Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Banjir kilat paling buruk di sri serdang


ya allah..
1st time aku lalui banjir kilat ni..
eceli..ptg smlm dlm jam 4.30 mcm tu dah stat hujan
hujan yg maha lebat..
aku gerak dr opis jemput syafiqah jam 6 ptg..
serius..dlm otak aku xpikir ape pun..
tp tau la kompom ada banjir kat area fakulti engineering n depan petronas UPM
so..aku ikut jln seri serdang..
jln ok ..xjem n xde banjir..
pastu masuk la ke area skolah Abim syafiqah
skali smapai situ depan skolah Abim ada padang mainan...dah banjir teruk kat situ..
ms tu jam dah tunjuk dlm kul 6.10ptg..
aku dpt jugak la masuk n berhenti betul2 depan taska Abim syafiqah..
ms tu air dah separas betis...
ms syafiqah cari selipar crocs dia...xde sebelah..
kata cikgu mungkin dah kena hanyut air kot..adui..sabr jelah
aku malas nak tunggu lelama...
aku suruh syafiqah masuk kete dgn sebelah selipar..
lepas tu terus jln jem...



dr jauh aku tgk kat jln besar depan sekolah sri serdang n sekolah sri indah dah penuh dgn kete

air pulak dah naik smapai takat lutut..
cuak aku...aku stil dlm kete..risau jugak ni
maklumla kete baru kan
dgn jln dlm kwsn perumahan dah jem...
kat 40 minit gak la aku tunggu...
skali nasib baik penduduk kwsn situ tlg jaga trafik..
last2 dpt jugak aku kelaur dr area perumahan sri serdang tu.. dlm kul 7 mlm
then terus jemput budak 2 org pulak kat area rmh aku..


yg aku kelakar..

ms dah kul 7.30 mcm tu...si hubby pun call
tanya aku kat mana...
aku siap tipu konun aku kat area taska syaifqah tgh stuck dlm banjir yg dah naik smapai tayar kete...
mamat tu dah risau tahap giler..
siap tanya kete hidup ke tak? apasal aku leh tersangkut kat dlm banjir tu
mmg suara dia cemas giler...
bkn risaukan aku..tp risaukan kete baru dia
tp sebanrnyer aku dah nak smapai kat jusco ekuin dah masatu
mmg aku gelak gelihati la dgr suara dia
bila ckp aku dah kat taska irfan..br dia lega..
tau cuak...


tpkan...mmg aku nasib baik la sebb dpt lepas area serdang tu

sbb lepas je aku blah...
air mmg naik samapi parax lutut kat area taska syaiqah...
tp yg betul2 depan sekolah tu..air naik smapai paras dada ok..





tghari td aku gi rmh salah sorang ex-opismate aku (dia dah bersara) 

dan bekas boss aku... mmg xtipu..
air masuk rmh dia separas pinggang ok...
kete dia buat ms ni mmg xleh stat..
brg rmh dia mmg total lost ok..
sian diaorg....


ni gmbar betul ye...
rmh ex-boss aku...korang tgk watermark tu..
tinggi pinggang ok
td kami geng PKU dtg lawat rmh kwn yg dipenuhi banjir


korang boleh bc pasal banjir ni kat berita tu..




9 comments:

shida rahman said...

a,ah betul kak.semalam sri serdang jammed abis dek kerna banjir neh..simpati kepada sesapa yg umah mereka dimasuki air....

alyyani said...

semalam sy balik ikut situ, malam. tak leh nak uturn kat ktm serdang sebab air dah naik situ so ikut lah upm. konon nak ikut upm sebab hala ke putrajaya dah jem gila. sekali bila sampai kat petronas opposite hentian serdang tu lori semua dok left lane apsl tak bergerak, sekali kena uturn sebab air dah naik sampai ke petronas lepas pintu upm tuh. masa tu dekat kul 10 dah lah. nasib akak awal, tidak kalu, stuck budak2 tuh. momok pun, kereta dirisaukan ye. hahahah...

zailamohamad said...

laa ye ke? dulu zaila belajar di UPM r duduk dekat kolej 11 depan fakulti engineering UPM..adoyaaaa..kesian pada sesiapa yang kena banjir kilat..dugaan dari Allah..moga tabah menghadapinya

FiZ said...

tak sangka boleh jadi banjir kilat.alhamdulillah, skrg dah xkeje area situ.dahla jalan situ mmg selalu lalu.hrp2 mangsa banjir tersebut bersabar la.

lydzar said...

hihihi standard la akak..barang baru mesti yg tu lagi dia risaukan :D
seb baik akak lepas kan..semua selamat alhamdulillah

Mayang sari said...

Nak citer yer, smlam saya amik anak kat ABIM kajang kul 6 ptg. Lepas maghrib baru bertolak nak balik serdang, sbb ujan lebat. Tau apa jadi, sampai kat jalan nak ke serdang, kereta punya byk x bergerak langsung...so, saya pusing2, jalan kajang pun stuck. Tunggu punya tunggu, terpaksa balik ikut jalan hulu langat sana, pusing jauh beb, sampai umah di serdang kul 10 mlm...lama siut dlm kete.

Mayang sari said...

Nak citer yer, smlam saya amik anak kat ABIM kajang kul 6 ptg. Lepas maghrib baru bertolak nak balik serdang, sbb ujan lebat. Tau apa jadi, sampai kat jalan nak ke serdang, kereta punya byk x bergerak langsung...so, saya pusing2, jalan kajang pun stuck. Tunggu punya tunggu, terpaksa balik ikut jalan hulu langat sana, pusing jauh beb, sampai umah di serdang kul 10 mlm...lama siut dlm kete.

mamalieyna said...

seb baik tak lalu situ..hissh bahaya kan, banjir2 kilat ni, sepantas kilat je banjir..huu~ seb baik ila dpt lepas on time..legaaa~

kesian mangsa2 banjir... mesti teruk jgk dlm rumah tu..mintak simpang berlaku lg, amin,.

Dilla Ady said...

kalu dilla time2 jem camni, (kat kluang tak penah lagi banjir kilat camni) paling takut skali kalu minyak kete nk abih..

alhamdulilah setakat jem ni, minyak kete mmg ade..(jenis suke isi minyak time da menyala..huhu)

Related Posts with Thumbnails