Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah mengerjakan umrah 2015 (perjalanan pergi & tiba)

salam khamis...
arini nak sambng cerita pasal gi umrah haritu
Ya Allah...masih terasa rindu..dan sentiasa rindu dgn mekah dan madinah...
rasa nak pergi je lagi....

ok.. ni kisah ms nak pergi aritu...
al-kisah...aku masih belum war2kan pasal nak gi umrah kecuali pada family n opismate..
sbb...selagi xdpt call dr andalusia pasal visa...
segan nak ckp kat org...
sbb..last year n b4 ni..ada la beberapa kes opismae nak gi umrah...
smapai hr kejadian.... visa masih lom compom..
org dah wish bagai...
siap bg sedekah bagai...
sekali tunggu kat airport visa xlepas ko....sian dia...
tu yg xnak heboh...
cuma ada tu termasuk dlm fb pasal aku bc blog sally tu....
xperasan tertick kat kotak lint to fb...

aku dpt call dr mutawif hari isnin..
3 hari sblm bertolak umrah...
nak jd cerita...aku difahamkan yg kami akan ke madinah dulu...
jadi dah standby awal pun ms packing bj semua..
nnt pergi nak pakai bj hitam dulu....cheewah...
sekali... bila mutawif call bgtau semua visa dah ok dan nak bgtau initiary perjalanan
terkejut rupanyer group aku akan masuk ke kota mekah dahulu...
dah la dgn aku period masih xturun n aku terlambat mkn ubat tahan period
berderau darah...risau takut ms pergi turun period je...
lepas tu tiap2 hari berdoa  semoga aku dpt mengerjakan umrah dgn selamat tanpa ada masalah...
masa ni kalut br mkn ubat n badan masih lom serasi dgn ubat...
ada la keluar coklat sikit pastu takde...

nnt pasal persediaan kelengkapan utk pergi n beg2 aku certia n3 lain ye
sbb ada yg aku ikut list..
tp byk byk bj mcm xpakai lak... tp xpe..nnt story lain..

so...sampai hari kejadian...
aku n adik n kakak sibuk berwassup nak pakai bj apa..
aku decided pakai bj putih je terus..nak dptkan pahala sunat pakai pakaian warna putih
lg senang
n adik lelaki kena pakai ihram dr rmh sbb kami masuk mekah n akan terus buat umrah dulu..
ustaz dah pesan siap2 mandi sunat ihram n solat sunat ihram
jgn lupa niat musafir dr rmh..
cuma adik aku segan nak pakai ihram mcm tu dr rmh..
so..dlm pakai ihram...luar pakai jubah...

anak2 excited nak hntar...
so far xde nangis2 pun...
sbb 1bln b4 pergi aku amalkan bc doa yg sally bg tu...
supaya anak2 tabah n aku pun tabah xrasa rindu pd aku...
alhamdulillah...
mak mertua pun join hantar ke KLIA


di KLIA ramai gak yg hantar kami..
cousin n makcik pakcik mmg xleh dipisahkan...
mak, akak n adik dr sentul..


tq pada semua yg sama2 hantar kami di KLIA

flight jam 4.10 ptg katanyer
n taklimat di KLIA jam 2 ptg
jam 12 tghari kami dah berkumpul...
kami siap2 solat jamak takdim di KLIA.... 
lepas taklimat oleh wakil andalusia..
kami diberikan passport masing2 dan boarding pass
kami juga dinasihatkan membeli penapis udara jenama nosk tu
sesuai utk jemaah wanita yg xboleh tutup muka ketika dlm ihram...
dan dikatakan di mekah construction sedang hebat dijalankan..
debu2 sgt byk dan dlm pertukaran cuaca sejuk ke panas...
keadaan sejuk dan berangin...

paling penting... tag nama andalusia tu..
sbb nnt smapai sana passport pihak agensi akan ambil semula...
kad pengenalan kami adalah tag biru tu..
kat situ ada nama hotel, syarikat n  no. tel mutawif

jam 3.00 ptg kami msk ke departure hall...
adik dah siap cabut bj dan berihram sepenuhnyer
kami menaiki pesawat saudi arabia airlines
sgt selesa
aku dah siap2 amik wuduk..
sepanjang perjalanan aku xsgt tgk movie..
byk mengaji n berzikir...hati rasa berdebar...
bila kapal terbang mulai berlepas..menitis air mata sebb xsangka akhirnya kami akan tiba juga di tanah suci

sepanjang perjalanan aku xputus2 berdoa semoga kedatangan aku ke tanah suci ini dlm keadaan bersih...tetamu yg istimewa disisi Allah
aku berdoa semoga ibadah aku diterima dan tidak berlaku apa2 perkara yg xbaik lansung
aku teringat kata sorang kwn...
dia berdoa: Ya Allah..jgnlah Engkau duga aku dgn dugaan yg tidak mampu aku hadapi.."
xsangka..Allah duga dia..tp sbb dia doa mcm tu....dia mampu hadapi..
then dia pesan...doalah: Ya Allah....jgn Engkau uji aku dgn sebarang ujian yg tidak diingini"
Alhamdulillah.... sebarang di tanah suci hingga balik....tiada perkara yg xelok pun berlaku

lg sejam nak samapi di Jeddah..
pilot memaklumkan kami boleh berniat miqat 
ms ni mmg berdebar sgt.... saat membaca niat...berjijis air mata sbb rasa sgt terharu
xsangka kami dah hampir tiba....
aku n kakak baca niat bersyarat... sbb kalau tetiba terperiod aku leh bertahalul terus
ms ni kami kena jaga pantang larang ihram
xleh tutup muka...xberani nak usik anak tudung kepala pun sbb takut rambut gugur
perjalanan ke Jeddah amibil masa 9 jam
Mekah lewat 5 jam dr malaysia
jadi kami tiba di Jeddah jam 10.30 mlm waktu mekah

saat kapal terbang landing dgn selamat di airport jeddah...
kami mengucap syukur berkali2..
menangis lagi sbb akhirnya  kami telahpun tiba ke bumi Arab
then kami naik bas ke Mekah Almukaramah
ms dlm bas..ustaz xberhenti2 bercerita tentang bumi mekah
sblm kami tiba di pintu gerbang tanah haram mekah..
kami berhenti solat Jamak takhir isyak n maghrib dahulu di satu masjid
then meneruskan perjalanan ke kota suci Mekah Almukaramah..

setiba di hotel..di lobi hotel....
kami mengucap syukr lg...ya Allah...xdpt byg berapa byk kali ucap syukur...
then mlm tu kami diberikan kunci bilik n mkn mlm packing
kami dimaklumkan akan mengerjakan umrah pertama mlm ini juga pd jam 3pg..
ms kami tiba di hotel almost 1pg..
sbb kat airport amik ms lama sbb proses pengesahan imegresen yg mkn masa hampir 2 jam

inilah bilik penginapan kami sepanjang 7 hari di mekah
kami menginap gi Hotel Hilton Mekah tower 3
sgt luas dan selesa...
toilet pun ada 2...siap ada dapur lg...
sbb kami ber4 adik beradik...kami mmg dok sebilik

kalau yg pergi laki bini berdua amik bilik ber4...kena berpisahla..
isteri dok dgn geng perempuan...lelaki dok dgn geng lelaki

kami berehat susun beg n baring...xberani tido..
ms ni ada insident yg hampir2 melanggar pantang larang ihram..
hampir2..tp nasib baik aku selamat tegur
kisahyer... adik lelaki aku ni pemalu orgnyer...
nak jd citer aku ms tu gi buang air...ngam2 keluar toilet tgk adik aku hampir nak sarungkan tshirt dia ke badan
dia xcabut pun kain ihram yg bawah...
kain ihram atas la dia cabut n kunun nak pakai tshirt jap
sib baik aku sempat jerit suruh dia stop!
baru sauk tgn je..lom masuk kat kepala
kalau tak....dam sekor kambing tau!
sbb org lelaki xleh pakai pakaian berjahit lansung n xleh tutup kepala
alhamdulillah...selamat...

jam 3 pg tu.... kami pun turun utk membuat umrah pertama kami

gmabar dlm lif jam 3 pagi nak buat rukun umrah pertama kami
10 April 2015

3 comments:

mummy_ayu said...

alhamdulillah. seronoknya baca cita Ila. mesti seronok sgt...

adianiez AIDA said...

sronok nyer ilah dpt kerjakan umrah :)
alhamdulillah.
mr.asben aida da pun kerjakan umrah end of last year. dia pergi sorang dulu.
kami anak-beranak nyusul in shaa Allah :)

NORASHIDAH ABDULLAH said...

Seronoknya.. sy nak mencari semangat mengumpul dana nak g umrah thn dpn beramai2.. doakan ye..
shidotdotcom.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails