Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

seronoknyer ber CD! -review poket CD jenis minky & PUL

hmmmm...pejam celik pejam celik..
dah nak sebulan ber CD utk si Imran...
pengalaman yg seronok rupanyer ber CD ni...
memula terasa kekok...berselang seli jugak la pakaikan DD...
lama2 xde lagi...
memula pakaikan waktu siang je... pastu cuba waktu mlm lak...
ada la bocor2 sikit....

imran wearing Coolababy Dyeable Chacoal CD


dpt kesan 2 sebab bocor..:

1. baby imran peha kecik..so...bila dia baring mengiring (waktu menyusukan direct) so..pee diapun mengalir la keluar dari tepi peha tu...

2. insert xcukup absorb.....yelakan..memula pakai sah2 insert tu br basuh 3 kali...pastu pakai... so..fungsi menyerap dia still xbape baik lg... jd... pakai kejap dah bocor..kena pulak imran jenis heavy wetter...dah sah2 Imran minum bykkan...laa ni..dah basuh byk kali...kuasa menyerap dia berganda2 la...no more bocor lg...kecuali lupa nak tukar CD (pakai lama sgt..harusla bocorkan)

bila dah nak sebulan pakai CD mmg rs syok...
sebb ringkas sgt.. nampak Imran pun comel je dia...
tapi tulah..koleksi nyer ada 8 helai je...6 dr jenama Weegro minky printed...
2 dr jenama Coolababy

jenama Weegro ni aku bl dulu sbb dia tgh offer...
lg pun awk kat 1st timer nk pakaikan anak CD...
mana la tau pasal jenama n jenis CD yg bagus utk pakai...
tgk dlm gambar je...rs pun xpernah..
nampak murah...pelagi beli lah kan...
bc review org pasal penggunaan CD ni mcm paham xpaham je..
so...bila CD dah smapai kat tgn... then dah basuh  n stat guna..
baru tau kelebihan dan kekurangannyer..

ok la ni biar aku buat review pasal CD yg aku ada ni ye...

CD pertama :


Jenama: Weegro
Inner: Soft suede clothOuter: Minky FabricSize Adjustable: 4kg to 17kgs Brand Origin: USAMade In: China




jenis CD ni mmg besar...sah2 dia dah tulis utk berat smpai 17kg kan... 
awak mana tau.. main bl je...
mcm imran, bila dia pakai mmg nampak bulky sgt! lg pun insert dia boleh thn tebal. 
klau pakai waktu mlm dgn 2 insert, lg kellakar rupanyer... 
dah jd bontot bertambah besau n tinggi dr kepala n badan dia..

pada aku..utk CD weegro minky ni bole pakai bila anak dan 4bln ke atas...dlm keadaan skrg ni bole pakai gak..tp mmg bulky la...mmg kelakor la rupa dia... 
peluang utk bocor ada sikit sbb besar CD dr tuan...

imran pakai CD weegro minky


CD kedua : COOLABABY AIO & pocket (button)

ok..utk brand Coolababy ni..serius aku ckp.. mmg best... xkisah la jenis AIO atau pocket...sbb cutting dia mmg cantik, xtebal n xnipis...mmg cun2 la.... insert dia pun xnipis sgt..baby pakai terletak cantik dan kemas...cuma jenis AIO tu bila basuh nak kering tu extra lebih ms sikit la berbanding pocket diaper...insert dia kejap je kering..
shell dia lg la cepat kering...so kalau shell dah kering dulu..leh pakai dgn extra insert yg diberikan

 CD coolababy AIO ni  Outer PUL, Inner Fleence, Insert Microfiber dijahit di dalam poket. 




Manakala jenis pocket dia dtg dgn 2 pcs insert microfiber

pd pendapat aku utk CD coolababy ni...mmg best pakai..
tambahan harga dia juga sgt affordable...leh dpt dr RM23 ke RM26 sekeping
ikut offer la..kena pandai cr dlm internet

tapikan...ada tapi la pulak...
bkn nak citer pasal 2 jenis CD kat atas tu..
tp nak citer jumlah CD yg aku ada skrg...sgt2lah xbest...
mcm aku mention b4 ni...aku ada 8helai je CD..
aku guna CD ni dah almost 3minggu...
serius aku ckp...jenuh nak basuh tiap2 hari ok....
sebb sehari siang mlm lebih kurang, mmg kita pakai dlm 6helai...
tu pun kekadang aku selang seli gak dgn DD..
sbb ada gak penyakit M tu dtg buat aku malas nak bsh CD tu utk guna keesokan harinyer...

jadinyer...last week...
aku tlh mengorder lg 2 helai CD jenama Coolababy lg...dan 3 helai jenama Babyland
tp aku amik jenis Coolababy Dyeable Bamboo Chacoal...
while Babyland jenis Bamboo Chacoal (tp lom dpt lg)

utk CD  Coolababy Dyeable Bamboo Chacoal...
jenis pocket gak...cuma inner dia je berbeza..
yg lain semua sama....konon nak rasa la pakai CD ada bamboo kan...

br la seronok sikit...
kira skrg aku ada 10 helai dah.
tp still xcukup ok... yg Babyland tu lom dpt lg

jd nyer ari sabtu lepas...
aku merengek2 kat hubby ajak dia bl CD lg..
tp aku nak cuba jenama lain lak...
kali ni nak bl jenama Lunatots pulak...
hubby bising2 gak..kenapa msti nak bl jenama mahal???
whynot stay with 1 brand only...n yg murah2...
ok....aku bg sbb...

ni dr pembacaan aku la kat otai2 CD kan...

1. utk new beginner CD ni...jgn terus bl byk2 1 brand CD...sbb kita cr yg paling baik n selesa utk baby n kita yg nak menguruskan CD tu..so sebaiknyer bl 2helai dulu....mcm aku dah terbl weegro minky sampai 6 lai tu kena la redha ye...dah leh jd contoh kat sini kan... ha..dah terbeso...bulky lg tu..agak kureng sesuai utk newborn....jd..kesimpulannyer try n error la.

2. nak gak rasa beza CD mahal n murah...dr segi kualiti kainnyer... jahitannyer....materialnyer...ketahanannyer...
boleh la kita buat perbandingan nntkan....lg pun bknnyer rugi pun....kita nak pakai CD nikan lama...insyaallah smapai umor baby 3thn....ha... xrugi la duit tu dibnljakan...org kata "kalah membeli, menang memakai.."hehe

3. utk buat perbandingan..yg ni part nak guna siang/malam dan bape kuat absorption setiap CD tu...mcm aku bc dlm beberapa blog yg dah pakai beberapa jenis CD ni...diaorg ckp...cth la kan...CD A ni mmg bagus absorption dia..tp sesuai pakai siang n antar ke Babysitter nnt... utk yg jenis B ni pulak...dr brand XYZ ni paling bagus pakai ms waktu mlm...xyah pakai 2 lapis pun power...senang nak bwk travel...cth lakan...so... kalau aku pakai 1 jenis je...mana tau ada jenis lain yg power mcm tu yg senang aku nak guna n uruskan

buat ms ni 3 sbb la aku dpt kasik kat hubby...
so..mamat ni pun setuju...
lg pun kalini aku nak try la jugak rasa fabrik bamboo dan jenis AI2...
so... akhirnyer...kami ke Lunatots putrajaya utk bl CD...
nnt aku smbung next n3 ye...apa hasil belian kat sana n review CD lunatots yg aku dah pun sempat guna arini.. 

ok...sekian sikit tips n review yg dpt aku kongsi utk sesapa yg br nak berCD mcm aku...



6 comments:

mummy_ayu said...

tu la..mcm best jer tgk baby yg pakai CD nie..teringin gak nak try..nanti a, mana tau dpt baby nati..harus try.. :-)

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: mmg kena try...seronok...skrg ni dah jd kaki shopping CD je...novel pun xbc dah...asyik bc citer pasal CD je...

mamalieyna said...

eina lak sesekali je pakaikan hakeem CD..sllu lupa je, time weekend jelah bekesempatan pun, itupun kalau tak kuar jenjln mana..huu~

Iela Fazielah said...

iena: cubalah pakaikan selalu..tp kena stat kumpul dulu byk2 sikit...lama2 rasa seronk pakai....hubby pun seronok sbb mcm hjg bln ni xyah pikir nak bl DD dah...jimat duit dia..tp duit tu buat cover bl CD la pulak..hehe

Nadra Farissa said...

sgt2 informative la mama ilah... :)

Iela Fazielah said...

td farah...nnt dpt baby baru ni pakai CD tau...sgt best!

Related Posts with Thumbnails