Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Buku sekolah lak settle

suasana nak sekolah makin terasa...
terasa pd ibu bapa la kan...nak keluar duit utk bl brg2 sekolah anak...
kang bl lambat buku abis..baju abis...
beli cepat sgt pun ada stok buku yg still xsamapi lg...
tp dr lambat..baik awal kan..
at least... yg xcukup kemudian leh top up....

ok...kisah bl buku sekolah anak isnin baru ni 7hb 12
kebetulan aku mmg saja off sehari..
kepenatan urus aktiviti student...2 minggu berturut mmg aku xde rest la...
monday to sunday asyik keje....
samapi hari ahad 6hb aritu settle projek mega...nnt aku story...
alhamdulillah...released segala masalah...
kebetulan hubby pun nak pindah...
jadi....settlekan mana patut bab anak2 
n tlg2 mana patut....

so..pg isnin aritu hubby dah ajak siap awal2 ke sekolah..
aku main2 n persendakan dia...
ingatkan 1st day kedai buku bukak xramai org...
kedai buku buka jam 9am...
hubby ajak since jam 8.30 am
tp sbb aku buat lambat... sampai lambat dlm jam 9.15am
rupayer dah ramai yg beratur...



jadi...kami beratur hampir 2 jam jugak
bayangkanlah...sorang parent bl buku utk 2/3 org anak...
mmg amik ms la..
kalau bl bj sukan sekali..
siap kena ukur kat badan bagai....



kami pun bl utk 2 org jugak...
syfqah nak msk darjah 4 n irfan nak msk darjah 1
proses seorang parent bl buku...
koman2 stengah jam gak la...

utk syafiqah....
dah msk darjah 4..byk giler buku dia..
ms dia bwk blk buku teks aritu pun terkejut aku..
12 buah buku teks ko...12 subjek
bl buku tulis n kerja utk syfqah termsuk 2 helai tracksuit je dah cecah RM300++
tu pun bj sukan xde stok....

utk irfan pulak darjah 1 mg xbyk buku....
termasuk bj n seluar pendidikan jasmani 2 pasang
total dlm RM250...ada 3 buah buku yg stok lom sampai..kena call kedai buku blk next week utk tanya stok ada ada or x
budget RM3-4 ratus....sekali kat Rm500++
huhu

oh ye..
stat next year bj pend. jasmani dah tukar ke waran maroon
suka tgk...kalau x..jenuh nak sental bj sukan kaler putih
kat lengan bj..kat leher...
kat perut..
kurang sikit bj nak basuh...huhu


muka happy sbb buku dah ada...
aku lak pening sbb nak cr ms nak sampul buku pulak....
tgk buku syfqah yg xlarat tu....
buku kerja punyer byk./..
tp mcm thn lepas...kebanyakan buku kerja xabis tulis pun...
hmmmm


 
last but not least
irfan dgn buku2nyer
siap dgn baju n seluar utk pendidikan jasmani
buku kakak mmg byk giler..
tp kakak tgh tido...
so malas la nak snap....
just mskkan dlm beg lama dia n suruh simpan dlm bilik...

nnt2 operasi balut buku n tulis nama pd buku...
maybe esok cuti kan ....ke alamanda utk tempah sticker nama, sekolah n kelas mcm dulu...
xyah pikir2 n lenguh2 tgn nak menulis...
tampal sticker luar buku supaya senang nak kenal buku sendiri.....

daaa


6 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Aduhai.. CH belum beli pakaian sekolah dan buku sekolah anak2..
Padahal dah dapat mesej 8/12/2015 dah boleh beli buku anak2..
Memang kena peruntukan masa ni..
Kalau ditunggu tak menjadi..

Iela Fazielah said...

itulah yati..... kena spend sehari utk settlekan semua.... dah selesai....lega

Emy Omar said...

Senang dah settle awal-awal.Sekarang ni duit keluar macam air mengalir je rasanya huhuhu

Iela Fazielah said...

betul tu emy.... ni lom campur buku sekolah agama lak.... aduhai...

cik hani said...

mana yang ada anak, awal2 nak start sekolah ni memang terasa sikit, sebab banyak nak kena beli..
kalau menyimpan dari awal, sempat la nak kejar belanja barang2 anak. kalau tak, memang perit jugak.

Kalau anak ada peperiksaan khas, lagi mahal yuran nya

Safruz Zamal said...

spirit for new school

Related Posts with Thumbnails