Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

aku ni dah preggie bape bulan sbenarnyer ek???

soalan sendiri xleh nak jwb...
semuanya bergantung harap pada hasil scan ultrasound
bape umor yg tertera pada scan u/sound tu itulah yg aku terima...

skrg ni nak letak lilypie kat side bar pun xtau nak masukkan bila tarikh last period..
cuma aku agak2 last period bln Jun aritu...

mcm ni kisahnyer...
kan aku pakai IUCD..so mmg aku xmenjangkakan pregnency kali ni
teringat hujung Jun aritu aku siap soping byk2 stok pad Whisper..
bl pad 1 kotak tu giler bab punyer banyak...
hasilnyer.....patutla xterusik2 pad2 tu...

dan kisahnyer lagi....
kalau sesapa bc post aku kat FB bln julai & ogos lepas mmg kelakar..
asyik2 la aku mengeluh kata kepala pening la...
loya la... siap ada yg congratule lg kat aku...
kunun2 ingat aku prengnent... aku siap gelak guling2...
tp sape la tahu kerja tuhan kan???
rupa2nyer betul la ckp2 org kat luar aku dah pregnent ms tu..
samapai ada 1 minggu tu aku mengadu kat kakak2 opis aku ckp aku benci nak blk rmh
pasal pe.. pasal aku rs rmh tu busuk sgt...
mcm bau pahit bau daki...
siap la basuh cadar n ganti langsir bagai.. 
pastu cabut sarung kusyen sofa basuh... sedangkan kat living hall aku xde org dok pun
still bau xhilang..
pastu ada tu kat 1 minggu tu aku tido bukak tingkap malam2 ok...
time tu masuk ogos dah... dgn hubby xde ms tu...
giler bab masa ni.....


ada org tanya.... xkan xperasan xperiod kot?
cerita dia mcm ni... aku biasa period dlm 7-10 hari...
dan mmg regular flow dlm tempoh yg sama...
yg aku perasan ms lepas bln jun tu period aku jd sikit
keluar duahari byk pastu xde dah.. yang ada mcm stain je...
tp lama baru hilang dalm 7-8 hari jugak...
samapai la bulan posa aritu... kira 3 bln jugak la masalah yg sama dtg...
mmg aku mati2 ingat just hormon xbetul...
rupanyer selama ni dah sangkut baby dah

yela kan..
since hubby pergi O/S dr pertgahan bln July smapai hujung september...
aku sorang2 urus anak sakit, urus rmh, urus sekolah...
ingatkan sbb letih dan penat..
lg pun akukan pakai IUCD.. bila org ckp aku pregnent mmg aku xcaya...
aku sgt percayakan IUCD tu...yelah... dah pakai hampir 2 thn...
selamat je selama ni...
w/pun tau 1% ada kemungkinan leh terlekat...

tp nak jd ceritakan... Allah tu maha besar...
dia hantar aku ke bilik doktor masa 4hari lg nak Raya aritu...
doktor pulak paksa suruh buat urine test..
bila positif tu mmg aku terkejut beruk tahap dewa dewi...
so bila doktor tanya bila last period aku mmg xleh jwb..
sbb aku dah lama xcatat bila tarikh period..

tu yg bergantung harap pada kiraan mesin ultrasound je...
w/bagaimanapun aku bersyukur..
bila dah tau prggie ni pun dah msk 12 minggu..
rasa eh! mcm kejap je ngandung...
skrg dah masuk bln ke 4 dah..
lebih kurang 5months to go...
tp aku still confuse... dan terpikir2... bila last perios aku ea?
adakah kali terakhir lepas aku sambut anniversary mkn2 kat Bubba Gump dulu tu???
hehe.... kalau ye.. hehehe......
itulah kisah panjang lebar aku arini...


6 comments:

kasihibu said...

wah..tahniah
akak suka baca en3 nih

walau pun panjang

erpp..sedang tungu kawan baik tak menjelang lagi nih ;p

lydzar said...

1% tu memang boleh terjadi jugak kan kak..hmm apepon semua tu rezeki..

MamaYatie said...

hahaa...1%..baru cdg2 nak pakai IUCD terus cancel...kekee...
ilah, masa saya pregnant mysra gitu jugak, si Angah fully BF..saya langsung tak period, tiba2 dtg fenomena 'biasa' org preggy, asal gosok gigi nak muntah...then, buat urine test,konpem 2 line..gi check kat klinik, based on scan dah 4bulan...walawei...so, takde tarikh betul la..just ikut date scan tur, tp boleh kata hampir tepat la jugak...hahaha...

mummy_ayu said...

nie lebih kurang kisah Net la masa 2nd pregnant tu..tak sure bila last period...main hentam jer..
tapi tak kisah la..janji semuanya selamat..

Nana said...

kes ko ni sama mcm kakak ipar aku
diapakai iud tu la.tetiba lekat dah 4 bulan doktor kata klw dah 6bln baru psan takut menda alah iud tu mlekat kt bb ye ke?ntah kakak ipar la cite

sall said...

bestnya ngandung.

Related Posts with Thumbnails