Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

pengalaman gi servis kete....serius sgt meletihkan!

cerita gi servis kete pun nak abadikan ke???
iye... saje nak abadikan...
sbb tarikh aku gi servis ini jatuh pada tarikh hari lahir aku ok...
sesuatu yg xpatut dibuat pada masa ini..
tp apakan daya saya si isteri yg serba serbi kena buat sendiri..
bkn setakat kerja rmh n anak2... smapai servis kete pun kena take over ok!!!
sian aku kan...

nak jadi cerita...keta libina tu patut kena servis since seminggu b4 raya..
patutnyer.... tp kata nak raya...byk nak pakai duit..
ms tu pun baru lepas berabis RM1.8 k utk renew roadtax..
jwbnyer.... kita postponed la ke bln depan ye...
lepastu... dgn hubby xde...
 lg la aku mcm... aduhhhh... malangnyer aku yg kena bwk nnt..
so... bila dah postponed...
kunun..kalau tunggu hubby balik done lg kot...
milage tu leh cover lg la konun..
rupanyer xjugak....
dah lanjan kete sana sini..gi open houz la... itu la.. ini la..
lagi cepat KM tu bergerak..
last2 kena gi jugak sendiri ke Pusat Servis Tan Chong ni ha..

hubby awal2 dah pesan..gi servis kat TCAES Puchong..
suruh aku tipon bagai..booking semua..
aku leh salah pusat aku call... amik yg kat Puchong Jaya depan IOI..
bkn rupanyer.. dia suruh yg kat tol NKVE tu...
batalkan appoinment n set baru..
dan paling best aku set jam 7.30am ok... waktu bukak pusat servis tu..
hubby yg suruh... aku ikut je..
katanyer... servis nnt lama...lg pun cara nak elak jam...
nak jd cerita... nak ke hari servis semalaman aku xlena tido ok..
sbb 1. takut terlepas bgn lambat nnt..
kata hubby kalau dtg lmbt kena marah..
mana xkalut aku...
ke2. aku ingat2 lupa jalan...uwaaa... aku dok cuba cari pakai GPS (sygic)_ tp dia xleh detect alamat..
uwaa...lg kalut aku..
last2 gamble je.. jam 6.30 dah atas highway ok...
takut jem la kunun.. sbenarnyer takut sesat je...

anak2... semua aku hntr ke taska...
sian kat irfan n imran, jam 6.30 am dgn xmandi aku hantar ke taska
syafqah jd peneman aku
bukan pe, at least kalau aku sesat smapai ke kelang ke...
ada la kwn nak lepaskan perasaan kan..
haru tul aku rasa hidup ni...

nah...jam 7.05 pg aku berjaya smapai depan pusat servis tu...
bangga ok...xsesat...n aku org pertama...wahhh...
ni siap budget jam 9-10 am leh selesai ni walaupun hubby bg tau awal2..
biasanyer jam 10 cam tu br selesai...
aku mmg la xpernah bwk kete ni gi servis kat sini...
sbb selama ni mmg hubby yg uruskan...
n luckily staf nissan baik2 belaka...

7.30 am leh masuk n park kete... then kena register..
ms ni sib baik hubby on wassup sbb bila dia tanya nak servis ape mmg aku betul2 harapkan instruction hubby bg tau...
servis kali ni servis 25K skip terus 20K punyer...sbb milage dah 24K..
aku prepare dlm RM300 utk servis ni..
rupanyer lepas setahun kena servis aircond la pulak..
terus extimated cost dia RM520 ok..
terus wassup hubby n bg tau..mcm mana?
kata ye ikut kan jelah...dah itu yg kena buat...



ok...diaorg pun terus kejekan kete tu..
kami yg menunggu ni...ya Allah... melayankan lah tv...
kejap kang main game kat tab..
sambil2 tu minum air white coffee n teh tarik kat machine layan diri tu
nasib baik singgah stesen minyak bl roti sbb kami mmg kelaparan giler

muka kebosanan kakak...
dia buat mcm rmh sendiri...xtau malu betul anak dara aku ni

peneman n penghibur kami pengunjung...
nmpak mesin air sblah tu...
berkali2 si anak dara nak minum air...
minum smapai ke titisan terakhir

masa kete tgh servis..


end up.... tau bape lama kita org dok situ??
snmapai kul 11.30 ok....penat tau...
huhu... serik la...
xmau bwk kete gi servis lagi...
aku tgk yg amik servis jam 9/10/11 pg tu...
agaknyer kul bape la diaorg balik ek???

next apppointment lg 3 bln..
spare la lg duit dlm rm400 utk servis brake la pulak..
hadoi... mmg xlalu la mcm ni ....fengsan!
next time...biar hubby buat blk keje dia... xkosa mak...daa


p/s: smapai rmh siap jemput anak jam 12.30 pm 
blk tu qada' tido reramai dgn syafiqah...huhu


2 comments:

mama lieyna said...

Fuuuuh lotih nye....bab tunggu2 ni mmg membosankan..next biar en hubby yg uruskan :-)

Iela Fazielah said...

mamalieyna: betul tu.... this is the 1st n last...haha

Related Posts with Thumbnails