Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

puasa tahun ini - day 1

semangat bc n3 semua org citer pasal puasa hari pertama...
seronok kan???
haha...
aku pun xnak kalah...
tp xde pun snap gmabar bagai...
thn ni aku laki bini diet...
dedua dah mcm tong drum..
jadi...
sahur n memasak berbuka betul2 utk anak2...
maknyer pun mkn gak...
cuma en suami dia menu dia dia sendiri yg sedia...
tp dia diet mkn herbalife.... untung la....org byk duit....
aku diet sendiri2 je...kawal mkn..dah...
senaman bila rajin...
tp nak turun 15kg...mcmmana tu????haha

ok...
kita citer dr stat sahur ye...
pepagi bgn jam 4....msk nasi je...
ngantuk betul...selalu bgn jam 5 pg... ni sejam awal..
mmg terasa.....
mlm tu dah siap gi berjemaah terawih kat surau rmh ni..
1 rmh aku angkut...
thn ni imran pulak take over buat kecoh kat surau...
dulu abg dia si irfan....sakit jiwa gak la nak suruh dia diam...
time dia gelak tu yg xtahan...
anak2 aku spesis suara dah mcm guruh dan petir...
suara besar serak2 basah.....tu yg gamat bunyi dia...

blk terawih layan pulak drama CBES dan MAID...jam 11 br tido
tu yg mamai2 je....
xde menu menarik pun....kuah tomyam smlm ada lg....
panaskan n goreng telur dadar....
jam 5 kejut buadak 2 org ni bgn sahur...
irfan je nangis2.... pujuk2 siap suapkan mkn...
mood dah ok...then dia leh mkn sendiri..


one n only one gmbar....
ms sahur smlm....

pesan kat irfan...thn ni dah 6thn...irfan kena puasa jugak...
pergilah sekolah mcm biasa pg tu...
ptg tu blk...aku bg salam msk rmh terus tanya khabar irfan..
tp dia diam je....
kata papa...xyah tanya irfan apa2 sbb dia xmau jwb lansung
xpela..letak beg, salin bj terus bersilat kat dapur...
xde msk pe pun...
msk ikan kembung goreng masak kicap dgn terung goreng berlada je je..

ikan kicap dan...

terung berlada

*pinjam gmbar kat google je..aci x???haha...tp serius..sebijik camni la aku msk...

tanya papa nak mkn buka apa...
air kosong dgn kuma je katanyer...
wat eva...
tp aku nampak dlm peti sejuk beku ada tau fu fa  samapi 3 bekas ko.....
dia dah siap singgah pasar ramadhan le tu....

tgh2 masak...
sekali jam 6.15 irfan turun nangis2...
bila tanya xnak jwb...
aku pujuk suruh dia baring....
tanya dia..abg puasa ke??? abg lapar ke????
diam je tp nangis...

then aku smabung masak...
xsamapi 10 minit tetiba irfan sudah mengamuk nangis2 n jerit2..
ABANG LAPAR.....ABANG LAPAR...
loorrrr rupanyer sepanjang harini mmg irfan betul2 puasa ko....
dok pujuk la jugak..tinggal sejam je lg b4 bukak puasa...
syg la nak buka...
tp kawan dah xleh tahan...
mcm nak pecah rumah dia tendang n baling bantal sofa bagai sbb lapar sgt...
peliks la pulak....perut lapar tp tenaga mcm badang...haha

last2 kesian punyer pasal...
suruh dia mandi dulu..lepas mandi terus dia mkn roti sweetie coklat...
dah batal puasa....xsmapai sejam nak berbuka....
xpela... budak br bljr.....

owh ye..syafiqah...
bertenaga je aku tgk...
mcm org xpuasa...
kawan dah terror....dulu lg teruk dr irfan...
cayalah kakak syafiqah...

then kami berbuka la lauk pauk yg dimasak tu...
xlupa... kurma ajwa import dr madinah aritu...
nikmatnyer....
eh...xlupa... ada bubur lambuk UPM punyer...
sedap ko...sebekas aku balun smabil tgk citer DILB
abis diet aku...uwaaaa...

mlm tu lepas solat magrib n bersiap...kami terawih di surau LEP4 pulak...
mencuba tempat baru...
best..surau besar tp pak imam bc selow melow...
tertido2 aku.....

blk tu ckp kat hubby....
mlm esok kita terawih kat surau tempat lain lak....
itulah kisah puasa pertama thn ni....

daaaa



2 comments:

Alyyani Anuar said...

tak sabar nak tunggu rafa besar, nak terawikh kat masjid / surau macam akak sekeluarga.

adianiez AIDA said...

taufufah = feveret aida.
letak dlm peti sejuk.
makan... nyaman !

Related Posts with Thumbnails