Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Resepi: pulut mangga harumanis

salam isnin uolls...
ni...nak cerita.....
xtau nak stat mana...kita certia pasal mangga pulut ni lah ye...

masih teringat2 enaknyer rasa mkn pulut manga harumanis ms blk dr langkawi lepas....
bersyukur sbb ms kami ikut trip ke utara aritu, 
kami dpt pemandu bas upm yg sgt sporting....
dan kebetulan dia mmg org perlis...
byk tempat dia bwk kami melawat blk dr langkawi lepas...
bukan pe...kami dtg 2 bas...bas satu lg, uncle india yg drive...
tp uncle tu sgt moody n xsporting...
 dia xnak join konvoi bas kami n nak jln sendiri2...
juga xmau singgah mana2....mmg kesian dgn rombongan dr bas 2 tu...

so nak jadi cerita, pemandu bas bw kami singgah ke jabatan pertanian perlis yg hanya memanam mangga harumanis.,,
selama ni merasa kalau bapa mertua bl n bg..
sbb mangga harumanis ni sgt mahal ok...
aritu ms kami bl di jbtn pertanian, harga dia rm20sekilo...
kalau di luar, di pekan rabu or tempat lain even yg jual ditepi jalan harga dia rm25 sekilo...

so di jbtn pertanian perlis siap ada cafe harumanis...
kira b4 lunch kami pre lunch dgn pulut mangga harumanis la...
minum pulak jus harumanis...

harga sepinggan pulut mangga ni rm5.50.. dan jus rm2.50
rasanyer diaorg masak pulut guna pulut susu siam kot..
lembut n sedap giler pulutnyer..
xyah letak santan pun...dah cukup rasa dah





b4 blk, sesapa yg nak order mangga harumanis leh bg duit n order
nnt org jbtn pertanian akan petik n hantar pd kami di jitra nnt...
memula aku xorder sbb mahal sgt wlpun aku tau sedap giler...
tp bila msg mak mertua, dia punyalah suka n suruh order 2 kg...
 aku orderkan utk mil....
 utk aku sendiri aku bl mangga siam je kat padang besar rm10 dpt 3 kilo...kiki
3 kilo mangga siam dpt dalam 11 bijik
 esok tu....lepas abis perhimpunan hr pekerja kat jitra..
harummanis kami smapai....
 sekilo harumanis dpt lebih kurang 3 bijik


1 bas bau harummanis semerbak....
nak harap mangga siam...mana de bau...kiki
tp tulah...ada rezki utk aku anak beranak,...
dpt gak sebijik harumanis bila mak mertua bg...so....
 aktiviti ari ahad ni...
repeat mkn pulut mangga ....
ingatkan mangga harummanis tu dah masak...sib baik xpotong lg..
rupanyer lom msk lagi...
so mkn jelah mangga siam yg ada..
just masak pulut jelah...

Resepi Pulut Mangga 

1cwn beras pulut susu - aku bl jenama Froral je
1/2 peket santan - bl santan siap dekat jusco RM2.50 sepeket
1 helai daun pandan
garam secukup rasa

Cara masak:

Mengukus pulut
Mula-mula panaskan kukusan
Resepi aku pulut xyah rendam. cuma perlu basuh dan toskan sahaja.
Kemudian isi beras pulut dalam loyang dan tuangkan air separas dgn beras pulut.
Jika air lebih pulut akan lembik sbb pulut xperlukan air yg byk mcm nasi
Kukus pulut sehingga masak dengan api sederhana. boleh bukak kukus utk lihat pulut dah cukup masak atau belum.


Sediakan santan untuk digaul dengan pulut
selepas je pulut masak... cepat2 gaulkan pulut dengan santan yang telah digaul dgn sedikit garam masa tengah panas2... masukkan sikit2.. smabil gaul tgk tekstur pulut tu... mula2 pulut mmg nampak agak liat... tp bila pulut dan serap santan, tekstur pulut akan menjadi lembut dan berkilat.... xperlu habiskan semua santan kalau nampak dah cantik lembutnya. nnt pulut akan jadi lembik. lepas tu boleh dikukus sekejap semula dlm 3-5 minit supaya lebih mesra dan lembut pulutnya.


ok... ada step ke 3 iaitu utk buat kuah santan
Utk kuah... lebihan santan dimasak dengan 1 sudu kecil gula dan 1 sudu kecil tepung jagung utk memekatkan kuah dan dimasukkan sekeping daun pandan utk bg wangi. (Gula optional kalau nak letak sbb masakan thai letak gula)

Dah siap semua...
kupas mangga n potong ikut suka n letak disisi pinggan bersama pulut tadi.

aku pakai mangga cekonan biasa n mangga siam je..
sbb mangga harumanis aku lom masak lg sepenuhnyer

kemudian taburkan kuah sos atas pulut...
serius sedap sgt...

ni cara mudah n cepat nak msk pulut mangga..
ada cara kedua di mana pulut diremdam semalaman or at least 3 jam kemudian dikukus tanpa air dlm periuk kukus yg dilapik dgn daun pandan sehingga 3/4 masak..
then keluarkan pulut dan gaulkan dengan santan dan kukus semula sehingga masak. 

...serius sedap!

1 comment:

fruitted said...

assalamualaikum!

terima kasih atas perkongsian ilmu masak pulut! menjadi 1st time buat hehehe! terima kasih banyak-banyak ya!

Related Posts with Thumbnails