Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cuti2 Malaysia: A Famosa Resort (Part 2) - Safari & wetland

berjinggut nak habiskan cerita pasal gi A Famosa..haha
sory ye..
byk gmbar sbenarnyer n tak tau nak pilih mana
malas nak edit2...
lg pun agak sibuk ngn keje opiskan..
tu yg buat n3 mana sempat...

ok...ni kita sambung cerita pasal safari Park dan wetland di A Famosa resort aritu...
pada aku lepas dah masuk safari park A famosa ni...
aku bg 10 bintang kat dia berbanding gi zoo negara ok..
xtaula zoo lain cemana..
pada aku binatang dia boleh tahan banyak..
kalau harimau...berpuluh ekor ok...
ko leh tgk dia real dlm habitat dia..
serius! gajahpun kat 10 ekor dan semua terlatih... siap pandai joget lagi...

then.. mcm kambing gurun, unta, gajah, ular, eh semua binatang la..
kebanyakannyer korang leh touch dia...
bg mkn pun boleh... sbb zoo dia mcm petting zoo la pulak..
kalau gi Zoo Negara...binatang nun jauh 10 meter dr korang..
dok la tido dlm gua/kandang  dia... tgk dr jauh je...
kat safari park A Famosa ni... semua leh sentuh siap binatang tu ikut ko lg...
then paling best... safari ni ada byk show ok..
terpegun ko tgk gajah menari...bird show yg best... sbb byk jenis bird..
pastu ada multi animal show dan  cowboy show...

 ni kami masa smapai...
mmg pagi 2nd day punyer planning
siap cepat2 jam 8am dah siap mandi dgn packing barang...
kira terus check out la...
oh ye lupa nak ckp..A Famosa ni besar giler..
nak kemana2 kena drive kete.... jadi..nak ke safari mmg jauh dr tempat penginapan
dan jenis ko dah masuk satu park ko xleh kuar masuk semula...
jadi... plan kami hari tu mmg tinggal 2 park je lg xmasukkan...
pagi ke Safari park dan ptg lepas lunch baru gi wetland utk mandi manda..
fiqah buat muka poyo..
breakfast di Golf Terrace... sarapan tip top... mnknn byk choce n sedap..

dah kenyang...terus ke Safari Park..
kat safari park kena byr parking RM3 skali msk...
safari park sebelah menyebelah dgn Wetland...
mcm biasa...kat sini..ko msk pintu masuk mesti dia snap gmbar free...'
yg bila ko keluar nnt gmbar ko ni dah siap print tinggal ko nak bl or xnak je

serius suka dgn gmabr ni...cantik gilerrrrrr...

then kami pun berjalan2 dlm ni...
leh tgk gmbar..suasana dlm zoo dia...


 

ha.. ni unta... untay g peramah...dia ikut mana kita gi..
leh bg makan kalau nak..tp xla bg pun...mknn kena beli ok..

aku ada hati nak pegang poney ni...
ya Allah....jinak giler.. tp geli ok..
aku mmg penggeli..muka xrela pegang kepala poney tu

kaka pun xnak kalah nak pegang poney

cukup la tgk gmbar sikit2...xkosa nak tempek byk2..
then dlm jam 10.15 am start elephant show..
serius best.. aku ada amik video..
tp xreti nak upload...hihi 
ni ms show tu...

then gajah berlakon tido xmau bangun...smapai kawan dia dtg bwk sebaldi air n sembur kat dia
mmg kelakar la... MC dia pandai bercerita la....
lama gak show ni dlm 30-40 minit

then... abis show kami nak lori tgk binatang di dlm zoo ni
dia panggil Safari Advanture
kami naik lori mcm dlm gmbar atas
suasana mmg mcm kita kat afrika ok..
berliku2 jalan dia naik turun bukit

kami2 dlm lori mcm dok dlm sangkar

tu dia tgk ziraf...rusa, semua


papa & imran


syfqah suka dok dlm lori ni

part tgk harimau berkeliaran sgt real ok... mmg xdpt bayang kalau tetiba harimau tu loncat n terkam kitaorg dlm lori sangkar ni

kemudian abis round naik lori dlm Safari Advanture 
kami tgk multianimal show jam 11.15 am
see... ada kerbau & kera buat persembahan

ok masa ni nak jd cerita purse aku terjatuh ok...
serius tercicir... boleh org yg jumpa tu tau aku dok depan dia tp bagi kat org zoo n lastly ms abis show siap suruh MC annouce sapa kehilangan purse...
xke bangang! aku serius xpun cek handbang sbb xsangka pun purse aku yg jatuh.,.
then bila xde org respond, baru makcik blkg aku tu ckp yg purse aku jatuh ms aku smapai
tp aku ucap la tq sbb dia bg tau...
tp mc pun sama...dah announce 10 kali xde org reply, sebut la nama
sah2 dlm purse tu ada IC aku...kan>??
tp nasib baik ok...kalau hilang n org curi pastu aku nangis sungguh2
sbb aku br je cabut rantai leher emas aku n simpan dlm purse
sbb aku takut rantai tu hilang ms nak mandi kolam nnt...
eh..tak dpt bayang kalau betul2 hilang...

then kami tgk pulak birdshow jam 12 pm tu..
ms bird show ni best..
biasala ada part sape nak rasa bird dtg kat dia kena hulur duit..
yg kelakar hubby kuar duit suruh irfan yg bgn...
tp irfan xnak..dah MC nmpak hubby kuar duit dia suruh burung parrot tu gi kat hubby..
dah xpasal bapak budak yg mcm org teruja...



 lepas abis show..
kami naik water rafting pergi ke Monkey Island
leh tgk monyet yg jinak n bagi monyet, ayam dan arnab mkn..
tp xturun pun..sbb syfqah nak sgt naik rakit dia...
tu yg layankan jugak...petu dah lapar ms ni sbb dah jam 1 tghari...

kakak muka suka n teruja

ni pulau monkey tu


me n irfan

lepas naik boat rakit ni..
kami mkn di food court dlm safari park ni..
guna kupon lunch yg disediakan dlm pakej A Famosa ni...
eceli boleh mkn samada dlm safari part or di wetland...
lupa lak nak snap gmbar... tp sedap makanan dia..
kat sini jugak boleh naik gajah dgn bayaran Rm 25 utk 2 org
tapi kalau bl barang dr gift shop dia lebih dri RM30 leh dpt naik gajah free
boleh jugak naik kuda kat situ...
kitaorg xnaik tu semua

ptg sepatutnya ada pertunjukan Wild Wild West...kira cowboy show tp kitaorg xpegi'
sbb nak masuk ke wetland pulak
kat wetland dia ada sediakan 3 jenis locker..
ada locker kecil byr RM3, loker sederhana  RM5 xsalah dan paling besar RM12
kami amik 2 loker sedang utk letak barang semua..
kat sini mmg malas nak bawa camera dan h/p semua..
betul2 sewa sebuah pelampung 2 muatan je RM 10 degn deposit RM10

cuma malang nasib kami kat sini pelampung kami kena curi
silap aku sebenarnyer...
hubby mmg bengng la...kat sejam gak la dia nak amik mood xmarah...
silap sbb aku letak pelampung tu kat tepi ms hubby bw irfan nak terkencing..
aku layan imran n syfqah kat tgh2 kolam
sekali pandang kat tepi tempat aku letak pelampung.. pelampung dah hilang
paling malang kitaorg lupa no. pelampung..
babai la..
masa kami gi aritu mmg ramai org india dtg...aku tanya sorang2..semua xngaku

tp akhirnyer ms nak balik kami dapat blk pelampung tu
tu pun lepas geng india tu semua balik....
tetiba ada 1 pelampung tersadai tepi kolam...so..kami suspek tu kami punyer palampung yg hilang
kata hubby...sewa utk bg org pakai... semua menan kat situ xmain kecuali kolam besar
dan kolam anak2


bergmabr dlm wetland b4 balik masa ni
kami gerak balik dr A famosa dlm jam 5 ptg...
badan penat giler sbb penat main air

TIPS

sibuk aku nak bg tips...xpernah2
ok ni saje je ye..
sebab lepas aku bc blog org tu baru aku tau..
pengurusan masa nak gi A famosa ni penting..lepbih2 yg nak gi short vacation mcm aku
sbb kat sini setiap theme park sgt byk aktiviti..
memula aku dtg ingatkan kalau gi safari cthnyer tgk binatang bodo2 mcm kat zoo negara tu
rupanyer x... sgt seronok ok..
kalau ada yg nak spend masa lama2 nak mandi kolam kat wetland...
aku cadangkan 1st day dah mandi... or last day...
sbb mandi kolam pun penat sebenarnyer...

kat safari park mmg perlukan 1hari suntuk masa spend kat sini sbb dia ada byk show..
mcm aku aritu sayang sgt sbb xdpt sepnd masa ptg kat situ tgk cowboy show..
silap sbb hari pertama dtg pun dah tghari...lepas chek in dah jam 2-3 ptg..
pastu hujan...rugi sgt!
kira rajin2 tgk website kat A famosa ni utk rikki masa ok..

end of story...percutian ni mmg best!
xsesia beli pakej ni n bercuti disini...
ok dahhh



5 comments:

mama lieyna said...

Huwaaa jelesnye... terbyg2 daku di sana, sbb dh nak beli pun voucher ke sini, tp tak jadi..hope next year dpt kesana, thanks for d tips :-)

Menarik semuanya....

mummy_ayu said...

wah..bestnya..dah mcm2 kat safari tu..dulu ayu gie ada show ngan naik lori tu jer..tu pun dah best..sekarang ada monkey islan..emm.kena ajak Daddy nie...Ayu pun suka gie sana..tambah2 safari dia & cow boy town...memang best!
harus ajak Daddy gie nie..

syawalsimpsons said...

bestnya kakak...aritu G tak naik pon yg bot tu...

Iela Fazielah said...

tulah..best2 semua aktiviti kat sana

adianiez AIDA said...

ilah, memang plan weekend ni nak gi :)
tapi balik hari aje la.
umah dekat kan :)

Related Posts with Thumbnails