Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

hari pertama persekolahan

smlm...aku cuti...
hubby pulak MC sbb dia xsihat.. irfan pun sama
so..just aku jelah yg bw syafiqah gi masuk sekolah hari pertama
yg paling best...aku sampai lambat!
serius aku sekeluarga bgn lambat ok...
semua gara2 mkn steamboat dgn jiran Paragon mlm smlm tu...
sedar2 dag jam 6.45 pg..
n syafiqah smapai sekolah jam 7.50 pg...
sib baik x straight sgt timing sbb br 1st day kan...
tp kesian syafiqah...sbb dia dtg lambat...
tempat dia ada budak lain duduk...so..syfiqah dok blkg sorang2...
xpela...kakak ok je... 


kakak comel dgn beg pink dia...


geng kelas syafiqah nak jln2 round sekolah lg...
sesi d tour de school..haha 

jgn xtau..aku stay whole day kat sekolah kakak smlm ok..
mmg fenat.. tp xpe..aku xkisah...kata anak msk sekolah br..mak pun sama2 berkobar2..
eceli aku malas nak ulang-alik blk rmh..nnt jam 9.50 dah waktu rehat..
nak kena pantau pulak minah ni nak bl mkn..
lg pun nak parking payah nnt... 

1 par kelakar smlm..
aku xmasukkan buku tulis syafiqah...konun ingat2kan xbelajar lg...
skali ms kelas agama n matematik..cikgu dia sudah tanya buku tulis..
cikgu nak kutip.... minah tu bukak beg bukunyer xde..hangin dia..
pe lagi.. berbahasa isyarat la dia dgn aku yg dok diri kat luar kelas...
jeling2 mata syafiqah dgn mulut terkumat kamit n tangan lambung2 kat udara...haha
mana la mama tau sayang oooiiii!kekeke

ok..jam 9.50 am masa utk rehat...
semua org keluar berbaris nak ke kantin..
tp boleh pulak dia lupa bwk beg duit..
sib baik mamanyer ada...
aku pun pe lagi..msk kelas amik dia punyer purse..
then..aku suruh dia bl mknn sendiri..
memula nak mkn mee hoon goreng... gi le beli...Rm1 sebungkus


ok kenyang mkn meehoon..nak mkn hot dog lak..
ok gi le beli lg kakak..
mama bg belnja Rm2.. 

hotdog 2 ketul RM1..
then dia request nak air doreamon...
tp duit xcukup pulak...saje je xmau bl... biar dia tau cara nak jimat duit..
aku mmg xmau top up... 

memula dok pikir gak..apekebenda air doreamon tu??
beria2 kwn dia si emelda tu ckp air doreamon..
rupanyer air dlm bekas bentuk doreamon..ada perisa kacang soya, anggur, oren & strawberi..
mcm2....

then syafiqah msk kelas balik...
ms ni aku dok layan novel  jelah...sementara nak tunggu jam 12.10 tgh dia balik...
layan novel ni 
serius best giler... bc2..gelak... bc2..gelak..
then puas bc novel...borak dgn parent2 yg adak at situ...

jam 12.10..balik time..
aku suruh syafiqah naik van dgn pengusaha taska syafiqah terus..
biar dia biasa..sbb esok aku dha xdtg dah...
ada 6 org semua...



tu dia... naik exora.... yg jemput anak2, suami pengusaha taska ni sendiri...
alhamdulillah..semua ok..
aku follow naik kete dr belakang
lg cepat sampai...terus ke rmh transit syafiqah..
samapi2 terus syafiqah mandi n salin bj sek. agama pulak..
ms ni budak2 yg balik naik van sekolah still xsampai lagi..
yelakan..kata naik van sekolah..
sah2 van sekolah pusing serata alam hantar anak2 ke rmh transit lain
then br sampai ke transit sinar bistari ceria...
 
syafiqah dah siap berbaju sekolah agama

then..ms utk mkn tengahari..
comel anak mama...

keluar sekolah jam 12.10..
samapi rmh transit jam 12.30pm..
mandi, bersiap n mkn.. jam 1.00 dah boleh relex da...
sekolah agama masuk jam 2.30pm..
tp cikgu taska akan hantar awal jam 2 ptg sbb syafiqah amik kelas mengaji..
byrn mengaji lain..jd nnt syafiqah xyah la aku hntr ngaji rmh org mlm2..
sbb dia dah siap mengaji semua
utk sekolah agama KAFA syafiqah bulanan aku byr RM40.. + mengaji Rm30 
so total RM70 sebulan..
transit van RM60 (2 hala) pergi n balik sekolah kebangsaan
rmh transit Rm130 sebulan.
total kos syafiqah sahaja sebulan RM 260..

nak tau mana sekolah agama KAFA syafiqah?
dekat je dari depan rmh transit syafiqah..pegi jln kaki je...
ni sekolah dia..
kalau nak tau...kedudukan transit n sekolah agama kafa ni kat rmh lama aku
di pinggiran putra
taska irfan depan taska syafiqah je...
itulah kisah hari pertama semlm

hari ni syafiqah ke sekolah dgn van, papa hantar ke taska
td ms rehat papa syafiqah dtg tgk syafiqah soping mkn..
then dia blk tghari td aku call taska... syafiqah dah smapai n sedang bersiap
alahamdulillah..semua berjalan lancar..

moga persekolah syafiqah thn ni ok n syafiqah dpt beljr dgn baik n jd pelajar yg berjaya dan cemerlang..amin...

3 comments:

Farah Izza Shafik said...

gud luck syafiqah.. blaja bebaik k... :)

Nad @ MamaZN said...

In shaa Allah, segalanya berjalan lancar...

MamaYatie said...

syafiqah seronok tak sekolah??hehee
nurin semput2 sket masanya sbb skolah jauh, pagi naik van kul 6,balik skool kul 1 smp umah pengasuh dah kul 2, terkejar2 gi kelas kafa...huhu

Related Posts with Thumbnails