Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Susun Atur: laci simpanan brg makanan pulak

ish..sejak join geng Kami suka Susun Atur ni..
semangat aku kemas balik lemari n laci...
go go Kaizen...go go 5'S.... kiki

smlm...kemas blk laci tempat simpanan bahan2 kering yg lain...
eceli sediaada dah kemas...
tp kemaskan lagi...kiki....dulu byk jugak bahan makanan aku xsimpan dlm bekas...
 cth mcm gula yg masih dlm pek or tepung yg masih belum bukak aku susun tindan2..
xmasukkan pun dlm bekas..
sbb hanya yg dah bukak br masuk dlm bekas...
kali ni xlagi...
buka or x..masukkan dlm bekas sebelah2...
jadi xnampak bersepah

satu lg...dalam laci ni ada aku campurkan  bkn brg mknan
so, asingkan benda tu semua
dan inilah hasilnyer..(lupa nak snap gmbar b4 kemas)

pandangan dari atas... aku xbuat labelling lg..
bagusnyer ada lebel kan?? dr atas dah tau dlm tu ada apa..nnt lah buat

zoom sikit kasi dekat...
FYI...
stok dlm laci ni adalah stok yg sangat jarang aku guna 
biasanyer seminggu sekali or kekadang sebulan sekali br bukak n guna..
cth. mcm macaroni n spegeti, aku jrg masak..
simpan je dlm bekas tupperware ni tp simpan kat laci ni
tepung pun jarang guna sbb aku msk cekodok pun sebulan 2 kali je..kui kui..
dah sah2 sabtu ahad, mknn yg dimasak kena vareity kan... kejap nasi goreng, bihun goreng, pizza, br cekodok kalau dah malas sgt dah..
meehoon, fucuk & soon, pun jarang guna..
so.. disinilah tempatnyer....


secara amnyer...
aku sgt suka tuperware modular mates..mcm aku ckp b4 ni...
design petak jimatkan ruang dan boleh tindan2...
1 lg.. MM tupperware ni kalau pakai, 
setiap bekas ni korang leh agak bapa isi utk setiap bekas
cth, gula sekilo mmg ngam2 utk bekas MM oval 2



so korang...
kalau minat nak order tuperware..
do contact aku ye..
012-6098480 or emel ilahfazilah@gmail.com utk order

sambung citer balik...

laci besor ni kat sinilah kedudukannyer..
bwh oven ni ha...


mknn yg selalu guna mcm gula kopi semua aku letak kat tall unit aku tu mcm dlm n3 ni
kedudukan mesti depan mata sbb senang nak amik dan pandang

ni...aku punyer stok minyak n garam kunyit 
dlm bekas tupperware gak..
semua tutup byk kaler biru sbb bekas ni bekas lama...
suka dgn bekas garam kunyit ni..sgt praktikal nak guna..
tp tupperware dah xkuarkan lg... susah la nak dpt..
aku xsuka jenis yg kena cedok2 ni... lambat!
minyak pun kena masukkan dlm bekas kecik..senang nak tuang..


kedudukan dia ni mmg betul2 di sebelah aku 
kan aku ckp..no benda atas kaunter...
semua kena sorokkan...

dan ada 1 lagi..
tempat simpan rempah ratus
yg ni capaian atas kepala depan mata jugak...



so... inilah serba sedikit cara aku organize mknn kat dapur aku..
kot rajin aku kongsi mana aku simpan periuk belanga aku ye...
till next n3... daaa


5 comments:

Farah Izza Shafik said...

so kemas la ilah.. i pun tak suke barang2 atas counter.. looks messy.. :) tp i jarang2 masak so doable la kot.. huk huk

syawalsimpsons said...

bestnya kakak..nampak kemas

cinta polisas said...

wah bestnye kan dapat menyusun atur ni...rajin la masuk dpur...hehehe

cik hani said...

Kemas..comel sgt susunnya

Rizziela said...

kemas & senang bila nak guna kan :D

Related Posts with Thumbnails