Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

punca sebenar kenapa Imran cirit birit

salam jumaat uolls... dah masuk bln November ye..
lagi 5 hari nak masuk awal Muharram tahun hijrah yg baru..
nak katup dah buku lama.. nak bukak buku baru
bape byk la amalam yg kita buat dlm thn 1434Hijrah ni??
sendiri mau ingat la kan...
mudah2an...segala amalan kebaikan kita diterima oleh Nya...amin


ok... tu baru mukadimah...
baru nak masuk cerita benarnyer...
kisah imran yg cirit- birit...
eceli imran cirit birit since rabu lepas sehingga semalam..
ye..seminggu lebih... harini br disahkan imran bebas cirit dah..
bkn la imran cirit terus terlepek n xsembuh lansung...
dia cirit 2hari, then sembuh.... lepas sehari ok..msk 2nd day cirit semula...
berlanjutan smapai seminggu...
penat kami cuba trace apa punca nyer..
salah mkn kah?? salah minum kah??
bila hari rabu lepas xleh tahan tgk kondisi imran yg makin kronik..
smapai xmau minum susu lansung n berak non stop..
akhirnyer kami decided nak ke pakar terus...

so rabu lepas, kami ke PKU dulu , doktor siap buat test darah n refer hospital
sian imran... kiri kanan kena cucuk...
sbb dia meronta masa amik darah...
memula dah dpt cucuk yg sebelah kiri, tp ms nurse nak tarik picu imran sudah gerakkan tgn dia..
terus terkeluar jarum dr tgn..
tu yg kena amik lg sebelah pulak...
kuat dia meronta2...

muka lepas kena cucuk...menung je

ni ms baru je lepas kena amik darah...
mata bergenang dgn air mata...dia tenung sister yg cuba sakat dia..xjln woo..
senyum pun x.. 

lepas amik darah, doctor refer hospital kami ke colombia asia hospital...
jumpa dr. pakar kanak2 terus kat situ.. Dr. Viyaja Mohan nama dia..
lepas ckp apa simptom cirit imran bersama apakah perubahan mknn n minuman imran...
rupanyer imran ALLERGI pada SUSU LEMBU!
doctor xtahan imran di wad tp suruh kami pantau di rmh je

FYI, dlm tempoh imran cirit. mmg aku stop terus bg susu progress tu..
imran minum susu aku je..sbb aku amik EL...
then lepas 2 hari dia pulih...
then hantar semula ke taska... top up balik dgn susu formula..
hari pertama ok...masuk 2nd day cirit balik..
benda sama berulang...
dlm ms yg sama..imran ada kahak yg teruk.. dia xbatuk.. cuma berkahak...
mmg dgr la dia bernafas ada bunyi tu...
tp kahak xdok kat lung dia...kahak dok kat trakea dia je..
selalu la dia cuba muntahkan kahak...keluar berketul2

so..bila jumpa pakar. dia ckp itu bkn tnda dijangkiti virus
sbb kalau baby cirit disebbkan keracunan or virus,
baby akan demam yg berlarutan n sgt panas...
then baby akan muntah yg teruk dan lemah..
tp imran xmuntah yg teruk, dia muntah sbb nak keluarkan kahak je
demam cuma  ptg ke mlm.. then dia ok
tp masih boleh main n mkn yg berselera
cuma dia cirit non stop...

baru tau dia alah susu lembu...
so...apa jadi dgn susu progress yg dah bl sekaton ari ahad aritu??
terpaksa let go pada adik ipar...
nasib baik anak dia 2 org minum progress... selamat!

now... doctor suggest suruh minum susu soya a.k.a Isomil Plus..
dia bagi sample dlm 5 bungkus...

buat masa ni hanya band ni yg ada dipasaran skrg...
balik dr colombia siap gi jusco servey harga susu tu..ahaks...

then blk rmh stat smlm  aku cuba sus isomil tu pd imran  tp setitik pun mamat tu xnak minum..
dia cuma minum susu aku je...

then tadi, jam 9am hubby bawak imran appointment dgn Dr. Vijaya semula..
so, Doctor ckp mmg imran xleh minum susu lembu..
hubby tanya jugak kalau leh ganti susu kambing ke...tp xdi galakkan la..
doktor cuma ckp... kalau dia xleh minum susu lain, at least dia minum susu sehari sekali pun ok...buat ms ni bg susu aku la
nmpknyer aku still kena perah la..
w/pun xbyk dpt, tp dia still dpt minum susu...
then doc suruh pastikan dia mkn mknn berkhasiat n bg imran multivitamin utk naikkan selera mkn..

alahai anak omak sorang ni..
bak kata kami org... ni anak terkejut sorang ni len mcm lak..
high maintenance satu... byk demand pun ye...
xpela.. janji Imran sihat, kuat dan cerdik..alhamdulillah

my dobot imran yg dah susut 500g sbb cirit...
sian anak mama..

7 comments:

KUREKURE COMEL said...

kak...anak sy sebijik sme mcm imran...sbnrnya lg baik bg susu kambing...sy bg susu karihome...

slps anak sy minum susu karihome ni, pembuangan air pun sgt bagus...

try la ek...kalo tanya mana2 doc pun, mmg xsuggest susu kambing...huhuhu

Iela Fazielah said...

Kurekurecomel: thanks 4 ur suggestion... ramai ckp dah ni...nnt akak cuba... tp mahal x harga setin??? n u beli kat mana ye? cer kongsi sikit

- dieyana - said...

ooo..kes mcm anak kwn dieyana, alah susu lembu juga, n doctor suruh minum isomil tu...

- dieyana - said...

oo..susu kambing pun bagus.. org ckp susu kambing terbaik selepas susu ibu (tak silap dieyana la).

hrga mmng mahal sikit...tapi tak pe..puas hati...ermmm...

KUREKURE COMEL said...

sy kurang ckit isomil...sbb anak laki xelok minum susu soya...huhuhu..


sy slalu beli 400g dalam rm 48...kalo 900g dalam rm90 lbh tak silaplah..

blh beli di giant..big eon...kat jj pun ada...

Iela Fazielah said...

ok..tq kurekure..harga RM90 range harga progress gak..ok la tu... insyaallah leh cuba

mama lieyna said...

Cabaran dlm mmbesarkan anak2 kan.. mcm2 dugaannya.. hrp imran makin ok lps ni..

Related Posts with Thumbnails