Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jalan2 cari makan di JB

ok... aku tgh rajin nak share cerita raya ni...
ok... ni cerita masa kami ke JB aritu...
kesinambungan dr n3 ke JPO di raya ke3 
kuar dr JPO kami menetap di Hotel Rose Cottage Tmn Daya JB
2nd time dok kat hotel budget Rose cottage...
xperlu hotel mahal2... just nak tumpang tido semalam je kata hubby...
semalam family duluxe room Rm120 nett je... 
siap breakfast tp mkn sempoi je kat lobby dia...haha

ok...
blk JPO mkn mee maggi kat kedai mamak...
1 pekan JB round xde kedai mkn bukak kecuali sebuah kedai mamak ni je
yg lain kedai mkn cina
jgn tanya nape xmkn fast food..sbb mmg xlalu nak mkn ayam KFC semua
nak benda lain selain Ayam.... McD mmg dah kena band
then kami check ini ke rose cottage hotel...
ni rupa hotel dia...

aku lupa snap gmbar bilik... tp bilik sempoi jela ye...

ok...mlm tu utk aktiviti mlm kami di JB..
aktiviti cari mkn...
konun hubby sibuk nak mkn murtabak singapore di Kg apentah nama dia...
sekali kedai tu tutup...
terus round2 ingat nak mkn lak kat restoren singgah selalu kat Danga Bay
kalau nak tau...kami berjalan mmg 100% berpandukan google maps tau
serius mmg boleh percaya... siap suara lg bg arahan
xyah pakai waze or sygic...
terbaik google map
tp masalahnyer... hubby asyik terlepas simpang je... sbb suara ckp lambat..
last2 dah 2 kali pusing2 JB tu...
kami end up mkn kat  Medan Steamboat, Dataran Bandaraya 
kat situ ada byk gerai stemboat...
hmm..menarik gak...
kalau dulu kami dtg, kami mkn kat Medan selera The Zon  n restoren singgah selalu...
kali ni lain dr yg lain dpt mkn steamboat ramai2 tepi dataran..
plan turun JB ni pun mmg sbb nak jln2 cari mkn pun

ni gerai2 lori jual steamboat cucuk2... harga ok la...
mmg penuh org la...

utk makluman...di Medan steamboat ni..
Setiap van mempamerkan komponen-komponen steamboat masing-masing yang pelbagai dan amat banyak untuk dipilih. Harga setiap cucuk adalah berbeza dan ditandakan dengan warna pada pencucuk tersebut. Boleh dikatakan masing-masing mempunyai kreativiti tersendiri untuk mempamerkan makanan malah ada yang bijak menyesuaikan cucuk masing-masing agar kelihatan menarik. Tetapi rasa sos masinng-masing adalah berbeza. Just pilih je mana2 van yang serasi dengan citarasa masing-masing.
Selain steamboat dan yong taufoo, terdapat juga van yang menghidangkan makanan popular Johor seperti tauhu bakar dan juga bakso sebagai pilihan lain. Sambil makan, kita boleh bersantai sebelum berjalan-jalan di dataran JB di bawah naungan jam besar kat situ.

kami order ABCn air milo utk budak2

ni steamboat yg di order...
mkn simple2 pun kenyang sangat dah


esok tu pg hari kami bersiap utk sarapan di Larkin...
kalau dtg JB xmkn Kacang Pool larkin ni mmg nyesal...

muka fresh tgh tunggu telur separuh msk di lobi hotel

kata hotel budgetkan...
sarapan buat sendiri ada roti baka + kaya n telur utk buat half boil egg..
air lak kopi 3 in 1 dlm paket..
air panas dah ready sebelah... picit je...kiki
irfan n syfqah mkn roti bakar...
imran kat hujung tu tgh godek komputer.. internet free di lobi...

sementara papa panaskan enjin n masukkan brg dlm kete..
bebudak ni tgk ikan...

siap... semua kami pecut ke Larkin..
mcm biasa... pakai google maps je...
20 minit smapai...

ni herai dia...
jgn xtau.. owner dia wan maimunah pelakon tu tau
tu tgh kemas meja tu..
aku nak snap gmbar sama2 pun dia xmau...bizi katanyer...

ni set kami...
haji kacang pool....
air hanya ada teh or kopi panas/ais je..
jgn mintak milo or teh o or watso ever...mmg xde kat situ
satu hidangan kacang pool haji RM5.. teh panas RM1
pelanggan dia dtg xputus ko..

mkn smapai kenyang la..
budak2 mkn roti je.. kacang  diaorg xreti mkn..
abis pama dia bedal... 

balik tu aku sempat singgah jumpa blogger Zaza di rmh mak dia kat Kulai ni
2nd time jumpa zaza...
1st time jumpa ms bercuti di penang
zaza dok penang tp org JB...
makin gebu zaza ni...
niat hati nak singgah legoland snap gmbar...
tp kata zaza legoland ni len mcm...
kena masuk dlm br jumpa papan tanda..
lg pun nak patah balik ke Nusajaya...
tq zaza jemput kami ke rumah

dr rmh zaza kami terus gerak blk KL dlm jam 5ptg smapai serdang
perjalanan beraya n bedrcuti yg sangat menyeronokkan...

4 comments:

Nad MamaZN said...

ooo kedai wan maimunah ke..? baru tau...
friendly ke tak kak dia tu? saya dh lama x p jb..sejak 2009 huhu

syawalsimpsons said...

sedap kan kakak kacang pool haji....saya dua kali tambah....sebelom ni owner tu tak kawen lagi ngan wan maimunah tu...tp mmg daebakk kan kakak

Iela Fazielah said...

syawalsimpson: mmg terbaik suraya.. betul tu... dulu owner xkawin lg dgn mak wan tu....

Iela Fazielah said...

Nad: so far nampak ok.. tp aritu sbb pelanggan ramai sgt.. kami dok kat meja gerai lain... dia risau owner lain marah...so dia kalut la nak clearkan table... smapai xmau bergmbr... suruh tunggu.. amik gmabar 30saat je pun... tp xmau.. pd akak mcm sikit sombong la.. sbb kamera dah on pun..tinggal diri tegak je nak tick... snap gmbar... tp xmau... geram gak la...

Related Posts with Thumbnails