Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah beraya dgn jiran paragon 2015

Assalam uolls..
bertemu kembali...selepas beberapa ketika xmengomel dlm blog...
ok..cr masa sikit...
kongsi kisah beraya dgn jiran paragon Ahad 2hb Ogos 2015 lepas
utk tahun ni kembali ke aktiviti asal kami sejak 5 thn lepas....
beraya di rmh jiran2 terdekat dgn geng2 rapat....
alhamdulillah..tahun ni yg join 8 rmh..
ramai yg free..
tp utk family ada 9 family....
ada 1 rmh join beraya tp kami xgi rmh dia..
last minit dia nak join sbb xjd blk kmpg..
ok je..lg ramai lg best kan...
yg penting tradisi kunjung mengunjung tu...
dah lama pun xbertegur sapa n borak2 depan rmh mcm dulu
masing2 sibuk bila anak dah makin membesar...
mana yg outstation selalu... yg berniaga...
mcm aku..ms anak2 kecik dulu...aku xberapa memasak
lagi pun anak2 asal bukak pintu rmh masing sibuk nak main kat luar
lebih2 irfan n imran
pastu kalau main kat luar kena la teman n tengokkan
tu yg rajin melepak depan rmh....

skrg..bila anak dah sekolah...
blk keje kalut nak masak mkn malam...
diaorg pun dah jarang nak main kat luar..
letih kot...
jadi...xde masa nak melepak mcm dulu...
jadi...aktiviti beraya mcm ni la yg dpt merapatkan kami..

ok...aktiviti stat jam 9.00 pg...
jadi,,pepaham lakan...ni masing2 mesti strunggle jam 6 pg bgn n memasak utk tetamu nnt
jadi..kena masak cepat2..hidangkan n tutup...
then jam 9 berkumpul di rmh pertama...
rmh nomi dan adib
disebabkan ramai join...
kami dah set masa...30 minit je setiap rmh...
nomi n adib mcm biasa...mknn sempoi...xpe...yg penting berkunjungkan
kami mkn donut n kopok goreng....


.

sebelum balik....snap gmabar ramai2 di rmh adib dulu..
biasala..geng mak2 yg over bergambarkan...haha

ok..jln kaki ramai2 cross jln ke rmh jiran depan adib ..kak Irine

kak Irine n abg Fiza Zehdi 1st time  join aktiviti ni...


kat rmh kak Irine dia jamu macaroni goreng...sedap
baru aku tau masak macaroni goreng guna je sos prego bologies tu
then masukkan macaroni...siap!
new menu br belajar..
kak Irine ni akauntan merangkap pengedar Premium Beautiful berjaya ni...
ko sebut je apa brg Hoi-O..semua dia jual...
siap promo sarung tilam UV lg ko..

then rmh ke 3...
bekas mantan tok penghulu..
rmh Amy & Abg Nizam
1st aktiviti thn 2011 dulu diaorg pernah join...pastu sibuk..
ni join semula....

dtg rmh amy...masing2 suka dgn wallpaper dia...
amy jamu nasi impit, lemang, rendang ayam n kuah kacang..
aku yg bg dia idea lemang tu....haha...my fav ok...

sebelum balik..snap gmbar lg....


ala comel...kebetulan yg geng laki dk depn pintu...
owh ye..ms ni Huda n Zaki lom join lg....
dlm gmbar depan:
Ummi, Amy, Aku, Kak Irine, Norisah, Ain Sharon, Kak Yani n Nomi
belakang: Adib, Nizam, sumi Ummi, Fiza Zehdi, & Yan

jam 10.30 rumah ke4...
rmh kak Yani n Bang Yan lak
cross lg ke depan rmh...

rmh abg yan n k. yani hidang beehun goreng dan nugget
xlupa hotdog n french fries...
sgt laku nugget dia sbb msk guna airfryer u....

perut dah nak senak ni....
ok....
jam 11.00 tiba rmh ai pulak ye..
rumah ke 5 - Ilah & Zul
menu request dr jiran2..
aku dah bosan msk ni..tp dah diaorg xbosan...masakkan...laksa

sbb mood terlebih rajin...siap masakkan sagu biji dan agar2 nescafe...
ms ni hubby br balik n join..
rata2 semua mkn laksa...
paling best si norisah la....sbb 2 thn dia xdpt mkn laksa aku katanyer...
org pantang lepas bersalin..
org kedah kan pantang setahun xleh mkn laksa

kat rmh sendiri ke hulu kehilir..lupa snap gmabr ramai2....

jam 11.30 meneruskan misi rumah ke 6
rmh mantan tok penghulu baru Iszham n Norisah

rmh nor ni spesel sbb diaorg alang2 siap buat open house besar-besaran lagi...
menu mmg tip top la..
ada sate, nasi arab, mee kari, meehoon sup, rendang bagai...
mmg terus mkn berat la sbb ada nasi arab kan....
imran betul2 mkn kat mrh noor..dr pagi xmkn pape...
si imran ni mmg mkn nasi je

ok...jam 12.15 kami meneruskan misi ke rmh ke7
rmh Ummi Hanapi..
ummi 1st time join kami..... 
kami pun br betul2 1st time beramah mesra dgn dia...
rmh ummi serius cantik..ni masuk dlm Ikea magaine utk rmh pilihan sesuai..
dari depan pintu rmh smapai habis whole rmh barang IKEA ok..
puth bersih je.,.org xde anak.....

rmh ummi lg spesel menu dia..
siap ada pavlova ok...
dia buat werstern....ada lamb stew, sup cendawan  n roti bakar...
tp ms ni makin sikit lak yg join..
kak Irin, Norisah n Amy dah xjoin sbb beraya

last sekali rmh terakhir jam 1.30 ke rmh Ain Sharon..
Ain pun sama 1st time join aktiviti beraya ni...
rmh ain mmg sejuk je dr atas smapai bwh...fully aircond!
Ain jamu kami mee sayur (resepi mak mertua ain dr langkawi)
sgt sedap..mcm mkn mee bandung pun ada..sbb byk udang


aktiviti kami berakhir jam 2.30 ptg..
mmg makan samapi senak perut..
mkn sikit2... tp bila 8 rmh sekali gus....
waduh.....

ptg tu aku mmg flat abis...
ada openhouse Little caliph sekolah irfan..
xpergi la...xsmaapi hati....
settlekan program beraya ni dulu..
kalau ramai yg tarik diri di saat tghari...
berapa kerat je tinggalkan...
si suami awal2 semua dah surrender...yg setia adib sorang sampai rmh akhir....
last dr 9 family join..tinggal 6 family je...

apa2 pun..
sgt seronok n meriah...
masing2 dah 5 thn duduk paragon..
byk perubahan dah berlaku...
yang penting..keakraban dan kemesraan antara kami terus terjalin...
thn ni yg xdpt join Nana & Hafiz sbb nana berpantang di Perlis..
sian nana...
xpe..insyaallah..panjang umur..thn depan kita buat lagi..
n kami bakal kehilangan seorang jiran kami Ain Hafidza n Khairol..
dia dah jual rmh pada chinese family...
hujung bln 8 ni khairul n ain akan pindah sepenuhnyer...
xtau bila keluarga baru akan masuk...

pd semua yg join..terima kasih semua...
sayang korang ketat2..
gambar kita sekali lagi...
daaaa




4 comments:

Alyyani Anuar said...

blogger famous yang duduk kat paragon tu tak join sekali ke? best nye dapat kejiranan gini...

Iela Fazielah said...

ooo..xjoin...dia dok row rmh lain..utk utk row kak ila je...blok B & C...

sumysya said...

byknya umah 1 hari...klu wat bhg 2 hari kan best,,,hari sabtu & ahad kenyang beraya jer..hihi

Iela Fazielah said...

Aah..byk...dulu siap bahagi pg, tghari, ptg n smabung mlm...tp kalini ini je ms kami free

Related Posts with Thumbnails