Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cerita kereta & raya

hmmhmmm...
aduhai... mengeluh sat.....
raya ni mmg giler2 pakai duit...
kalau utk beraya je xpe... ni kena spare extra utk kereta...
terasa?? sgt2... w/pun dah prepare awal
tp bila dia kena kuar tu sekali gus...
rasa mcm....air yg mengalir dgn laju..huhu

alkisah... alhamdulillah... kete dah genap umor 2 thn 2 Ogos lepas
ha... dah nak abis ogos br cerita..
ye..aku taip n3 bila done nak cerita...kiki
ok.. nak jd cerita...
dulu bl kete ni nak kata nak raya lebih kurang la..
dlm dpt b4 posa kot... ke dlm pertengahan posa...
kete baru kan....ms tu mana de kos2 ni
lg pun tgh promosi raya.. tu yg grab...
kita pikir time tu je kan...
xjangka ms akan dtg...
thn lepas... alhamdulillah lg...
sbb hanya spare utk regular servis yg kos standart je..
n roadtax pun jatuh dlm bln 8 tu masih xsamapi waktu raya....
tayar cun lagi

tp tahun ni...umangai....
nangis ko... raya hujung bln 7...
ngam2 masa utk renew roadtax...
n kebetulan... major servis kete 40k milage ngam2 kena lg 2 minggu nak raya...
major servis ok...!
then..tayar pun dah ngam2 2 thn dgn bunga dah nipis n tayar mkn dlm dah....
pelagi.... rasa nak nangis oo..
ingatkan tayar boleh la bertahan sampai bln 10 ke..
ms servis kat Tan Chong, diaorg kata xleh tunggu dah..
kena tukar gak..lg pun nak jln jauh
so sekali gus pakej roadtax, servis n tayar...
nasib baik roadtax dah prepare duit main kutu bln2..

bila kira2 budget.... semua sekali kos 3 perkara tu cecah RM4k...
nangis lagi.....uwaaa....
tp xpela.... utk diri sendiri jugak
keselamatan itu paling penting.
mmg dah cukup ms utk ganti....
cuma niat nak tukar sportrim baru xdpt la...
sbb sportrim baru kena tmbah lg RM1.5-2K kot..
jadi...pakaila sportrim lama yg dah calar balar tu lg 2 thn...huhu

lepas ni kesimpulan... jgn tukar kete time raya tau...kiki
tukar kete time hujung thn lak...daaa...

gmbar selingan..

road tax baru smapai seminggu nak raya
sib baik NCD dah 45%

tayar tukar 3 hari b4 raya



mcm dia pulak pomennyer..
tayar rim 17"

n servis kete kat Tan Chong Centre 2 minggu b4 raya..
full servis + aircond servis..

2 comments:

Farah Izza Shafik said...

kami blum mampu pakai livina lagik.. meleler jer air liur tgk kete cun! :)

Iela Fazielah said...

Farah: sama je pakai previe ke, toyota ke.... kos lebih kurang.. tp kete bkn tempatan ni bab maintanence la tinggi sikit... :D

Related Posts with Thumbnails