Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Deco: projek D. I.Y barang baru itu....

ok...nak stat dr mana ye kisah brg br ni...apakah dia?
ianyer adalah sticker wall paper
aku bl design grey brick

saiz : 10 meter (L) x 45cm (W)
harga dia cuma RM50 satu roll..murah giler hokey!
kat mana nak bl...??? nnt cerita kat last n3..


tempat aku nak letak adalah di area family hall...
nak jadi cerita..
dulu area family hall ni asalnyer dinding tu warna putih...
tema kat situ oren hitam & putih...
then bila dinding putih tu dah kotor kena conteng dgn irfan...
aku n hubby decided cat ke warna hitam...
hubby cat sendiri area tu

ms aktiviti mengecat dulu 2011 xsalah

bila dah siap..wah..rasa cun betul area tu...

selepas beberapa lama..(sekarang ni lah)
timbullah kelemahan pada warna hitam dinding ni...
iaitu.. masalah habuk dan debu yg melekat pd dinding...
inilah satu kelemahan cat satin gloss ni..
xkira la jenama apa... ko bl dulux ke... nippon ke... jotun ke..
dia ada 1 kelemahan iaitu cepat perangkap habuk....
then... kalau kita lap..
dia akn tinggal kesan semula bila dah kering....
korang lap tegak...tegak la kesannyer.. kalau bulat2... bulat la kesannyer
mcm gmbar bwh ni

sakit mata hokeh!!!
kalau warna cerah.... walau pun berhabuk..dia xnampak ketara sgt..
tp korang akan nmpak warna cat korang kusam...
tu tandanye... berhabuk seinci lah tu...

then...
lepas tgk n3 sorang blogger ni...aku lupa la sapa...
dia pasang wall sticker kat rmh dia...
harga lak murah...terus aku decided nak tampal wall sticker ni
kalau bl wall paper betul mahal giler...cth LAMEX
satu roll cecah RM90 - 200/... ikut design n jenama
tu lom tmbah kos upah pasang...biasanyer sekali pasang upah RM150-200
kalau nak pasang sendiri  boleh...tp aku xtau mana nak bl gam dia...
mcm remeh je keje...
baik bl wall sticker ni...murah...
lg pun nak cuba sesuatu yg baru la pulakkan....kiki

ok..utk design brick ni...
ada byk kaler pun...
mcm bwh ni
red brick or orange...
tp saje pilih warna cerah sbb pengalaman  dah mengajarkan..
warna gelap ni xbagus sbb kalau kotor nampak...
terutama mcm taik cicak ke... sakit mata

ni ms aktiviti memasang wall sticker ni..
aku dah pro sikit sbb dulu org lamex dtg pasang wall paper kat area dining dulu aku tgk dia buat step by step...

terus pada tatacara pasang wall sticker ni

1st...amik ukuran dinding n leh stat potong kepingan pertama..
2nd...lepas dpt kepingan pertama, acukan dgn kepingan kedua...

b4 potong... adjust design mesti jumpa padanan yg sama..
penting kalau mcm aku jenis design bata n bunga2..
kalau kosong xperlu nak match2 ni semua...
akan ada byk lebihan yg kena potong n buang...
tp xpe...jgn buang tau..mana tau next time ada projek lg nak guna dgn baki wall sticker tu..


3rd... terus ke step pasang pd dinding...
sbb wall sticker dah siap gam..senang la kejenyer...
acukan trus kat dinding.. jgn bukak semua kertas sticker tu...
bukak sikit2 n tarik n tampal smabil gosokkan kertas pd dinding supaya xde gelembong udara...

dinding aku besar dlm 10 kaki lebar n tinggi 110 cm..
satu roll boleh dpt 3 keping sahaja wall sticker..
jd aku perlukan 2 roll wall sticker = 6 keping..

lepas siap!!
terus rasa cerahnyer ruang ni!

cak....!!!
family halll ada rak buku n smart tv n astro pvr...
berdepan dengan tv ada sofa....
sofa dr rumah lama lg... dari  umor irfan dalam perut dah bl sofa ni...

see.. peonton setia..
sorang tu asyik la bukak bj n tukar bj...
last2 terbugel pakai pampers je...



so... apa pendapat korang>>
ok x???
 sesapa yg berminat nak bl wall sticker ni leh terjah di FB : https://www.facebook.com/wallsticker.kl?fref=photo

bkn sahaja ada wallpaper sticker.. tp ada byk sticker n hiasan dindng lain yg cantik2 belaka...
nak tampal kat cermin pun ada...
sila terjah ye..
semunyer harga mampu milik.... 
selamat berdeco2 n bershoping.... daaa

13 comments:

Farah Izza Shafik said...

sgt cantik ilah...very nice indeed.. kalo pakai sticker ni kan.. nak bukak nanti senang x?

Iela Fazielah said...

so far senang la.. even ms pasang pun... kalau tersenget ke... still senang je nak cabut balik...yg susah tu wallpaper betul... cuma dia lebih nipis berbanding wall paper betul...

Nad MamaZN said...

nmpk cerah ruang ni kan :)
nak soh papazakwan baca entry ni la hehe

lovely said...

cantik dan kreatif..
jimat kos..

mummy_ayu said...

wah...memang cun hasilnya..
Iela nie rajin la DIY...deco2 rumah..best!!

syawalsimpsons said...

cantik la kakak, nampak kemas....

Rizziela said...

cantiknyer

msredcheesecake said...

Cantikla... org kata nak pakai wallpaper kene teliti pasang nanti comot... susah sgt tak?

rasidah ahmad said...

cantik sangat...nak pasang gak la

jom ke blog saya:

www.jualbajukurungmurah.blogspot.com

cik hani said...

comel.. menarik.. berseri seri gitu dinding yang kusam

- dieyana - said...

wow ila, serius cantik, semlm g kaison tgk jugak, jumpa ..murah mcm gini jugak harganya, tapi tak ingt berapa dia punya panjang lebar, ckp kat suami nak beli, tapi dia kata takut susah nk pasang...nanti bleh guna blog ila jadi rujukan nk pasang..tqsm!

Iela Fazielah said...

dieyana: senang je.. tp kena gigih ye... hihi..ila sbb org lamex dlu pernah pasang..so ila tau step dia... kalau bc je xbape paham...tp bleh tgk video..lg senang paham cara nak pasang

Armacon Intelligence Sdn Bhd said...

Puan,

Kalau nak ubahsuai rumah kami bersedia membantu, tgkla blog kami:
http://armaconintelligence.blogspot.com/

Kami berpengalaman pasang tiles, plaster ceiling, cornice, mengecat, grill dsb.

Related Posts with Thumbnails