Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

deep freezer dah xde....

deep freezer.... ye..peti letak susu aku tu...
bkn telah dijual...tp telah disimpan di blkg rmh...
aku ada plan nak jual tp hubby xbg, sbb katanyer boleh buat simpan ikan 
 kot kalau dia turun laut gi memancing ke.
.ai xkisah..ikutkan jelah..so...
xde lg dah dok depan pintu msk rmh..
peti tu dah ditutup sepenuhnyer...
dan dgn ini aku mengumumkan susu EBM aku sudah hampir habis..
sudah smapai ke penghujungnyer...huhu

tp itu bukan bermakna imran xminum susu aku lg tau...
still minum n aku still perah..
tp dah xde stok EBM keras la...
aku still supply susu EBM fresh kat taska..
tp nmpkanyer aku terpaksa top up imran dgn FM la gamaknyer...
so far belum lg bermula...
sbb ada beberapa botol lg tinggal
leh thn sehingga 2-3 minggu lg...
tp dah standby ckp kat hubby suruh dia prepare duit utk bl susu FM la..
ala buat minum kat taska je...

ada yg ckp kan... boleh je ganti susu ibu dgn fresh milk..
tp pada aku dr bg anak fresh milk mcm tu...
baik aku bg dia susu FM yg aku rasalah kan... lg byk khasiat sbb dah nama pun susu Formula Milk yg kaya dgn mcm2 khasiat DHA la.. Lutien la... mcm2 la...
at least anak dpt khasiat tambahan...
insyaallah... to be fair pada semua anak...
aku akan beri imran susu S26 Progress Gold..
harap dia serasi.... sbb semua anak aku bg susu yg sama...
cuma kurang lebih bab minun susu ibu je...
mcm syfqah 6 bln pertama dia minum mmg sepenuhnyer susu aku then lepas tu dia stat campur 
irfan lak...1 thn 4 bulan dia minum susu aku sepenuhnyer jugak..
lepas tu br campur...
utk imran, aku mmg tekad nak bg smapai umur 2 thn..
tp apakan daya...hajat xsmapai...
aku dah cuba buat terbaik,,,tp xboleh...
sebenarnyer since bln Ogos production susu aku sgt merundum..
ye lakan...mcm aku selalu adu dlm blog ni..
aku stress... hubby xde, penat, susu ada tp xnak keluar...cammane..
so..mmg xde simpanan la...
mengharapkan susu sediaada digunakan tanpa replecement...
mmg habisla...

so.. aku pun xnak stress2... xbaik utk kesihatan kan...
imran pun, kalau xminum susu aku..
semua air dia tarah... pun sama gak..
kalau dpt air teh pun dia minum, air nescafe pun dia minum...
susu kotak Dutch lady jgn cerita la.. abg n kakak dia sekotak, dia pun xkalah...
sekotak gak
janji sihat, alhamdulillah...

so... inilah susu sedia ada skrg..

ada dlm 16 botol je..
dpt gak simpan bln 9'2013 dlm 12 botol&2 pek...
yg stok ogos ada 4 botol lg


menanti ms utk dihabiskan,.,sedih ok...sgt sedih...
sedih sbb terpaksa campur, sedih sbb misi penyusuan hanya smapai ke peringkat Degree (1 1/2thn) je..
mcm mak dia jugak bljr xsmapai Master..huhu
then sedih sbb tak dpt bantu hubby berjimat.. 
aku tau hubby pasti terasa sbb dah 1thn setengah xde kuar blnja susu n pampers anak...
insyaallah.... utk CD..aku masih teruskan selagi CD masih leh pakai...
insyaallah...

pindah semua ke peti ais sediaada...
bwh tu dlm tupperware freezermate tu stok mknn basah aku...
semua tinggal skit..stok hujung bln
tp ayam dah abis..tinggal udang, sotong n ikan je...
tunggu hubby blk esok leh dia gi pasar penuhkan blk bekas tu


ni adalah keadaan setiap hari aku hntar susu imran ketaska..
keadaan beg susu dia...
ada 2 EBM keras n 2 EBM fresh n 1 lg dia minum pg tu..
tu yg aku ckp sehari dia minum 5 botl 5oz 

now.. my hall dah clear bebas dr peti sejuk freezer tu...
dulu freezer tu duduk kat....
sebelah almari hitam tu
mcm dlm gmabr bawah...

tu jelah nak citer...
ai frust sebenarnyer.... tp..wat can i do....
terimalah...



8 comments:

mama lieyna said...

Takpelah ila..awak dh cuba sedaya mungkin, 1 thn setengah pun dh cukup lama pd eina ni..tahniah...

Farah Izza Shafik said...

no need to frust.. u always akan kasik yg terbaik utk anak2 u.. and i'm sure they know it too!

Iela Fazielah said...

mama lieyna: tq... tulah... tp still xbest la... nak 2 thn gak.. tp xdpt...

Iela Fazielah said...

Farah: tq farah.... kita dah cuba kan....

Nafisa81 said...

waa..cantiknya rumah mama ilah...takpelah...susu formula pun sihat juga Insyaallah..

lydzar DN said...

kak ila, big success juga tu 1tahun setengah kan.. its ok, walaupun dh tak sepenuhnya nnt..dia tetap akan nenen sampai 2 tahun juga.. tahniah tahniah.. jgn sedey sedey k

http://semuasihatselalu.blogspot.com/

Iela Fazielah said...

Nafiza81: tq nafisa, rmh biasa2 je.... mmg susu jugak, tp kelebihan susu ibu kan... tp xpela... skrg dah besar, mana2 pun boleh kan

Iela Fazielah said...

lydzar: tq lydzar.... tulah... dia still BF as usual dgn bekalan susu harian tetap dibekalkan...cuma top up sikit je....

Related Posts with Thumbnails