Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

review 1st time Imran pakai CD

ok...
hari ni (sabtu) hari ketiga Imran pakai cloth diaper a.k.a CD
so...boleh la citer apa ke"BEST"an dan ke"TIDAK BEST"an pkai CD ni...
sambil citer smbil tunjuk gambar ek...

ok..citer hari 1st day ok
stat pakai pagi2 la...
aku pakaikan yg jenama coolababy dulu...
eceli mlm b4 tu aku cuba2 try pakaikan yg jenama weegro tu...
tp bocor pulak..xtau apesal.xdpt kesan lg masalahnyer..
so tu yg esoknyer pagi2 cuba kasik pakai jenama coolababy pulak

dah siap pakai da...
abaikan mamat ni tgh nangis jerit2...
kalau mood dia xbaik...tiap kali nak pakai bj lepas mandi mesti nangis jerit2 punyer...

lepastu kami pun menjalankan rutin harian mcm biasa..
imran ajak bwk dia round2 1 rmh...smabil dukung tu dia pun zzzzzzz
letak dia kat sofa...mama Imran pun mula bsh botol bagai n dah siap keje rmh...layan tenet la

agak2 dah 3jam lebih.,,,
masa utk tukar CD...
ms ni berlaku kebocoran CD lagi...
rupanyer, sbb dah dpt dikesan....
rupenyer.... ms aku b/f kan imran...kedudukan imran yg baring mengiring menyebabkan air kencingnyer keluar ikut tepi....
ini kelemahan pakai CD utk new born baby..
sbb betis dia kecik lg....
tu yg senang je leh bocor...

then ms utk tukar nappy...bersama bj baru sbb CD bocor kena bj skali

ms tukar CD lain...
 dlm gmbar ni aku pakai washable liner..
part ni best sikit....
kalau baby poo..xla kena ke diaper direct...
just remove liner tu n sembur air n gosok lebih kurang then sidai
kalau pakai flushabler liner lg best..leh terus flush dlm lubang toillet..

gmbar atas ni tong smpah...
tp aku dgn sesuka hati transpom dia jd baldi bertutup aku
tujuan utk letak diaper yg kotor 

mcm gmbar kat atas ni....CD dgn liner yg dah kena poo td tu...
liner tu diremove utk dibersihkan...then...

CD masukkan dlm tog ni...kita kumpul la smapai 4-5 CD nnt br basuh

ni br lepas pakai CD yg baru...
cer tgk bwh peha Imran ni...
kan longgar tu...tu pasal la air pee dia leh keluar kalau dia baring ngiring
ni la part xbestnyer..CD bocor!

lastly...imran lepas dah tukar CD kedua utk hari 1st day aritu...
skali tukar bj jugak..
makin dobot anak mama ni

close up sikit muka dia...
dagu dah beerlapis dua..
muka penuh dgn jerawat..badan xde la pulak..
alahai anak mama...comot dah nampak...

kesimpulannyer...pakai CD ni rasa mmg mcm best...
pengalaman lain dr lain..
mcm harini  dah hari ke3 pkai rasa seronok pulak..
tong smapah pun xla rasa cepat penuh...
tp bila pandang eh..dah 6 helai CD dlm tong merah ni nak kena basuh...
xleh nak lari lah..
kena la basuh...tp ok je...xsusah pun..
cara basuh CD..bc jelah kat blog suraya lunatots tu...
sebijik camtu...
lg pun mesin yg byk puat keje kan..bkn kita pun....


oh ye....sikit review pasal CD jenama weegro dan coolababy ni..
CD weegro ni agak besar n bulky berbanding jenama coolababy..
pd pendapat  aku...CD coolababy sesuai utk newborn sbb saiznyer yg kecil n xbulky..
kot sape2 yg baru nak berjinak pakai kan anak CD...
aku cdgkan bl CD jenama Coolababy ni ye...
nnt anak dah dobot eh dah besau sikit br bl CD jenama lain gak...
(wah br pakai 2 jenis jenama CD dah nak ajar org ea...)

hmmm...ada beberapa brg yg lom complete utk CD journey ni..
buat ms ni kat rmh ok le...
nak kuar jln2 pakai CD ni mungkin payah sikit...
sbb brg x complete...
nnt aku senaraikan  brg ape yg perlu ada bila kita nak ber-CD ni ye...
semua hasil dr pembacaan...
smapai ketemu lg ye (cerita pasal CD la)....daaa

3 comments:

Nadra Farissa said...

Wishing all da bes on ur new cd journey!!!

bEe HoNeY said...

sma n kite pkaikan ank cd gak smpai skrg umo ank 1thn 5blnda....sgt jimat smbil bf kan..kita sgt selesa n cola bb & cozy.yg lain cuting beso. msa kecik2 sll jerk bocor dh beso alhamdulillah

Tengku Muzlina Hanim said...

sy ada gak pakaikan bb coolababy..ok jek tak bocor waktu bf..make sure kat peha dia tu ngam2 je :) nak kata peha besar tak kot..biasa2 je..tp sy punye yg version baru ada leakguard..waktu sy pakaikan bb dlm 4kg gitu..gudluck! :)

Related Posts with Thumbnails