Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

sekolah dalam hospital...

ni nak kisahkan pasal SEKOLAH DALAM HOSPITAL



mungkin ada org yg tau..dan mungkin xde org yg tahu..
yg anak2 pernah masuk wad mungkin tau kot..
tp bkn semua hospital ada SDH ni tau...
dlm malaysia.. cuma ada 7 je SDH ni.. 
itupun, 4 SDH tu br dibuka pd Oktober 2012
sebelum ni 3 SDH perintis diwujudkan pd thn 2011 di HKL, HAmpang dan H. Serdang
4 SDH baru adalah di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru; Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh; Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras dan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian.

bagus betulla bila kerajan buat sekolah dlm hospital ni...
@ least nasib anak2 yg mmg life dia dlm hospital ni terbela...
xla diaorg keciciran dlm pelajaran....
memula dulu aku pun tak tau..
tp bila ada sorang student ni dia cerita..baru aku tau,...
student ni selalu dtg jumpa aku utk claim sbb dia ada penyakit leukimia... 
xpe la dia student U kan...
 tp bila dia cerita budak2 kat Hosp. Ampang yg kecik2 dah kena Leukimia, kanser, sakit buah pinggang dan mcm2 penyakit kronik yg hidup dia dihabiskan dlm hospital..
semua tu.. dr kecik hidup dlm hospita jel..xpernah gi sekolah...
xkesian??? tu sbb kerajaan wujudkan SDH ni...
bila ada SDH ni..dpt la mereka berkawan di smping belajar

nak jdkan cerita....kan syafiqah kena warded 5 hari kat h. srrdang kan?..
mmg syfiqah bosan gile la...
lebih2 bila dia makin sembuh...oksigen xyah pakai..tp sbb nak completekan antibiotik yg kena pakai drip tu...
dia kena la dok bertapa kat hospital ni... nak tgk tv pun xlalu dah gamaknyer..
so...dia pun kena pergi sekolah ni...
memula mmg dia xnak pergi... tp pujuk2 dia pergi..
aku pun follow la jugak msk dlam sekolah ni...
memula aku pun xpaham...aku ingatkan mcm nursery main2 ke...
lepas aku borak dgn cikgu dlm SDH tu...br aku tau...mmg yg ajar diaorg mmg cikgu betul..
ada 4 subjek diaorg ajar... BAhasa Malaysia, Matematik, Bahasa Inggeris & Sains...


ni syafiqah dah hepi gi sekolah...
sehari sekolah 2 sesi... pg 10-12 am...ptg 2-4pm..
ms ni syafiqah masuk sesi petang pulak..br gembira..
pg tu nangis2 tak mau pergi..

ni keadaan dlm sekolah.... ni depan pintu msk... tempat menunggu ibu bapa

keadaan kat dalam sekolah ni...
cantik, luas dan penuh dgn buku2 pelajaran dan komputer...
mainan pun ada.. xlupa astro pun ada... 

syafiqah tgh belajar bahasa Malaysia dgn cikgu...
dia guna buku teks yg sama mcm sekolah pakai...sukatan KSSR..


pagi tu dia belajar matematik 
hari jumaat tu syafiqah main komputer pulak...



kesimpulan...anak2 masih dpt beljar walaupun dia dok hospital..
bayangkanlah mcm syafiqah...sekolah br sehari skali jatuh sakit..
5 hari warded... mmg bosan tahap gaban la syafiqah...
nasib baik ada SDH yg dpt membantu anak2 supaya sentiasa belajar...
sbb SDH mengamalkan konsep "fun Learning"...

4 comments:

Ana said...

bagus jgk yer dlm hospital ade sekolah..baru tahu :)

Nad MamaZN said...

Wah, saya baru tau!
Hebatnya!

Farah Izza Shafik said...

cacntik gaks school dia.. :)

mummy_ayu said...

ada gak terbaca hari tu..bagus la..ada sekolah dlam sepital mcm nie..so kids takde la ketinggalan kan..
semoga Syafiqah cepat sembuh yer..

Related Posts with Thumbnails