Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Shellout sblm raya

Assalammualaikum..
Nak share kisah ber shellout sblm raya
Alkisah 3hari sblm raya...
Hubby blk ke kl ni...
Dia mmg ada sebut dah lama dah nak mkn ala2 shellout ni
Kebetulan dlm 10 hari terakhir ramadhan tu dia ada meeting di labuan...
Dia pun cuba2 tanyakan ada x lobster n ketam..kot nelayan2 sana dpt tangkapan lebih
Sbb cuaca kat labuan xberapa menentu katanya
Kejap hujan, kejap ribut kejap cerah
Dia order dlm 10kg ketam n lobter mana dpt je..
Alhamdulillah dpt ketamnye
Dlm 40 ekor gak la ada yg besar n ada sedang2..
Tp lobster dpt xbyk...

N adik ipar lak ada kenal pembekal ni
So yg selebihnyer dia order je dr kl...


Then suami balik pd 4hb xsalah....
Bwk la ketam n lobster dlm 13kg kot
Nasib baik lepas masuk kargo kapal terbang
Kwn hubby kena pikul naik dlm flight

Then aktivti masak2 n mkn2 shellout ni hari ahad
Tukang masak dia adik lelaki hubby si kamal ni..
Mmg respect la adik beradik hubby ni semua pandai masak
Turun temurun dari ibu mertua yg pandai msk
Hubby pun pandai masak..tp pemalas je
Semua nak isteri buat...
Haha..tp aku pun pemalas gak...kiki

Preparation nak mkn shell out xsusah pun
Just bl alas meja plastik kat kedai hardware dlm 2meter
Then bl kertas greese proof paper ni utk lapik


Yg lain menu masakan aku xtau sgt
Tp masak pedas la...
If aku xsalah menu...
Lobster masak butter cream
Ketam msk deep fry calamari..gitulah..



Sotong goreng tepung

Lala n kupang masak sambal 

Lobster msk butter cream

Ketam masak deep fry calamari dgn jagung n brocoli xsalah..


Nah lepas susun...panjang ko
Konun xmau pakai pinggan
Tp mcm xbest...
Kena pakai pinggan gak
Mkn dgn nasi panas


Air mlm tu aku buat air nenas
Lama x minum air nenas yg kita potong dadu then masak dgn air, gula n daun pandan
Mcm nakbuat ais krim nenas

Tp family suami x reti minum air nenas mcm ni
Nak minum jenis fresh juice blander...
Xpela...x habis air nenas tu mlm tu..
Aku bwk blk...
Kami anak beranak minum 3 hari br habis ko....
Minum air sambil kunyah nenas...
Mmg marbeles...haha

Syafiqh berselera mkn ketam
Irfan pun sama...

Samapi satu tahap xlarat nak abis...
Byangkan 30ekor ketam belah dua je dah jadi 60 ketul...
Lobster ada kat 20ekor...
Kupang lg...mmg full mlm tu


Aksi anak2 lepas kenyang mkn...
Alahamdulillah.. tq en suami belnja kami mkn satu keluarga
Xsalah kos mkn2 tu dlm rm450 tp kami dpt mkn utk 21 org termsk 6 kanak2...
Ok la kan...
Dr mkn kat kedai....
Kata adik kamal...
Dia mkn ber3 dgn isteri n anak dia dah rm250 seset...
Ni dpt lebih....

Ada rezeki lebih n dpt lg ketam...leh buat sendiri pulak...kena belajar msk dr adik kamal....
Daa

No comments:

Related Posts with Thumbnails