Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

dalam dilemma memilih pelindung



ewah...tajuk...xleh blah..
tp serius...mmg aku tgh dilemma...
harini nak citer pasal diri sendiri lak... asyik pasal anak je kan...
eceli cerita dia gini...
aku kan..masih belum didatangi si teman baik perempuan yg tiap2 bln tu...
since melahirkan imran...smapai skrg imran dah nak cecah usia 10 bln 30 Jan ni...
si kwn baik tu masih xde rasa nak tonjolkan diri..mmg syiok la...
thn lepas puasa pun penuh je...
ada gak kwn opis tanya... nape xpakai??
xrisau ke kang ter ngandung lg ke??
welll.... camne nak ckp ye...
ada beberapa faktor yg buat aku malas nak pakai pape buat ms ni...
tp paling utama...
aku xnak kacau pengeluaran susu ibu...
sbb ada sorang budak opis aku ni...
dia msk je keje blk lepas cuti 60 hari..
dan dia lom pun period lagi..
tp dia takut la kan jd pape... dia terus gi pasang IUCD..
mmg boleh pasang bendalah tu...
tp..lepas tu dr ko xperiod.. ko terus period..
then bila ko dah stat period.. of cos la susu akan ganggu punyer...skrg anak dia br 3 bln lebih..susu cukup2 mkn je.. adeh...riso aku


mcm aku...masih lg konun2 nak tunggu period ni dtg sendiri
buat ms ni aku pandai2 la plan kan...
bukan pe... teringat aku ngandungkan Imran..
siap pakai IUCD pun leh terngandung..inikan xpakai kan..
tawakkal pd Allah jelah..

so..aku skrg dlm dilemma..
bila pikir2 balik... mmg aku nak pakai pun..
dlm hati risau pun ada...isy...takut la.. dah la xperiod kan..
kakak2 opis aku mulut leh thn... isyh...mintak jauhkan la..
tp tulah... nak stay pada IUCD jugak ke??
rasa mcm ye je... sbb IUCD je alat yg paling selamat tnpa hormon



hubby suruh pakai Implanon... harga mahal tu lain citer la..
tp aku xsanggup bab hormon tu...
aku takut jadi GEMUK ok! yg lain tu aku xkisah..
sbb aritu aku ada call klinik LPPKN tanya pendapat..
dia mmg ckp kalau implanon xrasi dgn badan.... boleh jd gemok..
dah la pasang mahal... nak remove pun mahal...
pikir 40 kali aku tau...



hmmm... tu lah dlm dilemma...
nak mkn ubat mmg aku xnak la... tu kompom lg leh gemuk
aku xde hal bab nak patuh mkn ubat... sbb aku mmg jenis setia mkn ubat
mcm skrg ni... dah 10 bln lepas bersalin...aku masih mkn Pytonatal setiap hari 2 biji
tujuan....nak pulihkan badan n nak byk susu bdn...
disamping nak diet...haha...
dah kat 4 botol la abis...



so...camne ek>> dilemma ni...
tp rasanyer nak pakai IUCD balik la..
tp aku mmg takut kacau susu nnt... adeh...xpakai kang bahaya...
isy..dilemma betulla...
hmmmmmm....

13 comments:

||Sis aLeaSaRa|| said...

hye sis!owh kakak ipar sy pengguna setia implanon.mmg naik sikit brt bdnnya.tp bagi saya,kena bijak kawal pemakanan.ada juga jiran yg mkn pil,pun blh naik berat bdn.

mak saya pula pakai iucd dulu2 tp dh buka sbb x selesa.kwn saya ok lak pakai iucd.pokok pangkal sis kena bykkan bertanya pdpt kwn/saudara terdekat yg ada pglmn ^^

zailamohamad said...

nilah dilema orang pompuan kan..aku pon dok berkira2 nak pakai IUD sebab dalam banyak2 lankah pencegahan, IUD aku rasa paling tak kacau berat badan kita..huhuhu dilema sungguh

Sidratul Muntaha said...

aku punya perancang..
seme pancut luar..
dah laki aku ok je
siap gaduh dgn doc tak bgi aku pakai ape2
la ni ara dah msuk 3 thun
baru la mkn yasmin
gemuk ke tak blkg citer
aku kwin pun dulu lagiiiiiiiiiiiiiii gemuk sebelum brnk..

Iela Fazielah said...

sidratul Muntaha: skrg ni mmg pancut luar la...so far ok... tp takut gak... manala tau kan..terlepas ke...seram ko...tp bab gemok ni mmg aku xleh la... xsanggup... sbb jenis susah nak kurus balik

rzahira said...

me mmg tak pakai pun :)

Iela Fazielah said...

rzahira: hmm..ramai gak yg xpakai ye...

Farah Izza Shafik said...

i pun x pakai ape2 lg... bahayeeeee...

Farah Izza Shafik said...

i pun x pakai ape2 lg... bahayeeeee...

mamalieyna said...

.ye la bab bdan naik tu seram..berganda naiknya kalau tak serasi..huu..eina anak fisrt dl, ambil injection, yg kali ni ambil pil je tiap2 hari... tp dh stop, sbb nk tmbh lg anak..heeee

zunirrah zamri said...

Akak,sy pun sama xpkai apa2 lg..bby da 2bulan lbh.takut ggu pengeluaran susu.
smpai skrg x bersama lg hehehe.takut la.da la sy operation..

Iela Fazielah said...

zunirrah zamri: kata org tua... kalau br lepas bersalin..baik berpantang bersama at least 100 days... mcm akak..bab ni sakak ikut...100 days ok... hihi

zunirrah zamri said...

tq akak..mmg pun mama zu suruh pantang 100hari,mmg zu ikut..hehehe..husband zu ok jer.nnt klu akak da de kputusan nak pakai apa,akak bitau yer..akak idola zu,zu suka baca blog akak..sbb akak sokong BF..jd zu nak jd mcm akak bleh simpan susu bnyk2 untk baby zu .insyallah
zu ni silent reader akak jer..

Aleeya Atinza Saaid said...

yaya cucuk je ila...3 bln skali sbb mkn pil kita jenis tak disiplin mkn2 ubat neh ..malas sket nak telan..menda2 lain tu tak berani sbb kita penakut hehehhe

Related Posts with Thumbnails