Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cuti-cuti malaysia : ke kuala gandah (part 1)

salam uolls...,
sorryla...lmbat sgt nak up n3 pasal ke kuala gandah sabtu lepas
ni br nak citer...
nak citer pasal aktiviti Cuti-cuti Malaysia keluarga kami dgn family hubby di kuala gandah
satu pengalaman yg menarik bercuti dgn family
disamping menghabiskan ms dan mengenal gajah dgn lebih dekat
biasanya kita gi zoo tgk gajah dr jauh je kan....
kali ni mmg betul2 tgk dekat, pegang n siap mandikan lg gajah ni
eceli plan ke kuala gandah dah rancang 2 bln lepas...
aku ngekor je...
family hubby rajin buat trip berjalan 2 hari semalam utk mkn angin..
dan biasanyer aktiviti melibatkan mandi manda la...
maklumla ada anak2 kecil....

ok...
tgk tempat dulu...
nama dia Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah
terletak di Lanchang pahang...
perjalanan amik ms dlm 2jam ke 2.5 jam kalau xjem kat KL...kiki
tol dlm RM 12 lebih kurang... 
tol gombak RM5, tol bentong RM3 dan tol lancang RM 2.6
dari tol lanchang ke pusat skonservasi gajah ni lebih kurang 12km ke dalam


gmabar dari sini




gambar dari sini

ok.. smapai di sini kami park dan terus ke kaunter pendaftaran...
perlu mendaftar utk dptkan pass pelawat...
tp tiada bayaran yg dikenakan... PERCUMA sahaja...
dan anda akan diberi 1 pelekat setiap org..
bangunan pendaftaran/ofis


pamplet tentang pusat konservasi gajah ni

lepas daftar korang akan dpt stiker ni.. boleh tampal kat baju
tp korang hnaya boleh jln2 n lihat gajah n bg gajah mkn.
kalau nak mandi dgn gajah...
korang kena bayar..
harga di lain...
mcm gmbar di bawah 

dia kira 1 group lebih kurang 10 org..
perlu bayaran bayaran RM30 utk tourguard dia..
then br kira byr utk peserta.. RM10 utk seorg dewasa dan RM5 utk seorang kanak2
jd mcm group kami aritu, my family 2dewasa n 3 kanak2, n adik ipar aku sefamily 2 dewasa n 2 kanak2..
semuanyer RM 95 la....ada 9 org

snap gmbar sekeping.. tutup mata pulak kakak ni..

gopro xdilupakan...
alamak... terlebih tinggi... abg n adik xde

lepas register...
teru masuk ke pusat tu..
nak jd certia kamiorg mmg xmkn dr pg kat rmh sbb gerak lmbat dlm jam 9.15pg dr serdang
kami sampai dlm jam 12.30 la jugak..
then terus gi mkn kat restoren dlm pusat ni...
serius..nasi lemak dia... smabal dia..sedap giler...
dan harga..murah dan berpatutan... sory xde gmbar
sbb dah mengeletar..
amik nasi lemak bungkus, bukak n terus ngap jelah...kiki

share la sikit harga...
4 bungkus nasi lemak, 2 bijik telur mata, 2 pinggan meehoon goreng & 5bijik karipap
2 cwn milo ais, 1 cwn teh o limau dan 1 cwm limau ais 
= RM16 sahaja!
murah x????murah kan..??

then kami pun cr la geng lain...my MIL n BIL..
rupanyer mak mertua dah siap masak bekal utk lunch reramai...
aduhai...xtau...sbb diaorg smapai dulu..


semua org tgh mkn lunch...hoho...
kami dah kenyang mkn nasi lemak kat depan tadi...kiki

ok..semua dah siap... 
imran kena kacau dgn mak long...kiki

bercandid camera sementara semua org abis mkn

suka tgk pic ni...

ok..masa utk melihat gajah2 di dalam kandang... 

semua org tgk gajah ni...

utk makluman...
pass free yg kita dpt kita berlegar2 area sini lah..
boleh tgk gajah n bg mkn tebu....
boleh bl tebu dgn harga RM 3 je 
ni tebu dia...seikat ada 5batang kot..

leh la bg anak suruh dia bg gajah mkn...

papa suruh irfan bg gajah mkn tebu...
dlm takut2 nak gak bg mkn....

kelakr part imran...
dia takut gajah...
suruh dia tgk gajah dia buat mcm ni
v
v
v
sorok muka kat stroller.!!!\
kelakar la adik ni...xmacho dah...kiki

ok... ms ni jam dah kul 12.45tgh...
utk mklman... jam 1 ada tayangn video dan jam 2.30 ada persebahan gajah
dan sesiapa yg nak mandi dgn gajah jam 2.30 tu lah..

lepas kami tgk gajah ni...
kami ke area bangunan pendaftaran semula utk sesi tonton video...

video cerita tentang bagaimana gajah-gajah liar ni dipelihara dan datang..
sgt touching... tp bermakna...

nnt smabung part 2 ye..
sesi persembahan gajah n mandi dgn gajah lak...
letih lak menaip ni...
daa...


2 comments:

adianiez AIDA said...

ha ha ha imran yg comel!

Nad MamaZN said...

best, best..tak sabar nak bc lg..teruja dah ni ;)

Related Posts with Thumbnails