Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Masak2 :: sagu gula merah

tetiba teringin nak mkn kuih sagu yg dimakan dgn santan dan gula melaka ni...
sbenarnyer hari tu gi openhouse rmh opismate....
dia buat kuih ni... then mintak dia resepi...ingatkan dia pakai santan..
sbb rasa sedap sangat...
then dia ckp dia xpakai santan pun... just guna susu cair....

terus balik dr rumah dia aku berazam nak msk jugak..
eceli aku xpernah msk pun kuih ni..
selalu mkn je...
n kalau nak tau..aku sgt suka kuih sago ni...lebih2 lagi yg warna merah n salut dgn kelapa tu..
favarote ok...

so... mlm smlm dok la msk...
senang rupanyer sbb just rebus sagu tu dgn air je..
cumanyer aku msk smapai sagu tu lutsinar..means terlalu lama la pulak...
so.. dia agak lembik..tp bila dah maskkan dlm peti sejuk n sejukkan...
xla lembik pun...
secawan sagu dpt dua bekas n mkn dgn susu ideal n gula melaka yg dicairkan...



ya allah..sedapnyer....

mlm nnt balik nak repaet masak lagi...

3 comments:

mama tisya said...

pki santan pekat skit & murah..kalo guna susu cair kos tgi..tp dua2 sedap...aritu time umh inlaw wat openhouse pn mmg ada menu sagu ni...

Iela Fazielah said...

mamatisya: itulah... tp dedua sedap kan.... kira2 lebih kurang je...

mummy_ayu said...

makan sejuk2...memang cedap nie..

Related Posts with Thumbnails