Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kursus TOT di BTN Lipis

hmmm..
lamanyer xhapdate blog...
malas pun ada...
snap gmbar pun xde mood...
ok la.. saje nak abadikan kisah berkursus TOT Perdana utk Fasilitator Kursus Berkredit Pusat Koko UPM
telah diadakan di BTN Lipis Pahang
1st ime aku samapi kat kem Biro Tatanegara Lipis ni
last aku smapai ke kem BTN ni ms aku form 3 dulu
tu pun pergi yang kat Melaka punyer..
siap cirit birit n sakit perut teruk...

tp tempat kat BTN Lipis ni mmg best la...
bilik bersih..
toilet superb bersih..
aku kalau 2 bendalah ni tip top..yg lain azku xkisah dah
cuma bentuk muka bumi dia mmg mencabar minda dan fizikal la...
100% naik turun bukit ok!!!
aku bwk 12 helai tshirt....
10 helai pakai sepenuhnyer...
n semuatu bwk balik mmg busuk2 belaka..
peluh xhingat dunia la....

samapi2 je surau n dewan kat atas sekali....
dewan mkn dan asrama semua kat bawah bukit yg korang kena panjat berpuluh2 anak tangga...
Nak gi mkn kena naik tangga...
Nak gi bilik turun tangga
Nak gi solat jemaah naik lg tangga...
Nak buat aktiviti kat dewan pun sama..
Panjat tangga...giler weh!






aktivit best la jugak...
kalini tot relex n santai tp serius xcukup tido...

aktiviti mlm pertama..nite walk...
ada gmbar ms berkumpul je..
masuk hutan 2 jam naik turun bukit xde gmbar ape sbb hp n torchlight kena tinggal ok...
msk hutan jam 1pg..kuar hutan jam 2.45pg...
blk terus mandi n tido..
jam 5.30 pg dah bgn utk solat jemaat di surau....


ni aktiviti discus n preparation utk persembahan malam 




n utk kursus kali ni....
diaorg masukkan subjek First Aid utk semua fasilitator belajar n tau
yela kan...korang jd tenaga pengajar n akan handle max 30 org student
bkn sekadar aktiviti dlm kelas...
ada jugak aktivit luar yg akan dikendalikan...
so..kalau berlaku apa2 kena la at least tau nak rawat sementara dptkan bantuan...
nak jd cerita..
ada la rezeki Allah nak bagi...
aku dijemput sebagai penceramah utk program ni...
xla lama....3 jam je pun...walaupun hakikatnya xcukup masa...
mcm keretapi laju aku mengajar ko....
tp yg penting semua peserta happy....

gmabar xde byk pun...
tp ada la aktiviti nite walk, 1st aid training, qiamullail dan abseiling
yg lain buat n discuss modul...
dan mlm akhir biasalakan.... mesti ada malam persembahan bagai.



layan gmar 3 keping ni ha...

as pengajar 1st aid

di malam Aspresiasi TOT

dan repeiling

daaaa

1 comment:

lia ummiirfan said...

pernah gak kursus kat sini dulu before fly ke Uk. besttt.. facilities memang tip top. :))

Related Posts with Thumbnails