Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Susun atur: my susun atur pantry @ tall unit & idea baru yg menarik hati

owh..
saje bc n jenguk blog ni..
suka dgn susun atur patry dia ni
lebih2 bab dia susun semua tin2 mknn dia...
kat rmh aku hubby jenis suka bl mkn sebulan penuh satu almari...
bila hujung bulan baru sibuk tarik n tolak brang utk kira berapa tinggal stok makanan yg ada...
agak xorganize sbb aku susun cantik2 camtu je..
tp kalau dpt satu tempat yg boleh aku lihat dr jauh ada bape byk yg tinggal lg senang...
setakat mcm milo or nescafe aku xrisau..
sbb aku isi dlm bekas tupperware yg pandang telus..
kalau dah sikit tu mmg dah abis le tu..
tp bab tin2 ni...
susah nak tgk kalau dok dlm almari...

my tall unit a.k.a pantry


apa ada dlm.... utk 2 yg bawah...
2 yg atas tu xyah bukak le...tinggi noooo


yg tengah ni aku letak segala stok makanan yg sentiasa direfill setiap kali dpt gaji
utk milo, gula, nescafe, teh, kopi maggi semua aku mmg simpan dlm bekas tupperware modular mates ni
why?
sbb pada aku 
1. dia pandang telus, xyah label2(tp nak lebel pun boleh ajee)...
sbb mmg sah2 ko nampak rupa mknn tu...
2. dia petak yg sama besor..kalau tindan2kan bekas still nmpak lawa
3. xmakan space yg byk berbanding tupperware bentul round

dan aku simpan sekali bekas beras tupperware aku diruangan ini...
utk makluman, ms tempah almari ni mmg aku dah siap2 bg tau aku nak simpan bekas beras..
tp xperlu risau sbb shelf tu boleh diubah suai ketinggian dia...
sebelah bekas beras ada peralatan memasak kek (stand mixer) aku termasuk blkg tu ada penimbang semua..



paling bwh ni mmg hanya utk letak vacumn...
dah 2 biji vacum aku tukar.. semua muat masuk,,,,
utk vacum aku prefer pakai jenis ni yg boleh wet n dry 
jenis yg kecik tu watt kecik n cepat rosak...
jenis ni watt baru 1200w je.. tp smapai ke kereta aku leh guna...power ko!

eceli ada 1 lg tmepat aku simpan mknnn mcm tepung n pasta semua..
tp dia jenis laci drawer beso..
nnt aku snap gmabr ye...

aku tertarik dgn teknik ni

gantung rak di pintu supaya mudah lihat semua tin ni....


dulu ms memula buat tall cabinet.. nak sgt pakai jenis pull out wire shelf organizing mcm dlm gmabr bwh ni

tp kos dia... umang ai..nangis ko..
ribu riban.
terus lupakan hasrat..
pakaila rak biasa je...

tp idea atas tu buat aku rasa nak cr la wire basket tu...
di ikea compom ada kan??
tunggu aku transpom almari aku nnt...

aku nak jadikan mcm gmbar ni..


buat ms ni aku ada 1 je pull out basket aku ada utk letak garam n minyak...
org kata capaian cepat lebih kurang...
mcm ni....pinjam gmbar org..
baru aku perasan aku xpernah snap gmbar bottle rack aku ni...kiki


so kengkorang...
jom join group Kami Suka Susun Atur @ FB utk kongsi idea2 canggih korang dlm menghias rmh...
serius.... sgt teruja kemas rumah lepas msk group ni...
mcm2 benda kita dpt share tau

ok...sekian...

5 comments:

Myra Jay said...

Syok tengok bab2 deko ni, nampak kreatif + menarik..
teringi nak almari cenggitu gak ;D

syawalsimpsons said...

bestnya kalo gini..teringin nak buat kat umah saya ni kakak...tp tu la kemas je selerak bal..al maklum la mak duduk sekali kan...lagi lak jenis meniaga buat kuih..mmg ikut dan je la dier taruk kan...

Iela Fazielah said...

Myra Jay: mmg best...tp tulah..rajin or tidak... idea byk.. tp nak stat tu...masyaallah... perlukan pelaburan jugak ni

Iela Fazielah said...

syawalsimpson: xpela..kalau mak dok sama mmg susah sikit.. tp boleh la seminggu sekali susunkan...

mummy_ayu said...

memang cun.. Ayu jarang masak2 sekarang nie kat umah..so..mana yg sempat jer la.. he he..

Related Posts with Thumbnails