Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

IKEA:...:.: ALGOT System..before & after install

ok...
nak citer sambungan part IKEA Algot..
mcm aku ckp..aku nak satu sistem penstoran baju yg boleh gantung sahaja..
tanpa build-in kabinet yg bertutup-tutup..
aku lemas tgk baju hubby yg byk..xdann lipat dah pakai balik...
dan malas nak angkut2 baju bawak masuk ke almari kat bilik aku kat tingkat atas..
jadi.. aku pun ajak hubby ke IKEA utk bl set ALGOT ni..
eceli ms kat sana huuby mmg xnak set ni.. dia prefer set STOLMEN
yg mcm dlm gambar ni..
aku akui set ni mmg cun lg canggih...
sbb dia punyer batang adjustable ikut tinggi siling...
bilik kami kat bwh tu mmg xpakai plaster ceiling..jadi mmg seswai nak pakai set ni..
tp mak oi... mahal wei....
1 batang tu je RM150...kalau nak pakai 4 batang mcm dlm gmbar atas dah cecah RM600
lom tmbah klip nak pegang dia punyer shelf, cloth rail dan mcm2..
kalau campur2 semua leh cecah ribu-riban ok...
so..lepas gaduh2 siap tarik2 rambut n ketuk kepala dgn kuali IKEA...haha..tipu je..
tp gaduh gak la.... smpai pening2 aku nak pikir nak mana satu..
akhirnyer hubby mengalah dgn cadangan aku yg nak pakai set ALGOT

ok..utk bl set ALGOT...
harga sgt murah ok...
ni dia punyer pamplet tu
aku amik mcm dlm gmar kedua tu tp aku reduce shelf jadi 4 je dan basket jadi 2
then aku xamik pun shoe organizer.. bkn org kita jenis simpan kasut dlm bilik..haha
ni lah hasilnyer...

then hari ahad aktiviti pasang2...mmg kena tebuk dinding bagai..
kena bl paku dan wallplug semua..

sblm tu tgk gmbar bilik sebelum pasang ok..

nilah dia... dlm bilik ni ada sebuah katil n meja side table,,,
ada sebuah rak baju yg aku gunakan utk gantung bj sekolah sfqah n bj2 yg br kering dr jemuran
biasanyer ada yg aku cabut dr hanger aku humban atas katil n aku lipat la atas katil tu


yg buat aku sibuk nak pasang Algot tu...tgk aku punyer rak tu...
eceli nak tumbang dah....tp aku ikat dgn tali ke tingkap..sbb berat sgt ok...

selain itu...dlm bilik ni ada almari solek n sebuah almari baju lama hubby ms dok dgn mak dia bujang2 dlu..
dlm tu ada mcm2...terutama langsir n tudung2 aku n baju keje hubby


jadi... aku pun siaplah kosongkan bilik n alihkan semua brg kuar..
dan keje2 mendrill dinding pun gigih dijalankan...
gmabr2?? xde... aku sexy ms tu..hahaha . pakai slack dgn tanktop..haha
panas ok... xleh bukak kipas...nanti debu terbang
tu pun jenuh aku lepas tanda lubang, drill..then terus sapu..
dgn imran jd tukang kutip paku.... kuar masuk bilik...
1 rumah lantai penuh cap kaki dia ok..

lepas siap...
aku targat jadi mcm ni
design ni cost dia: 672.50

then terus susun baju..

isy...mcm semak pulak...


so....mlm smlm balik keje aku tukar mcm ni..

tp aku kan bl barang cut cost... xleh happening cenggini..
so... 
at the end... inilah rupanyer

owh.. sgt puas hati ok..
semua baju aku gantung tinggi...
bawah tu aku susun bj imran n syafiqah...
ni semua pakaian harian diaorg...
baju jalan2 dlm almari kat bilik atas.. mmg xcampur..
nnt nak bl lagi wire basket tambah lg 2 mcm dlm gamabr atas...
then leh bl trauser hanger utk gantung seluar keje hubby...
shelf ada kesilapan sbenaryer
aku xpakai shelf kayu..tp bl yg metal shelf..
rupanyer dia xleh sangkut skali dgn rod hanger
then.. mesh basket pun xde aritu..
yag ada cuma wire basket..jadila..
tp kalau pakai mesh basket lg lawa kot
mesh basket RM18.50
wire basket RM 19.00

tp apa yg penting... atas lantai xde benda...
habuk ke apa leh sapu dgn mudah...
dan lepas ni leh bl accessories yg lain utk cantikkan ruang...
itulah ceritanyer...
oh ye.. utk kos permulaan bl semua set Algot ni aku belanja cuma RM491.
walau kiraan asal RM523...
aku rasa sbb aku IKEA family members kan...
ada diskaun kat situ...


mulah lah berkira2 ni..bila nak terjah IKEA lagi..??
nak bl bakul n shelf kayu lak ni...
so.. apa pendapat korang??? ok x??
akak opis aku ada yg berkenan nak buat jugak...haha
ok bai....


P/s: sambungan part2 algot series lepas touchup balik.. klik http://mamailahfazilah.blogspot.com/2013/11/kisah-ikea-lagi-my-new-look-of-algot.html...
daaa

9 comments:

Farah Izza Shafik said...

mmg dah lama i nak terjah ikea.. beli almari utk farissa.. ye lah.. kan dah nak skolah.. ape2 like your concept nak susun2 baju skolah semua..

syawalsimpsons said...

serius cantik..puas hati semua tersusun ni

Iela Fazielah said...

farah: so far pd ila nice la sistem ni...mcm ila terpaksa buat sistem nisbb baju dah siap iron kalau msk almari nnt keronyok balik.....lagi pun pakai hari2..kata capaian cepatkan

Iela Fazielah said...

syawalsimpsons...tq....

iduraz said...

nice nice...sesuai la utk baju gantung2...untung org kretip cm ila

alin said...

sy ade jugak cita2 nak buat camni tapi tak tau nak letak mane. hahahaha..

Iela Fazielah said...

iduraz: xkretip mana pun..huhu... cuma terpaksa fikir cara yg sesuai je... tq..

Iela Fazielah said...

alin: kena set target dulu.. nak buat kat mana...baru senang nak plan

Zaila Mohamad said...

cantik cantik, aku pon berkenan jugak ni..nantilah kumpul duit lu baru boleh terjah Ikea..haha

Related Posts with Thumbnails