Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jom kira berat anak - UNDERWEIGHT/NORMAL/OVERW/OBESE?

saje baca pasal kanak2 dan tumbesaran..
ramai org cakap syafiqah badan besar..
mmg aku akui...
dia mmg tinggi...berat pun leh tahan..
irfan pulak... mcm xcukup zat.. kurus cekeding..
so...search dlm web ni..
masuk kat blog Dr. Zubaidi kat blog dia http://drzubaidi.com/blog/?p=1686

dpt carta ni... so... mari kira BMI anak ok...

Cara Kira berat BMI kanak berumor 2 tahun hingga remaja 20 tahun:
(rujukan dari http:// drzubaidi.com)

1. Timbang berat anak dalam kilogram
2. Ukur tingginya dalam meter
3. Kirakan BMI menggunakan formula:
     
       BMI =    Berat      x Tinggi
                      Tinggi
4. Kemudian plotkan bacaan ini pada graf BMI precentiles mengikut jantina dan usia anak kita. Sebagai contoh tinggi syafiqah sekarang umor 7 tahun adalah 127cm dan berat dia 27kg. jadi BMI dia 27 dan ia berada lebih daripada 95th percentile pada graf tersebut.




5. Dari situ kita boleh analisa keputusannya:

Kurang berat jika BMI < 5th percentile
Normal jika BMI antara 5th hingga 85th percentile
Lebih berat jika BMI antara 85th hingga 95th percentile
Obese jika BMI lebih 95th percentile


so.. syafiqah dok kat graf lebh 95th percentile ok!!!
terus aku tanya doktor kat PKU ni... 
eceli syafiqah x obese tp jika nak bandingkan umor dgn tinggi dan berat dia..
dia dok la dalam carta obese tu....lega aku
tp still rasa xbest..sbb syfqah boleh jd gemuk kalau aku xkawal pemakanan dia

jom kira BMI irfan lak...

Berat 14kg dan tinggi 92cm 
so BMI irfan = 14

irfan dok kat ngam-ngan 5th percentile
so berat dia NORMAL...alhamdulillah



teringat masa syafiqah masuk wad aritu..
kata nurse tu kesian kat syafiqah kena masukkan ubat dlm kadar yg banyak..
sbbnyer walaupun umor dia 7 thn.. tp badan dia tinggi dan berat..
dia punyer sukatan masyaallah.... byk giler...
well nak wat camne.. dah baka belah mama dia besor2 gitew...
janji xnamapk gemuk sudah...

kengkawan...
jom kira berat anak2 kita ye...
kot over sgt... meh kita jumpa PAED..
mintak cadangan utk naikkan berat or control berat anak
aku ni yg family aku mmg gebus gebas ni mmg dah serik ok
kecik2 mmg la comel tgk anak bam bam ni..
tp bila anak meningkat besar n remaja..
lama2 rasa kesian kat anak...nak kurus balik mmg susah ok
syafiqah nampaknyer kena diet ni...
nasi lemak kena mkn half je.. xleh sebungkus lg dah..
takut aku kalau dia gemuk..
dah la mak pak gemuk..anak gemuk..
wah....keluarga gemok!!! xnak aku...!!!!


3 comments:

Farah Izza Shafik said...

farissa mmg kes kurus kering.. huhuhu.. mana taknyer.. makan sgtlah memilih..

Iela Fazielah said...

Farah: mcm irfan la... tp skali dia suka satu2 mknn tu...dia mkn byk...

momnsofea said...

Keturunan memainkan peranan gak , persekitaran ttp parent kena kerja keras pantaukan sbb takut nnt hilang confident diri kena perli ke apa ..mama jgk .

Related Posts with Thumbnails