Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bila anak dah pandai complain

aduhai.....
sedih n sayu hati bila anak2 dah pandai complain
ye...aku akui aku ni agak sibuk..
sibuk dgn aktiviti persatuan..
sibuk dgn aktiviti yg aku sgt2 minati dan dah sebati dalam diri since seoklah hingga belajar...
ms bujang dan seterusnya ila dah kawin pun...
hubby masih memberi kebenaran dalam aku meneruskan aktiviti yg sgt2 aku minati...
aktiviti tu kalau korang tgk sesekali aku upload tu adalah berkhidmat untuk Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM)...






kerana BSMM la aku xmau keluar daru UPM dan setia berkhidmat walaupun berkerjaya sebagai kuli batak je kat UPM ni...
tp aku puas...
puas sgt....seronok dpt salurkan dan kongsi ilmu tentang pertolongan cemas..
seronok dpt didik n latih student untuk membuat kertas kerja bagi membentuk dan menjayakan aktiviti...
bangga bila kita dapat membentuk pelajar yang berdisiplin, berkeyakinan , berkepimpnan dan berilmu bila dia ada semua asas 7 Kemahiran Insaniah dalam diri.....



dulu...masa syafiqah dan irfan kecik...
selalu gak tinggal sbb aku sgt2 aktif..
dgn buat OT utk kerja hakiki ofis lagi...
tp mereka berdua xbyk cerita sgt...
xde complain....ok je....
tp dpt anak sebijak imran ni lain la pulak...

dia akan suarakan ketidakpuasan hati dia...
terutama bila aku bekerja dihari sabtu atau mengajar di malam hari...
cakap sebutir2 ...."mama ni asyik kejeeeeeee je..."
sbb biasanyer dia akan tanya...."mama gi mana tadi??"
kalau aku ckp mama keje....dia akan marah...
kalau hari biasa xpe...
tp kalau sabtu ahad....wahh.....mengamuk2 dia...
hari biasa pun sama.... kalau aku blk lambat...
nnt dia tanya..."nape mama balik lambat?"
"tadi mama xjemput wan pun...papa je jemput wan..."
sbb bila aku blk lambat..sampai rmh jam 11 mlm...diaorg dah tido..
so..jumpa esok pg jelah....
mmg dia menagis2 la marah....
"smlm mama pegi mana? nape mama balik lmbat? wan tido dgn papa je..."

alahai....sedih....
kalau nak tau.....aktiviti aku ni berterusan setiap semester...
samaada aku mengajar sbag ipensyarah sambilan atau aku menjadi fasilitator unutk kursus berkredit pusat kokurikulum UPM setiap hari sabtu....
di hari biasa bila ada perjumpaan kelab yg perlu aku pantau student yg nak buat program...
aku kena stayback n bg support pd mereka as penasihat persatuan....
kerjaya sambilan yg sgt2 aku suka buat....
dah sebati dalam diri....

kalau dulu...ms bujang...mmg kehulu kehilir aku dgn bsmm..
bercuti..bercamping....berkayak... bertugas utk aktiviti kebangsaan...
xpernah miss.... yg aku tau...setiap kali ada aktiviti aku akan maklumkna pd en pakwe aku a.k.a hubby la yg aku ada program dgn BSMM selama 4hari 3 mlm cth di mana2...
lepas 4hari kang jumpa la dia blk..

smapai la lepas aku kawin...
kalau ingat balik kisah ni mmg aku nak gelak pun ada....
teringat dulu....aku ada camping kem pendedahan dgn pelajar BSMM baru bln 7 xsalah...
program dah lama rancangkan...
then bln 6 kan aku kawin....
so...nak jd citer.... smapai lg 2-3 hari nak gi camping aku ckp kat hubby...
"awk..jumaat ni sy bwk budak2 gi camping tau kat sg. tua..
saya balik hari ahad petang kot"

pastu dia pandang je aku lain mcm...
aku tanya balik... "apsal pandang2?? sy nak gi camping je pun....mcm xbiasa.."
then dia tanya aku: "awk dgn sy sekarang siapa??"
dgn selamba aku jwb : "awk suami sayalah...kan kita br kawin"
kemudian dia ckp lg: "so???"
aku jwb balik: "so...what???" serius...aku masih xleh fikir apa ok.....

lepas 3-4 minit...bila dia terus diam..br aku dok fikir....
lorrrr....aku lupa mintak permission ok....haha
masam mencuka dia....dah tu...selama kawan mana pernah main mintak izin....

tp alhamdulillah....
dah 10 thn kawin...dia xpermah halang minat aku
so..bila dia ada minat jugak..aku kena la support cuma minat dia byk..
bertukar2 n x consistant....
cth.... kejap suka bc novel..pastu main badminton..eh memacam...
tp yg betul2 melekat 1 je...memancing....yg lain kelaut...

so....apa solution utk msalah aku ni...
buat ms ni susahla.....
mmg aku terikat dgn pusat koko...
every saturday ada kelas...
persatuan pun sama...
cuma..kalau de pape....dah xsatyback ofis mlm2 lg dah....
mcm org xcukup belaian je imran ni...aduh hai...
sabar jelah.....

aku selalu ingatkan diri....
time kecik2 la nak spend byk ms dgn mereka..
nnt bila makin membesar anak...
kita makin renggang pulak...xmau...
lglah kalau anak masuk sekolah asrama....
nnt kita pulak rindu pd dia...


1 comment:

Farah Izza Shafik said...

kalo dah minat kan ilah.. susah gak nak lepaskan ye tak? huhuhu

Related Posts with Thumbnails