Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kem bantuan bencana alam dan operasi menyrlamat (BBOM) BSMM 2017

bismillah...
nak share sekitar aktiviti kemBantuan Bencana Alam dan Operasi Menyelamat  BSMM Chapter UPM yg telah diadakan di Nur Lembah Pangsun pada 5 - 7 Mei 2017 yg lepas

utk pengetahuan korang...
kem ni julung kali diadakan selepas hampir 10 tahun BSMM C UPM xaktif
selama ni aku buat pra BBA kem je
tu pun buat kat sekitar kwsn PKU UPM
just nak kenalkan kat student apa itu clinton cooker n simulasi kecederaan

tp kalau buat BBA camp or BBOM yang real sgt susah ok...
sebaiknya buat dlm 2 team...lg ramai lg best
n penyertaan fasilitator mmg kena ramai
sebab fasi kena set aktiviti untuk pelajar dan memantau aktiviti

tp alhamdulillah..kem ni aku dpt manage dgn baik
perbelanjaan pun dpt diminimumkan sebaik mungkin
n the best part my student well organised semua benda yg sepatutnya disediakan
cth part beli brg2 bash utk memasak, tempah tshirt kem, buat banner n penyediaan peralatan utk BBOM
pengalaman last year gi camping diaorg gunakan sepenuhnya utk aktiviti kali ini...
alhamdulillah

part aku lebih pada penyediaan jurulatih n fasi...
eceli aku pernah share aku gi rikki n booking tempat Nur Lembah pangsun di langat ni...
last buat aktiviti BBOM gak tp tahun 2007
mmg lama giler xbuat...


ok...
terus pd hari kejadian..
kami berangkat jam 3ptg dari UPM
3 org student exam naik kemudian dgn aku
sorang ni boleh dia dtg lambat.kena tinggal bas...last2 naik dgn aku gak

budak sampai ke NLP dlm jam 5.30 ptg n terus set khemah
lepas tu bagi taklimat dan pembahagian kumpulan 
yg ditugaskan memasak dah stat masak utk prepare dinner

jam 8.30 kami mkn dinner sambal sardin dgn msk lemak putih kubis..
terangkat ko.... kenalak ada telur dadar..yum..yum!!

mlm tu aktiviti pertama adalah belajar tentang tali temali n ikatan
penting utk diaorg tau sbb ikatan ni digunakan pd strecture utk operasi menyelamat di tempat tinggi
1 lg utk aktiviti esok nak buat abseiling...
aku jemput en Md noor liza utk kendalikan aktiviti






sedang elok belajar...
dtg satu kes mangsa kemalangan di dapur...
alhamdulillah..fasi student yg aku jemput ni boleh kendalikan kes2 utk peserta..]
ringan sikit keje aku..

pelagi... kes pertama budak2 ni handle..menggelabah pun ada


tu dia jumpa mangsa..badan besor lak tu
dgn hujan lebat pulak tu
utk 1st kes agak kelam kabut student manage
mungkin terkejut n xsedia
tp alhamdulillah... feedback diaorg ok je


oh ye..ms mlm pertama ms taklimat belajar tentang tali tu kat luar hunan lebat
disebbkan tapak khemah jenis bersimen..
abis air bertakung... dah khemah banjir
so mlm tu kami tido ramai2 kt dewan terbuka kami
syok la jugak sbb sejuk..xde nyamuk
memasing berbungkus dgn sleeping bag masing2




abis aktiviti utk 1st day...
aku xdera budak bg kes tghmlm sbb tau masing2 kepenatan sbb kehujanan
ngan aku pun tido baju badan basah2 n brg aku pun basah sbb khemah masuk air...


1 comment:

Nora Karim said...

Alahai kesian khemah basah dek hujan... jangan ada yang serik sudahlah kan...

Related Posts with Thumbnails