Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

beli langsir lg dan jahit langsir

salam selasa...
penat harini sbb ngajar...
xpe.... sekali sekala... xselalu....ngeee..

ok.. saje nak citer sabtu lepas...
ke globe lg weh...
bl langsir second round...
utk sliding door ruang tamu lak...
memandangkan this year thn ke lima dok rmh paragon...
n mcm aku ckp.... lepas 5 thn aku akan tukar warna rmh ke konsep hitam putih n kelabu lak...

so.... kali ni bwk kesemua anak...
mmg xleh la kalau bwk irfan dan syfqah ada sekali...
xtenteram nak soping...
kenalak imran xmau tido...
habis satu globe dia lari berkejar-kejaran
pastu siap nak berak pulak...
gi toilet kena turun ke tingkat 4 byr Rm50sen sorang...
haih....
tobat.... pasni gi jln xleh berempat.
kena bertiga maksimum...
irfan n syfqah kalau berdua mmg gamat


this time aku nak cuba berlangsir patent sekarang...
twotone.... jahit sekali....
cantik sgt....


aku nak buat mcm ni......


so...aritu bl kain langsir warna hitam dan kelabu,...
harga masih sama...RM15 semeter...
aku bl 14 meter


ok... ni jenis kain yg aku bl....
bila tgk blk....la...sama dgn kain bilik syafqah daa... cuma syfqah punyer kaler biru
tp aku suka kain ni sbb dia berkilat! weee


kali ni saje snap gmabr sikit..
ni kain sheer bilik syfiqah yg aku bl last 2 week tu...
kalau harga special offer... xdpt diskaun harga blog moon...
tp kalau dia tulis promotion n kain jeis eksclusive... dpt la diskaun 50% tu

ni..sebijik langsir rmh aku skrg yg 3 thn lepas bl kat macy....
macy ni jenis sekali kuar kain tu pastu xde kuar lg....

budak SA tu sibuk pujuk suruh tempah dgn diaorg...
"cubalah kak..... tgk jahitan kitaorg... kemas kak..." kata dia
aku bkn xmau.... sekaki jahit Rm7....
sliding door aku 11 kaki
tp aku bl kain langsir bidang 52inci sama dengan 4 kaki sekeping
kalau dah 4 keping dah jadi 16 kaki
16kaki x RM7 = RM112 utk upah jahit
campur sheer curtain ....ko darab dua..... upah jahit je menjangkau RM200++
xyah....
so.. bg menggntikan upah jahit...
aku beli pita putih segulung besar 100yard = 91meter = RM45 je...
jimat!


gamabr pergi n blk dari globe sabtu lepas


lg pun.... langsir rmh aku french pleat je jahitan dia....
setakat jahit lurus... makcik rasa boleh la jahit sendiri..ngeh2
cuma kena berusaha keras la

so....hari ahad lepas mcm aku cerita kat n3 nasi kandar zainul tu...
seharian aku menjahit je
jam 7 pg aku stat jahit langsir luar ni...
warna biru ni....ukur, bentang,, boh peniti n jahit
3 jam....alhamdulillah siap!

berjasa hadiah anniversary pertama aku ni...
xsesia mintak mesin jahit ni dulu....
ingat dulu... harga RM800++...3 bln pertama hubby byr ansuran kat singer...
pastu dia dpt duit jatuh berdebuk ms tu.... byr cash terus....
demi isteri tercinta la konun.... thn pertama kawin kan...
semua indah lg manis.... utk mu sanggup ku hutang...muahaha....
eh..terbocor rahsia..... kiki


siap... dua keping....utk tingkap 3 daun...
aku perlukan 3 keping kain.... setiap sebelah 1.5 keping... dan sebelah lg 1.5 keping
ptg tu blk dr mkn nasi kandar..lepas rehat jam.. jam 3.30 ptg aku stat merempit balik
aku smabung buat tieback utk langsir biru dan sambung jahit sheer cuirtain lak...
mmg mencabar,,,, 
yg ni aku bl 6meter sbb langsr ni bidang 120inci
mencabar sbb dia lembik n asyik lari2
pastu utk pastikan x senget kena buh jarum peniti dulu
teingat dulu ms memula jahit langsir kat rmh lama...
aku siap sembat besar2 ko....
lg gagah menjahit
now.. dah pro sikit.... pakai peniti je...
ni ... potong 2...buat 2 keping...setiap keping 3meter
baru byk ropol...

dah siap...

tp efek...
mlm tu badan lenguh2...
6 jam dok menjahit....
bgn utk potong kain n iron sikit
isnin smlm gi keje masih terasa sengal...tghri tido nyenayk ko...

so.. nnt hari ahad minggu ni nak jahit langsir living hall lak...
langsir bilik aku kendian sbb mcm susah sikit...
gatal nak bl 2 patent..... tunggu....daaa





3 comments:

Fyda Adim said...

cantik patern yang akak nak buat...

Nad MamaZN said...

untungnya bila pandai menjahit ni.. banyak bleh save.. tak sabo nak nengok hasilnya :)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam iela,
he3
urat2 mu sayam buat hal yer
he3

Related Posts with Thumbnails