
sbb dia tarikan utama dlm rmh ni..
jadi..
lepas penat usha2 wallpaper dlm laman web lamex..
aku ke midvalley utk gi tgk warna n pegang sendiri wallpaper tu...
n mcm aku dah pernah tanya kat korang dlm IG aku...
aku decided amik corak jalur2 utk theme colourful xsalah
nak yg lawa sgt ,mahal pulak harganya..


step utk pasang wallpaper lamex xsusahpun...
korang gi je mana2 butik lamex..kat MV ada, sunway ada
korang boleh pilih design
nak tgk dalam lamen web pun boleh
then byr deposit Rm300..nnt staf lamex akan call n dtg rmh utk buat ukuran n kira bape roll wallpaper yg diperlukan
then dia boleh bg cadangan if wall kita perlu diplaster or tidak
kebetulan ms aku dtg tu dah nak dekat home dec..
jadi... aku nakkan harga pakej homedec..
n tarikh diorg buat homedec tu jatuh pd hari aku gi KT..
aku dtg sekali lg ke butik utk booking price homedec..
standart harga lamex ni..
every 5 roll korang amik akan dpt free installation
tp... below 5 roll korang kena byr intallation Rm250
utk harga pakej homedec, kena amik 7roll ke atas dpt free installation n setiap roll ada diskaun lg..
tu yg untung bl time home dec..
xyah gi ke homedec tu..dtg je kat mana2 butik lamex...pun boleh..



total price utk 8roll aku ambil utk cover dinding dining area 5roll
dan living hall perlukan 3 roll...
so total RM 900
roll kelabu berteksture lebih mahal dari roll biru strips tu...
xsalah Rm180 seroll dpt Rm130 seroll
n yg corak stripes tu Rm130 dpt rm98 seroll
kalau rmh korang ada wallpaper lama nak kena remove..
korang boleh buat sendiri...
kalau malas mcm aku....upah org lamex..diaorg akan amik upah RM53 utk 3 roll 
so..cth kalau rmh korang pernah pasang sampai 6roll..byr la Rm100 upahnya..haha

n satu lg..aku ada byr upah plaster sbb keadaan dinding aku yg sgt teruk..
lepas bukak wallpaper lama berlekuk2 n cat tercabut2
ada jugak wall crack..so diaorg tlg baiki..
cost dia RM89...
n 1 lg...if wall korang tinggi lebih 10 kaki..pun ada extra caj Rm20 utk 3 roll..
jadi..total aku byr utk lamex adalah Rm1049 sahaja..

jom layan gamabr ms operasi cabut n pasang wallpaper lama n baru
memula cabut wallpaper lama
lamex caj rm53 utk 3roll...
nak buat sendiri boleh..tp xlarat..
lgpun xtau trick nak remove wallpaper

lepas cabut wallpaper lama...tinggal kesan kuning kat dinding...
trick nak cabut yg kuning tu pulak...
kena basahkan dindingtu dgn air..lap pakai span
then br diaorg kikis pulak...mcm leceh

dulu aku bl wallpaper bunga merah tu Rm150 perroll n aku bl 3 roll je utk cover 12kaki 
total RM700 jugak sbb upah pasang kena byr Rm250... kan rugi tu
baik amik je minimum 5 roll... n dpt free installation...


lepas settle cabut wallpaper...
uncle ni kikis kesan dinding dan mulakan plaster dinding xrata..
dinding sku bkn setakat xrata... siap crack lg ko....
kos plaster dinding rm89..


lepas siap plaster dinding area dining
sementara tunggu kering
diaorg bersihkan n ratakan pulak dinding living hall merah
dinding merah ni pun xrata..tp aku xplaster...
xmau tambah kos sbb dinding yg ni xdikira ms byr aritu

dah siap kikis n ratakan..diaorg pasang wallpaper di ruang sini dulu
lepas settle uncle mintak izin gi lunch jap sbb dah kul 1..sian uncle..penat diaorg

jam 2ptg uncle sambung blk utk potong wallpaper n install kat area dining hall
kali ni kat dining hall aku pasang penuh 22 kaki...
perlukan 5roll


dlm jam 4 ptg br settle semua keje
alhamdulillah


ni living hall before n after


ni rupa lepas siap pasang...
rasa lebih luas
so total cost utk pasang wallpaper rm1049

ext n3 aku citer pasal tukar warna kitchen cabinet lak ye...daa

4 comments:

mummy_ayu said...

wah..cantiks...tq share, mana tau nanti nak buat wall paper leh refer2..

Iela Fazielah said...

tq ayu.... yup... boleh je refer....

Fyda Adim said...

cantik kak...ai suka...tahun ni saya tak mae over pun umah just cat luar rumah aje..

Iela Fazielah said...

hi fyda.... cat luar pun dah cukup cantik berseri..kami cat luar pun xlagi... sibuk buat dlm dulu sbb dah xtahan...haha

Related Posts with Thumbnails