Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah sehari sebelum hari raya...

salam isnin uolls..
dlm sibuk2... cuba cr ms nak kongsi kisah raya kami yg lepas
alhamdulillah...semua berjalan lancar n meriah...
kisah pg raya dah lama show off kan
ni nak kisah sehari seblm raya....
kita cerita kisah 1 by 1 la ye...
nnt smbung kisah 2 hari b4 raya lak...kiki

ok...
thn ni beraya rmh suami kan...
mak mertua mcm thn2 sbelum dah pesan...
setiap kali raya sana kena dtg sehari awal utk tlg masak2 utk persiapan raya esok
part preparation rmh biasa2 je sbb mak mertua dah siap2 kemas dah
part memasak tu yg fenat sikit

sebelum ke rmh mertua kami singgah di kubur arwah anak kat UPM
rindu dgn arwah Afrina
bila jejak je kaki kat tanah perkuburan UPM ni
mesti terimbas kembali saat pengebumian arwah
satu yg aku rasa sedih n terkilan sbb xdpt nak mandikan dia sendiri
sbb ms tu dlm pantang kan...
hari ke8 lepas kelahiran c-zer
badan masih xkuat n xlarat nak berdiri lama
aku pandang je bila jemaah perempuan yg lain mandikan arwah
rasa sgt sebak..tp xmampu nak menangis n nak berdiri lama nak mandi n kafan kan arwah
well.... tinggal kenangan...
dah 5 thn  pun arwah meninggalkan kami

kali ni pergi siap bwk bekas siram pokok...
utk siram kubur arwah je sebenarnyer
suruh irfan sendiri lead bacaan al-fatihah utk arwah kembar dia


irfan siram air atas kubur... syfqah siap tunjuk suruh siram sini..sini..

kubur arwah...
berlumut...nnt nak tanam pokok atas kubur biar berseri 

kubur arwah xde lot no...
sbb kata penjaga kubur... anak2 yg lahir n meninggal..
kalau xhidup lebih dr 6 bulan...kubur dia xde lot no..
yg hidup lebih 6 bln je diberi lot no..
jadi..kalau xbuat batu nisan n tanda..nnt boleh hilang jejak kubur tu
nisan ni pun upah kat tukang jg kubur yg buat..
sepatutnya utk org perempuan, nisan dia nipis..
kalau tebal n gemuk utk org lelaki...tp xkisahla... apa2 pun boleh
janji kubur ada tanda...
Al -Fatihah utk Arwah Afrina Batrisyia Iman

bersihkan apa yg patut


ok..sambung certia pasal persiapan raya
this year my FIL & MIL dedua dah pencen
anak2 semua dah beso panjang n bekerjaya n berkeluarga da
tinggal 2 org je xkawin lg
so...thn ni kami2 org kena memasak pulak utk juadah raya
seronok sgt...mcm aku buat kat rmh mak aku ms raya thn lepas
tp kalau belah aku kat rmh mak...
kami siap keluar belanja sekali..
mak abah xyah fikir pasal persiapan raya...
kami support segala...
setiap org kumpul duit n bl brg2 msk utk pg raya

thn ni di rmh mertua masih lg belanja oleh ibu n bapak..
tp bab masak setiap org kena masak....
inilah ms nak dapat ilmu masak rendang segalakan..
mcm aku kepakaran buat pulut palas je
tp siap tolong adik akim settlekan ketupat..

sebelum tu aku kena lipat daun palas utk dibuat ketupat palas mlm nnt


hubby tukang blend segala bagai bawang n kerisik n kacang utk rempah msk kuah kacang n rendang

adik kamal msk rendang ayam
ni adik kamal n wife dia Syazni tgh msk rendang ayam depan rmh....

uda msk rendang daging
along n suami dia abg lan tukang prepare semua bahan masakan
semua org bertungkus lumus bekerja ni..
sgt meriah...
last sekali kami2 biras2 perempuan sama2 susun kuih raya dlm balang

n mlm tu ada kunjungan dr geng surau bandar tasik bertadbir dr satu rmh ke rmh yg lain..
sgt meriah rasa raya thn ni


itulah kisah mlm raya kami thn ni
sgt meriah...
anak2 pun dah ramai kan...
terasa kemeriahan beraya....
daaa...

1 comment:

Nad MamaZN said...

klu saya, xtau la bleh masak apa..tolong potong2 bawang bleh la kot huhu

Related Posts with Thumbnails