Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah Kursus T.O.T yg sgt2 mencabar (part 1 day 1)

salam jumaat buolls..
auto publish n3..
arini kena audit aset dr Audit Dalam UPM..
neves ko....harap xde yg termiss...huhu

ok... nak cerita kisah aku gi Bengkel Training Of Trainers utk lantikan Fasilitator Kursus Berkredit UPM..
aku mcm biasa.. amik komponen Bdn Uniform la..
byk komponen ada utk kursus berkredit ni
kali ni nak cuba nasib..
kalau xde extra activiti mcm ni rasa mcm xbest hidup
suka bergelumang dgn student... gi camping bagai..

ok nak jd cerita..
dpt surat offer letter dia mklumkan kursus 3 hari
kena prepare brg mandi n pakai utk 3hari 2 mlm
tp tempat tak tau kat mana
aku siap call tanya dia ckp rahsia...
sabar jelah...

ok...hari yg dinantikan tiba...
pg tu ada taklimat dr Pengarah pusat Koko
pastu jam 11 br stat aktiviti...
otak blur lg ni
diaorg suruh tukar pakaian yg selesa dan senang bergerak
pelagi tukar pakai t-shirt jelah
sib baik dr pg dah pakai slack..
tp tukar pakai kasut sport
then diaorg siap2 suruh parking kete dpn pusat koko sbb nak kena tinggal 3 hari
dan beg baju siap2 letak luar dewan
rupanyer..beg baju kena letak dlm lori n dibawa ke suatu tempat yg RAHSIA..

ok..kami diberi tugasan pertama
diberi sebuah beg yg mengandungi sebungkus tisu, sekaton air kotak n 20 buah buku pusat koko
kami disuruh jual brg tu utk cr duit dan dikehendaki berkumpul di UTC pudu raya sbln jam 2.45ptg
pastu kena naik kenderaan awam n bukti resit mestilah disertakan
mak ai...
ni mcm explorace malaysia je...

ape ke giler...
dlm team aku ada 8 org, 4 lelaki, 4 pompuan
semua dr lain2 background
ada engineer JKR, ada cikgu sekolah menengah, ada peg. sukan,
ada arkitek muda, ada agen insurans, ada broker n ada sorang pelajar master
hamik ko...
mula lah berpikir camne nak jana duit utk smapai ke puduraya dgn income yg paling byk...

pikir2... kami terpaksa jual n mintak derma dr org
n kos ke pudu mestilah seminimumnyer...

akhirnyer...
lepas penat lelah minta derma jual tisu n buku...
kami berjaya mengumpulkan RM260...
alamdullillah...
jam 2.45 pm kami kena berkumpul di surau UTC pudu dan kami diberi tugasan kedua...


wah... dpt surat....melompat2 kitaorg..
sbb semua kalut xpernah di sg. congkak naik kenderaan awam..
so lepas bincang2 kami decided naik je LRT blk dr puduraya ke Bandar tasek selatan then naik cab dari sana... ni kira option pertama la sbb semua blur xtau nak naik pe...

nak jd certia... ms kami dlm train dok kecoh 2 nak pergi sg congkak tu..
tetiba ada budak blkg aku ni punyer baik hati sapa kami n tanya...
rupanyer budak tu tau nak gi sg. congkak...
so.. dia pesan dr LRT ni turun di stesen Maluri n kami kena naik bas no. 109A xsalah..
bas tu akan pergi ke Langat. kat situ kami perlu turun di Taman Santek
lepas tu leh naik bas seterusnyer ke sg. congkak
or nak cepat naik teksi je
YA Allah... bersyukur sgt sbb taime2 kalut tu ada org sudi bg direction...

muka kecoh dalam train...
gmbar 1st muka aku n budak lelaki pakai bj gelap tu yg bg klu ke sg. congkak
kami gerak dr puduraya jam 3.00 pm..
kami tiba di tmn santek langat jam 4.00pm
siap tukar train di chan sow lin n siap berkejar2an dgn bas kat bus stop maluri
kenangan xboleh dilupakan
tp sbb kalut kejar bas..xde la pulak adegan gmab berlari-larian
mengah2 la...dr dwpan aeon maluri kejar bas smapai depan courrts mammont...
giler jauh or x?? time tu tgh jemmed teruk kat maluri

gambar atas... aksi kami dlm bas...
lama betul x naik bas awam (Rapid KL) sejak bergelar pekerja ni
ms student selalu la sbb bujang n ulang alik blk sentul dr UPM
kat tmn santek kami naik cab je dgn tambang 1 teksi RM30
kami charted 2 teksi
bas dr maluri ke tmn. santek Rm1.90 sorang
n LRT dr pudu ke maluri RM1.80 sorang

alhamdulillah.. jam 4.50 pm kami berjaya smapai dgn selamat di sg. congkak
tempat: tapak perkemahan 2, tmn rekriasi sg. congkak.
n kami kumpulan pertama..
lepas tolak belanja.. kami masih ada baki wang sbyk RM148.20 lagi

terus dpt tugasan no. 3 dimana kami kena set up khemah dan kem n sediakan minum petang dgn bahan2 yg disediakan. 

kira... hari pertama ni,,
mmg kami kena berusaha sendiri utk tiba ke tapak perkhemahan dan seterusnya set up camp site kami sendiri
mmg urusetia dr pusat koko duduk sahaja la...
smpai tu tgk beg baju dah selonggok bwh pangkin...
n pandai2 kami sendiri la utk buat apa.,.
aku yg dah biasa camp ni terus pandai2 lantik diri sendiri utk arahkan group yg dah tiba utk set khemah terus
n mulakan masak air sementara group lain tiba..


next aktiviti nnt next n3.. da



3 comments:

Nad MamaZN said...

uisy! adventurous jugak akak ni!
:)

p/s: sori kak, takdpt attend makan2..saya balik kg.. tq sbb jemput ;)

mamaarifakeem said...

Wow..adventurenya... kalau eina dh lelah tu, lama tk beraktiviti gini..huu..

Menarik!

syawalsimpsons said...

lama tak attend kursus macam ni

Related Posts with Thumbnails