Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

borak2 pasal soping brg baby

aku br je lepas borak dgn sorang opismate aku ni...
ya alla... org mengandung.. dia yg excirted..
tp dia nak ngandung tahun depan....
dia pakai IUCD mcm aku gak.... xpe2... relex..
anak dia br sorang.. nak masuk umor 2 thn... 
so mmg dia sgt2 suka tgk org mengandung...

so td dia dtg kat meja aku borak2..
borak pasal pe??? pasal "BILA NAK BELI BARANG BABY?"
wah.... ayat syok dengar...
tp buat ms ni aku br cecah 18 minggu preggie rasa xde hati nak soping br baby pun...
sory to say... mmg iye..
bkn sbb pe...

minggu lepas aku selongkar stor bwh tangga rmh smata2 nak keluarkan bj mengandung dulu
tp dlm ms yg sama jumpa mcm2 brg baby yg dah simpan tu..buat haku xlalu nak soping...
lepas buat inventori barang2 anak2....
kalau aku nak soping brg baby pun buln 1 thn depan kot..

masa tu ngandung pun dah cecah usia 7bln lebih 
tu pun cadang nak bl set baju tido n siang utk anak kat mothercare..,
set botol baru jenama Avent.(akukan pengguna Avent tegar)...
pastu pe ek??
em... towel dlm 2 helai dan kain bedung era baru tu kot..
oh ye,.... paling penting... besen mandi anak......
sbb aritu pindah rmh hubby suruh buang sbb besen lama tu pakai since syfqah lahir thn 2006
oh ye... botol baru utk simpan susu EBM nnt, pek ice & beg baru utk bw ice n susu EBM
lg.. set bersalin Nona Roguy & Gamogen je kot
emm... bengkung moden rasa mcm kena bl baru kot...
wajib ada utk mengempiskan semula perut...

ni set bengkung moden bl kat Bengkungmodern.com dulu 




yg lain tu rasanyer xpayah la...brg lama melambak2..
ada tu xsempat pakai pun..
brg2 sediaada yg aku ada mcm stroller 3 bijik
pump susu Spectra ok lagi... pump manual Avent pun ada..
set warmer n strellizer botol susu jenama Little Bean pun ada..


tempat mandi anak ala yg kaki besi pun ada..
dulu bl kat mothercare ms nak lahirkan irfan..
gambar lama ms br beli brg yg disebutkan di atas

ni bantal baby...masuk plastik balik dah

alasan bl kaki tempat mandi anak sbb nak bersalin ceaser nnt payah nak mandikan anak duduk..
so kena mandikan anak berdiri..
car seat baby pun ada..
set tilam pun ada...
baby coat n playpen pun ada..
bantal menyusu bentuk u pun ada...
baju2 syafiqah n irfan (baju jln) melambak2... xyah beli..
pelagi ek????
buat masa ni rasa mcm semua brg leh recycle lg...
nak baby carrier pun ada 
baby pouch pun ada


nnt dah dekat2 nak bersalin br leh pikir...
yang penting...skrg ni masa utk kumpul duit balik..
biasalakan.. bersalin kan byk belanja w/pun kos bersalin ditanggung oleh UPM...huhu

k la.. saje nak meroyan borak2 kosong pagi ni...
nak sambung buat kertas keje balik...dah...
babai.....


12 comments:

mummy_ayu said...

ye la..kalu dah banyak, leh aje guna balik..maybe dah dekat2 nanti baru la naks tambah2 sikit..
baby baru, nak gak baju baru..kan?

kasihibu said...

kalau banyak barang boleh di guna lagi ,kita guna saja
mcm akak pun cuma beli baju baru baru towel baru masa anak 2 lahir, sbb yg asas tu semua boleh gunakan lagi.

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: betul tu.... recycle selagi boleh

Iela Fazielah said...

kasihibu: betul kak... sbenarnyer kalau pikir.. brg maknyer yg kena bl lebih..bkn brg anak kan...

sumysya said...

mmg pun byk guna kos..bkn utk baby saje,,,mak baby pun byk kena beli...utk maternity & ubat...bayar org tukang urut pun mahal dah skang..

Iela Fazielah said...

sumysya: ha... tu yg kumpul duit tu... dah usha2... paling murah org urut ila dpt nak rm80 sehari... kalau 3 hari urut dah rm250..wah...duit2...di mana ko duit..

eRiNsZ said...

eleh ko ckap jer... nt kuar p jenjalan sure ko grab jgak la baju yg cute-miut hahahahahha....

rasernyer sarung bntal n tilam kna bli baru kot... tilam bleh guna yang la, tukar cover jer...

- dieyana - said...

rindu nak soping barang baby juga..heheh...kalau dizinkan-Nya nak soping baju bby girl pula..^__^...

okey la tu iela, dah bnyk iela ada, elok beli yang tak de....

Iela Fazielah said...

dieyana: hehe..byk betul idea nak bl brg kan... tp tunggu next year.... tunggu keputusan ujian u/sound skali...baby girl or boy.... xsabarnyer

Nadra Farissa said...

eiii ilah, bab2 beli brg baby moni mmg farah suke.. hihih.. maybe dah lama tade baby kot.. :D nak beli besen baby bes tp murah ada kat ikea skrang 19.90.. I ada belikan kawan opis satu.. enjoy bershopping ya!! :)

Iela Fazielah said...

nadra: iyeke?? kalau camtu nak gi ikea la..tq ye

zailamohamad said...

zaila masa anak ke 3 banyak beli yang baru sebab konon2 dulu pk tak nak beranak dah:P

Related Posts with Thumbnails