Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jamuan mkn kecil-kecilan sebelum merdeka

  salam selasa uolls...
amboi cuti panjang memasing
syiok bc n3 semuaorg dok cuti lama n berjalan sakan...
alhamdulillah...aku pun cuti lama gak,,,
tp 2 hari je...cuti standar sabtu ahad jek...
haha
mcm dah mention... smlm stat kemasukan pelajar baru ke IPTA
2 hari berturut bertugas di kolej
harini masih di kolej n saat n3 ni ditaip aku berada di kolej gak
smabil key in data pelajar ke SMP sempat update 1 post
muahaha


ok.... nak cerita
sabtu lepas aku buat majlis mkn2 kecil-kecilan
saje menjamu adik beradik, jiran tetangga n kwn opis
sesapa yg free la.... aku ajak dtg rmh
jd kenalan jauh2 kwn blogger xle aku jemput pun
mintak maaf ye... 
jamuan mkn ni pun utk penuhi niat aku nak belanja org mkn
ala org kata rezeki mengajar yg dulu2 tu dah masyukkkk kan
boleh le... tp aku nangis gak la bila income tax je kena tolak smpai 1K gitew
abis punah sikit planning nak soping tu...kiki
xpela... mmg dah agak da.. tp tak le budget sebanyak tu...huhu
yg lain tu lebih kurang penutup syawal, ala2 nak smbut bday aku nnt..kiki
 

ok...
jd... dgn segan sebenarnyer aku jemput org ni
lg 2-3hari nak majlis br bgtau...
hubby pun dah pesan...ni cuti merdeka lama ni ramai blk kmpg ni
xpe... ai budget pun mkn2 utk 50org je...ngeh2

ok.... menu simple2 je
lg pun kat rmh ni ada org tu sibuk nak mkn mee kari
aku msk seperiuk besor bior dia mkn puas2
tp mkn mee je mcm xbest la pulak
msk la sikit nasi ayam n sedikit dessert simple yg dok belajar dr kwn2 blogger kan

so... inilah antara menu yg ada

nasi ayam
xdilupakan...wajib pakai rice cooker br tu...ehem..ehem....

mee kari... kuah dlm plus xyah tunjuk la..
standar kuah mee kari ayam + kerang gitew...ada fishball terapung gitew
aku betul2 pakai mee kuning ni je..xde meehoon... 
marah syfqah sbb dia kureng dgn mee kuning ni

then risau kang budak2 xmau mkn kang goreng la sebungkus nugget n mini sosej 
xlupa buat sebekas sagu biji letak susu n gula melaka

n last sekali aku buat desert termudah d ialam semester
 setin susu n cocktail dpt 2 bekas trifle dan
sebungkus biskut n cheese dpt 2 bekas cheesekut
eh ada satu lg bubur jagung
tp lupa snap gmabr... seperiuk beso ko aku msk...(10 tongkol jagung)

air lak..
xnak kalah
air mata kucing... haha
tp bkn dlm bekas ni...dlm bekas besor tupperware tu
aku kalau majlis kecil2 mcm ni pakai bekas2 tupperware ni je...
ringkas kan...



preparation rumh....
mlm jumaat dah siap tolak barang dah

pandangan dr dapur ke luar...
rmh comel je kan... dr dapur nampak semua... 
 
kat belah luar susun kerusi mkn...
hubby tanya apa motip awk letak kerusi mkn kat luar
motip aku.... compom org lelaki nnt nak mkn smabil borak n isap rokok kat luar
biar isteri n anak2 dok gosip dlm rmh je
bole?

majlis stat jam 2ptg n budget tamat jam 7 mlm
mknn budget sekali jalan abis le ni
tp dlm peti ais n periuk dah standby kot tak cukup aku tumis lg mee kari n msk nasi ayam lg

ngam2 jam 2.30 ptg... kwn opis pun tiba
tq najmi n nora n suami2

geram tgk baby najmi ni... najmi yg tudung hijau tu
anak dia nak msk 6 bulan
bulat betul dia..smapai leher pun xnampak ko
tp baik je.. main sendiri sorang...org pegang pun xnangis
cute kan... nama dia euyusuff

next2... kwn2 jiran2 rmh dtg
sory la ada yg aku lupa nak snap gmbar sbb best sgt borak
lg pun nak jd citer tab aku dah kehabisan bateri n aku lupa bwk blk charger
charger tinggal opis dr hari jumaat smapai smlm (isnin)
tu yg gmbar2  majlis br upload hari isnin semlm sbb tab dah ada nyawa blk..kiki

then family in law pun dtg...
lg meriah rmh

tgk...geng lelaki kalau xlepak kat luar mmg xsah...

zaki n huda dgn baby dia yg comel...
nama baby dia zaynn...tq huda n zaki sudi dtg

xlupa kwn ms kursus fasilitator di sg congkak aritu
yuni n family....yg lain semua kebanyakan ada hal xsempat dtg...
its ok...
yuni n aku
br nampak muka tuan tanah kedaung  kan ??

xlupa adik beradik n mak abah pun dtg
tp tulah..aku xdpt nak snap gmbar sbb bateri tab dah kong terus
so...smapai sini je gmbar yg ada
penutup akak opismate aku pun dtg anak beranak

  
budak2 kalau jumpa uncle n nenek dia mmg xleh berenggang

so..inilah saje kisah mkn2 lepas
gmbar ending2 semua xde dah
majlis tamat ngam2 jam 7mlm
siap kemas n basuh pinggan semua jam 8.30 mlm
mmg  fenat betul tp hati puas sbb niat dah lepas kan

 pd yg lain..
insyaallah..next time aku buat yg best2 punye n aku jemput yg lain ye
pd jiran tetangga, adik beradik n kwn2 yg hadir tq byk2
kwn opis yg xdpt hadir.. dah dpt mkn bubur jagung dah smlm
tq tu hubby yg sama2 tlg kemas rmh smlm n tlg bl santan n kerang bagai
lap u... daaa

4 comments:

Nad MamaZN said...

aaaaaa sedapnya menu!
klu saya tak balik kg mmg saya dah penuhi jemputan akak ni... sbb saya tau akak masak sedap :)

Iela Fazielah said...

Nad: amboi puji bab masak tu... segan akak... akak msk biasa2 je... xpela.. xde rezeki...lain kali ye...

syawalsimpsons said...

simple2 pon sedap tu

sumysya said...

hebat tu...nasi ayam + mee kari skali wat sndiri,,sempat tu...

Related Posts with Thumbnails