Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cloth diaper: membasuh CD utk pertama kali (pre-wash)

hoho...
semangat nak ber cloth diaper telah pun tiba...
sebulan sudah CD disimpan dgn selamatnyer...
kini masa utk berkhidmat pd tuannyerr...
sape tuannyer??? of coz la baby Imran kan...


so...buat pertama kalinyer..nak guna kena basuh dulu la kan...
jenuh google balik tips nak basuh tu...
mana tau kang tersalah pulak...
hehe...

ok..dah pasti caranyer...
maka boleh la mulakan tugas2 mencuci diaper utk kali pertama penggunaannyer..

1.Asingkan CD shell dgn insertnyer...

CD shell ni kena masukkan kedalam laundry bag
tujuan utk elakkan rosak (jahitan dan butang) kalau dimasukkan dlm mesin basuh nnt..
kata nak pakai lama kan...


ni insert dia...mskkan dlm baldi..
insert ni nnt kena basuh at least 3 kali
tujuan utk menggalakkan penyerapan...
lg byk kali basuh lg bagus....

2. masukkan dlm mesin basuh..nak bsuh tgn pun boleh.. letak sikit (1/4 sukatan) serbuk pencuci...


memula ingat nak basuh pakai tgn je...
tp ms tidak mengijinkan.... imran asyik merengek je..
sudahnyer..humbankan semua dlm mesin basuh...abis citer
biarkan si mesin menjlnkan tugasnyer...hehe

3. Dah siap basuh leh sidai..tp jgn bwh matahari terik ye...kena bwh tempat teduh...



owh..comelnyer CD ni tersusun dijemuran...
mmg tempat jemuran kain aku kat backyard je pun...
bwh atap genting lg tu...nyaman je...


4. hmm...nnt insert tu dah kering kena basuh lg 2 kali..
tp tanpa menggunakan sabun....
just celop2 je....spin n sidai...
lepas tu leh stat guna dah...

owh....teruja nak berCD...
xdpt bayangkan lg pengalaman berCD ni...br cuci le katakan....
insyaallah...kalau semua going smooth...
nnt leh bl CD lg....dah usha CD AI2 lunatots tu...utk tmbah koleksi...
muahaha...

tp papa Imran...doakan bini mu ini sukses2 selalu ye...
ai bersungguh nak tlg poket mu itu..
disamping nak jd pecinta alam sekitar...haha...


4 comments:

damien said...

harap2 lama sampai anak dah tak pakai pampers.

Iela Fazielah said...

mudah-mudahan.... azam kena kuat ni...

lydzar said...

good luck kak. saya pulak,mmg yg satu ni lah saya tak terjebak-jebak lagi..hihihih

Iela Fazielah said...

lydzar: tq....byk ms lg nak menjebakkan diri...jom le join...haha

Related Posts with Thumbnails