Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

masak karipap rangup inti kentang daging blackpaper

1st time masak karipap sendiri setelah bertahun2 xbuat karipap sendiri
sbenarnyer mak aku tokey nasi lemak n karipap...
tp anak sendiri xreti uli tepung kulit karipap..
nak call mak tanya resepi mcm segan..
dok la google dlm internet tgk resepi...
tpkan..inti karipap aku teror buat tau.
sbb ms sekolah dulu, keje aku tukang potong dadu kentang n keledek n tukang masak inti...
cuma aku xpernah uli tepung karipap...
tp aku tau nak masukkan inti dan kelim tepi karipap..
kiki.... 

nak jd certia.... ahad lepas gigih masak karipap ok..
dah dpt resepi kat blog mana ntah...
aku pun buat...
utk inti aku buat kentang daging black paper + kurma
aku lebih suka inti kentang daging ni berbanding kari....

Bahan inti:

Kentang 3-4 biji
Daging cincang dlm 1/2 keping..
bawang besar sebelah
bawang putih 2 ulas
serbuk kurma sedikit/2 sudu
serbuk lada hitam & sesudu lada hitam ditumbuk halus
daun bawang 
sedikit minyak utk menumis & air secawan

Cara masak:

tumiskan bwg besar n bwg putih smapai naik bau...
masukkan daging n goreng kejap.
masukkan rempah kurma n goreng lg smapai naik bau n minyak
masukkan serbuk lada hitam n pepper yg dah ditumbuk tadi
letak garam sikit n rasa masinnyer..
kemudian masukkan kentang yg dah potong dadu..
masukkan air... 
masak hingga kentang empuk n air semakin kering
taburkan daun sup n tutup api..sedia utk digunakan


emmm.sedap bau inti karipap ni..
rasa lagi la...terbaik tau! kiki
sendiri puji!

ok.. kemudian aku adun la doh karipap...
resepi asal:

Bahan:

Tepung Gandung 400g
Marjerin 2 sudu besar
Minyak masa 1/2 cawan
Air sejuk peti ais 1 cawan..
garam secubit

Cara buat:
Panaskan minyak masak dgn marjerin kat dapur
pastu tuang dlm tepung yg telah diletak garam
gaul  dgn tepung...
lepastu masukkan air sejuk sedikit2..
uli campai doh lembut...
nak lg best... lepas uli simpan dlm peti sejuk seketika dlm 1/2 jam
nnt dpt tekstur karipap yg rangup

ok..nak jadi certia... 
aku malas nak keluarkan penimbang nak timbang tepung tu..
so aku agak2 letak dlm 3 cawan tepung gandum
tpkan... lepas uli dan ms nak canai n gelek..
aku perasan warna kulit karipap aku ni sgt oren..
n agak berminyak..dia xlembut sgt..
tp aku gelek n masukkan inti gak...

mcm dlm gmbar ni

ni lepas letak inti n aku kelim tepi..
aku xpakai cetak ye..mmg xde...


lepas tu terus panaskan kuali n goreng..

ok..sikit tips nak kongsi..
kata akak blog yg aku amik resepi ni..
dia kata, nak dptkan kulit karipap yg garing lg cantik ms masak..
make sure minyak betul2 panas, n slowkan api,
masukkan karipap... dlm seminit lepas tu, letak semula api dlm mood sederhana..
insyaallah... kulit karipap korang cantik xmenggerutu mcm dlm gmbar atas...

lepas siap...nilah hasilnyer...


tp kan...
karipap aku rupanyer sgt rapuh ko!
kunun nak patahkan sebelah karipap nak mkn kan..
terus hancur kulitnyer..
rupanyer aku terkurang tepung n air...
tp terlebih marjerin... tu pasal rapuh kulitnyer
tp serius mmg rangup n sedap!

aku repair balik doh kulit karipap...
tmbah tepung n air..
terus ok semula karipap tu..
this weekend nak msk lg..
tp nak buat inti sardin lak...

pada aku...anak dah besor2 n kuat mkn...
better buat sendiri karipap ni dr beli..
sbb utk bancuhan karipap ni aku dpt 22 biji karipap...
brg mmg dah sediaada kat rmh kecuali nak bl kentang je..
lg untung kan?? kalau bl 5bijik RM2..
tp cepatla.... ni nak kena msk bagai..
tp air tangan ibu kan??
anak2 n suami pasti suka n teringat2...

sekan n3 rajin masak...kui..kui...daaa


5 comments:

Nad MamaZN said...

nk try buat gak la
saya xpenah langsung buat karipap
tp saya ngaku saya pandai kelim tanpa alat hahahah
poyo sgt kan? :P

syawalsimpsons said...

akak geng ngan saya..mak tokey karipap...tp anaknya mmm tak tahu buat..hahhahah

- dieyana - said...

sodapnye karipap..nak2 kalau buat sendiri..;-))

mood rajin masak nampak! ;-))

Farah Izza Shafik said...

you're too rajin ilah!!!

Ballada said...

Saya buat r%d inti karipap...inti lada hitam ni paling senang buat...dan cukup gula garam memang sedap jgn b/pepper over jer

Related Posts with Thumbnails