Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Program jalan2 raya pertama dan kedua

Ok.. ni share sikit kisah program jln raya kami....
lama peram citer.....dah masuk 15 syawal dah harini...hihi
Kan kerajaan bg cuti peristiwa sehari ms syawal ke3 jumaat tu
So merasa la cuti dlm 6 hari gak
Hari isnin 29 ramadan tu aku still keje
Xleh la nak amik cuti panjang
Lg pun kat rumah xde buat apa pun
Cuma isnin mlm tu gi buka puasa rmh mak aku kat sentul n salam raya...
Hubby nak mkn laksa aku msk...
Siap masak pg2 tu n bwk ke sentul utk berbuka mkn sama2 dgn mak abah n adik beradik aku yg lain....

Then mcm aku mention dlm n3 kisah raya tu...
Kami bermlm di rmh mertua
Then pd pg syawal lepas aktiviti bermaaf maafan tu...
Kami terus beraya di rmh pertama iaitu rumah ayah long hubby di damansara...

mostly pakai bj warna biru...
mmg dah janji kot sbb kebanyakan meraka pakai bj ms kenduri adik ipar aku hakim yang lepas....
recycle baju....hahah

snap gamabr family ramai2...

then dari damansara semua balik rmh dibandar tasek utk packing brg...
ptg tu kami terus gerak ke Alor Gajah melaka utk beraya di rumah Pak Itam Hubby...
tp ahli keluarga hubby yg lain akan terus menginap di Semerah...
kami pulak blk ke seri kembangan utk hantar baju...n hubby xbercadang utk tido kat kampung
so..dr seri kembangan kami drive ke Alaor Gajah.
tp xsangka lak kali ni raya pertama highway jemmed teruk
jadi kami lalu ikut LEKAS n keluar senawang


di rumah pak Itam Alor Gajah


kat rmh pak itam boleh tahan juadah raya
makcik hubby masak mee goreng mmg best la
then kami mkn ketupat santan....1st time aku mkn...
kata pak itam itu menu org kelantan sbb menantu dia org kelantan
beras ketupat rebus dlm santan..rasa mmg lemak2 la

then ptg tu semua org terus bali kampung ke Semerah...
tp kami pulang semula ke Seri Kembangan
aku xleh nak ckp apa...hubby xmau tido kat kampung kecuali adik beradik dia amik homestay
tp bapa mertua aku nak tido rmh pak andak...jadi....sbb hubby nak tido selesa...
dia kata jumpa pagi esok je....
kita ni ngikut jelah...lg pun bukan aku yg drive... dia yg drive

then pg esok tu raya ke 2 dgn tema unggu...
jam 5dah kejut budak2 suruh mandi n bersiap
jam 6.10 am lepas subuh terus gerak balik ke Semerah Batu Pahat
ko gerak pg2 buta mmg jln clear giler la
tp jeles dgn orf yg kat kampung...jam 8.00 am diaorg dah dok berendam dlm air panas sg. gersik...huhu
budak2 semua frust je xdpt mandi air panas

dlm jam 8.30 am kami tiba di bandar muar
memandangkan takut blk nnt mlm xsinggah bandar muar...
so kami terus singgah kedai kopi 434 di bandar maharani utk borang kopi stok setahun kot...haha



1st time aku breakfast kat cafe 434 ni...
nasi lemak dia spesel sbb warna hijau....

then kami meneruskan perjalanan ke semerah n tiba di kampung jam 9.30mcm tu


rindu kampung.....aku suka tido ramai2 golek2...
tp dah 2 kali raya xmerasa...sedih
hubby xnak tido....huhuuhu

lepas semua org bersiap n sarapan...
masa utk gerak beraya di kampung...
sblm balik dr rmh pak andak...
kita bergambar dulu...

kami2 dgn pak andak n mak andak

then melawat kubur arwah atuk hubby 


seterusnya ke rumah pak long hubby pulak
saje selfie....

abis tu kami lunch n buat sedikit tahlil untuk arwah atuk n pakcik yang dah meninggal di rumah mak uteh...
thn ni rmh mak uteh dah tambah belakang
2 thn lepas rumah ni br dibina ada rmh induk atas je..
lebih selesa bila tambah belakang ni dan buat batu...sejuk sikit...haha


sebelum semua balik ke kolumpo semula..kami bergamabr beramai2...
di sini semua ada....
pak long, pak andak anak beranak, pak itam anak beranak, mak uteh laki bini dan family kami


kami pulak tgahri tu meneruskan perjalanan ke batu pahat utk ziarah raya rmh kawn hubby...
nnt sambung lg ye...
sekian cerita raya kami di raya pertama dan kedua...
kejap je rasa masa berlalu...


3 comments:

adianiez AIDA said...

Alor gajah?
Dekat benar dgn umah mak aida :-)
jauh nyer beraya raya pertama!

Iela Fazielah said...

Haha..jauh tu aida...ulang alik serdang lak tu...hihi

Iela Fazielah said...

Haha..jauh tu aida...ulang alik serdang lak tu...hihi

Related Posts with Thumbnails