Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

susahnyer nak potty train utk irfan

hmm...
dah byk kali nak try potty train utk irfan..
tp payahnyer....
dia tetap nak pakai pampers...
pastu..kalau pakai spender... asyik bocorje..
xmcm syafiqah..syafiqah dulu senang nak ajar dia...
org kata kalau syafiqah nak terkucil dulu..
dia nak la bg tau n kalau terkucil gak @ least dpn toilet..
ni irfan..xnak ckp pun...
pastu dah kencing dia gelak je..

ni last option....
td order training potty pant ni...
order 5 helai terus..
xsanggup nak lap kencing dia byk kali..
dah la dia suka dok kat ruang atas yg lantainyer jenis laminated timber floor
lama2 kembang lantai tu...
lg pun mama Irfan xdone nak pantau irfan sentiasa..
kan mama ada adik Imran...hehe
kalau ok senang sikit....

ni seluar dia..


Measurement Chart: 
Measures Size 80 Size 90 Size 95 Size 100 
Waist before stretch 34cm 36cm 37cm 39cm 
Thigh 24cm 25cm 26cm 27cm 
suitable for child at height 70-80cm 80-90cm 90-95cm 95-100cm
suitable for child at weight <11kg><13kg><14kg>>14kg 
recommended age 
(standard Asian kids size) 
age 12M-18Mage 18Mage 18-24Mage >24M


Descriptions:- 

    • 5 layers, perfect in quality
    • Training pants help motivate your child
    • Potty training pants are a fun and secure way to help your child take the next step to potty training. They are NOT diapers; they are designed to aid in the potty training process.
    • Training pants are great for containing leaks, but don't mask the wetness.
    • This will help motivate your child to become potty trained.



12 comments:

kasihibu said...

irfan sebaya dengan abang ariq
cara yang akk buat ialah
selalu bawak dia pergi bilik air setiap 15 minit, lepas tu 1/2 jam
lepas tu bila dah mandi, akk kata dengan dia, abang pakai spender yang cantik ni, ada gambar hero kegemaran dia
lepas tu sentiasa peringgat dan tanya dia nak kencing dimana
dia jawab ke bilik air
lepas tu kata dengan dia abang dah besar kan?
baby je pakai pempers, abang bukan baby kan?
gitulah
jadinya ambik masa kira kira 2 minggu jugak
ajar dia basuh sendiri, istinjak, lepas tu basuh tangan dan kaki baru keluar bilik air
sampai sekarang akk masih latih dia dan dia pun dah sedar bila rasa nak kencing dia bagitahu
harap lepas ni kawan abang ariq pun boleh buat macam tu ye?


oh satu lagi, kadang kadang dulu dia terlepas juga
tp kita tak boleh marah marah, atau bising bising tp kita kena bgtahu lepas ni kalau nak kencing pergi bilik air ye
lagi satu masa memula dulu akk selalu tepuk tangan dan kata dia pandai bila kencing di bilik air
jadi bila dia dah kencing, dia mesti kata ibu tepuk lah tangan dan kata dia pandai
hehehehehe..seronok jugak bila kenangkan balik (,")

lydzar said...

sama jugak ngn hadif. dh beli training pants dia takmo pakai. dia kata taknak basahkan seluar tu. pastu tetapp juga nk pakai pampers. rela dia bogel dr pakai pants tu...huhuhu
tgh tunggu masa sket lagi dan pujuk hati dia terbuka nk pakai pantsni

Iela Fazielah said...

kasihibu: tq kak atas tips tu...dulu ila buat kat syafiqah mcm ttu...mmg dia mcm ariq..dgr cakap..tp irfan lain sikit... payah betul...tp ila cuba... 1 lg irfan kuat melalak n mengada2...mmg menguji kesabaran....

Iela Fazielah said...

lydzar: ha...lain pulak peel hadif ye..irfan nak pakai spender...tp tulah...kejap2 terkucil..tu yg penat tu..mulut lak xnak ckp..kita kejap2 mmg tanya..

Aleeya (Yaya) said...

lain anak lain gayanye ek ila,tp damia dulu lambat la jugak ajar tp sib sempat dia pandai gi toilet sblm tabika hehe, klo tak tabika tu xnk yg pakai drypers..lega rase ...

Farra Dhelina said...

hehe mcm2 dugaan kan nak potty training ni kak.. belum masa lagi tu utk irfan agak nya kak..

Iela Fazielah said...

aleeya: mmg lain org lain ragam...fenin2...

Sidratul Muntaha said...

aqil mgm susah ank train jugak even dah 4 thun nak masuk 5
mgm kat rumah dia masih suka pampers
tpi bila kat school tak plak
lantak la
so far pampers mmg jimat byk since dia dah sekolah

MaMa aDaMaQiL said...

tulah k.ilah same ngn aqil..ujung bln ni dh msk 3thn tp still pki pempers lg..mase adam dl xler sesusah ni..ajar 2-3x bocor pastu pkik' pempers blk..smpi adam sndr xmo kencing dlm pempers nk g blk air..tp aqil ni kencing pn xnk bg tau..rsu kalo terbocor kat umah ni sbb bercarpet..ms adam dl nat smpn carpet sumer..ni xtahan sejuk..kalo kencing ats carpet camne lak nk bsh..huhu

Iela Fazielah said...

sidratul: kat sekolah ok pulak dia ye?? kat rmh saje je nak pakai pampers...kalau iran..dedua tempat dia xnak...

.:nhalilah:. said...

Belum masa lagi kot.. keep trying.. hakimi potty train kat daycare.. pastu smbg kat umah.. alhamdulillah ok..

emi said...

as salam sis..kt mne boleh dapatkan potty train tu yer??
tq..

Related Posts with Thumbnails