Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Resepi masakan: Sambal hitam pahang

ya allah...
sedapnyer sambal ni..
sumpah aku xtau sambal ni buat dr belimbing...
aku xpernah mkn pun....
smapai 1 hari gi rmh mak mertua n mak mertua tapaukan bawak blk utk rasa..
aku xtau yg mak mertua aku terror msk sambal hitam
sbb dia xpernah masak pun...ke dia masak aku xpernah rasa..hihi
selalu jugak driver opis En. Din ni bg buah belimbing buluh kat kami kat staf opis
yg aku tau msk belimbing buluh tu dgn telur itik je masak lemak cili padi...
hihi...

gmabar: google


ok... nak jd certia disbbkan aku dah betul2 jatuh cinta dgn sambal hitam ni...
terus search internet n amik resepi dr akak2 opis yg terror msk sambal hitam ni
dan kebetulan En. Din ni bg la belimbing buluh...
harus aku cuba masak sendiri kan...

smlm dia hantar...special request dr aku sebenarnyer..hihi
tq en. Din


ok....jom kita tgk bahan2 n cara buatnyer ye...
serius senang je tp amik masa sbb nak rebus belimbing ni ...
kena rebus lama n kata org boleh abis gas ko...
kalau kat kampung biasanyer org pakai dapur kayu...

Bahan2:

Belimbing Buluh - dlm 500g
Bawang merah kecil -7 biji
Bawang putih - 5ulas
Cili padi - 15 tangkai (or leh letak byk kalau suka pedas)
Ikan bilis kopek - 1 cawan
Minyak utk menumis - 1 cawan
Kicap lemak manis sedikit
Garam -ikut rasa
Gula -ikut rasa


gambar : sini
Cara masak..

memula..... Belimbing buluh-dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga  hampir kering dan bewarna hitam....gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala.Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak bersihkan.

aku gunakan tong susu imran... tin banyak...hihi

kita rebus sampai belimbing yg diletakkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman..belimbing akan benyek nanti..
buka api kecil ye..sederhana pun boleh...n serius rebus lama...aku rebus dlm3jam lebih.


dah siap....
kita terus ke proses kedua iaitu proses memasak sambal

1. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar.
(kalau nak pakai blender pun boleh...tp blender kering
kalau ada frood processor lg bagus.....)
kemudian, tunbuk sekali belimbing buluh tersebut..

2. Panaskan minyak

3. Masukkan bahan tumbuk.Kacau hingga separuh masak

4. Masukan belimbing,kacau rata hingga masak.
Masukan garam dan gula serta sedikit kicap 
Sesuaikan rasa.


hasilnyer...


utk makluman... sambal ni kita dpt xbyk pun...
500gm aku rebus sambal ni aku dpt cuma sebekas kecik je..

no wonder la harga sambal ni mahal...
sebekas kecil dah Rm6...

so amacam??
kengkawan leh cuba masak jugak ye...
Selamat Berbuka Puasa...
daaa

42 comments:

Naemah Umi said...

umi tak pernah rasa sambal hitam ni lagi...tp ada tgk member jual sekilo dm rm80...no wonder la mahal kan sbb nak sediakan pun amik masa huhuhu....ada masa nnti nak try buat...tapi yg penting nak kena beli utk dapatkan rasanya dulu hehehe :D

Nad MamaZN said...

saya beli je kak..ngan blogger gak : ejan mamalyna.. 100g rm5, nak rasa punya pasal, huhu

mamaarifakeem said...

Nampak menarik, eina pun first time tau ni..huhu...

Farah Izza Shafik said...

menarik! leh try test la weekend nih.. wikday i tak masak.. ngeh ngeh!

Iela Fazielah said...

best tau farah..rasa dia masam, masin n pedas....

joijoi80 said...

erk..rebus tanpa air ke..ingatkan bubuh air selamani

Iela Fazielah said...

joijoi0: aah...rebus tanpa air..nnt dia keluar sendiri juice dia

Siblings Homemade said...
This comment has been removed by the author.
Siblings Homemade said...

salam, kami ada menjual sambal belimbing ini,jika berminat, anda boleh order dengan kami.anda boleh lawat fb kami : https://www.facebook.com/profile.php?id=100004567245037 atau blog kami siblingshomemade.blogspot.com

angel of heart said...

Memg sedap sambal ni.nanti nak try resepi no. Thanks baby in detail sis

$êîñDâh $â£Jû $hâzîê said...

Mcm best jew lum penah try lg ni.. tp mmg rebus belimbing 2 3 jam ke?

Maria Awi said...

saya pun belum pernah try buat...pernah beli je..
kalau makan masa sahur memang terbaik

Cara Atasi Masalah Sembelit Kanak- Kanak Tanpa Pil Pelembut Najis Dan Julap

Nurul Hidayah said...

datang dari blog OKje ni.. terjah resipi :)

Nur Arifa said...

Thnks 4 sharing...sy pun dh jatuh cinta ngn sambal hitam ni...nk buat sendiri jugak hehe

Syafik Kamaluddin said...

nyumsss...sodap nyeeee

Syafik Kamaluddin said...

nyumsss...sodap nyeeee

Syazwani Mohd Noh said...

Wahhh...nampak menyelerakan.. lama jugak ye kene rebus. Memang kita kena rebus dalam tin ye?

Zaleha Abdul Salam said...

Nyam.. gini rupanya sambal hitam yang tgh femes tu...
balik kampung nanti nak try la buat sebab banyak buah belimbing buluh kat umah mak tu..

TQ utk resepinya ya.
Wajib try ni. :)

- Zaleha Awaluddin -

jue bard said...

Mohon share resipi yer..nk cuba buat ptg ni

Seri Armourezs said...

Good sharing..tq. will try later 😃

Seri Armourezs said...

Good sharing..tq. will try later 😃

Seri Armourezs said...

Good sharing..tq. will try later 😃

Eisya Asma said...

Assalammualaikum. .sis sy Mohon share resepi ni ye..

Saadiah Isa said...

kalau sesapa nk try.. nk masak sendiri xde bahan ataupun x ckp masa..boleh order dgn saya.. sekitar putrajaya blh cod.. seluruh mesia boleh pos..

012-2009251

selamat berkenalan tuan blog.. asal mana yer?

Unknown said...

Mohon share resepiniye sis...tringin plk nk cube wt harini

Unknown said...

Mohon share resepiniye sis...tringin plk nk cube wt harini

Unknown said...

Mohon share resepiniye sis...tringin plk nk cube wt harini

faiza bunyamin said...

Share resepi ye....

Unknown said...

Askum umi...nak tnye..bahan2 yg tuk buat smbal 2 kna msk smpai pecah minyak ke?

Jaman Torikitchen said...

Salam..saya menjual sambal hitam Pahang.Boleh wsp 0102323640..Sedap Pepalih Weh..

nakata genjie said...

Memang trbaek sambal ni😋
Mkn bersama nasi panas..fav sambal niyh😍

Asmah Alias said...

My husband favourite...

Meezatulmanje said...

Kejap . Rebus tanpa air. Heheh ayt tu pening nk paham .ke rebus dgn air . Sampai kering . Alaa sis .betul blur

Iela Fazielah said...

alahai..xpernah check komen pun....

meezatulmaNJA...mmg rebus tanpa air...nnt belimbing ni otomatik sendiri keluar air....n biarkan samapi kering.... xperlu isi air pun

MAWAR BERDURI said...

Sy ada menjual SAMBAL HITAM PAHANG. sebekas rm10 x termasuk pos yer. Whatsapp 012-6341245 atau FB sy mawar berduri

nur_har Stokis Qaseh said...

1 lagi tips untuk rebus belimbing jangan gunakan periuk aluminium biasa tu. nanti bocorrrr...saya gunakan periuk tanah dan saya juga jual sambal hitam ni :) fb: Sambal Hitam Wan Kome

nur_har Stokis Qaseh said...

1 lagi tips untuk rebus belimbing jangan gunakan periuk aluminium biasa tu. nanti bocorrrr...saya gunakan periuk tanah dan saya juga jual sambal hitam ni :) fb: Sambal Hitam Wan Kome

Unknown said...

Rebus tanpa air tu = masukkn belimbing tu dlm periuk kosong yg kering yg tak de air langsung. Nnti belimbing tu akn kluar kn jus nye sndiri. Faham tak...?

Che Na @ Hana said...

Rebus tanpa air tu = masukkn belimbing tu dlm periuk kosong yg kering yg tak de air langsung. Nnti belimbing tu akn kluar kn jus nye sndiri. Faham tak...?

Nabila Syifa said...

try buat sambal hitam

Myristica Camara said...

Maaf..elok ke masak dlm tin susu? Mcm x sesuai

sufyan saifuddin said...

Salam kak . Saya screenshot resepi akak yaa . Terima kaseh .

Related Posts with Thumbnails