Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

hasil ke Midvalley Part II..... LAMEX wallcovering kini di rumah ku..

salam isnin semua...
syiok bercuti??? mcm ila.... byk tol benda ila buat cuti 2 harini...
ni kisah ari sabtu dulu ek...
dah draf dr ari sabtu mlm aritu.. tp usb cabel tertinggal kat opis...
terpaksa la peram kisah ni...hehe

ok.. ingat tak kisah ila ke Midvalley hari sabtu lepas...
leh klik kat sini kot2 xsempat baca or terlupa..
heheh...

setelah jenuh seminggu menunggu benda yg ditempah dipasang..
akhirnya hari sabtu lepas benda yg dinanti.... telah tiba...
dan akhirnya dah pun dipasang dgn canteknyer....(cantek ke... sendiri perasan...wakaka!)

papepun.... bkn nak nunjuk2 ye.... tp mmg ini antara wishlish ila yg dah lama diimpikan
so.... introduction sikit...benda ni semuaorg tau n kenal
dipanggil wallcovering... taip kat google or yahoo tulis wallpaper nnt dia pergi kat wallpaper dlm PC pulak
so kalau nak search pasal wallpaper rmh kena taip wallcovering ok
mula2 mmg ila dah servey byk tempat nak pasang wallcovering ni
n tq pada bloggers yg ada bg tau tempat mana nak bl wallcovering ni

mula2 dulu hampir2 terpadam gak niat nak buat wallcovering ni
al-maklumlah kan.. budget ciput..... pastu ngengada ada hati nak pasang wallcovering
tp alhamdullah.. ada rezki lebih...kena pulak mmg kat tempat ni rasanyer xde solution lain selain meletakkan wallcovering utk mengindahkan rupa dia
so..lepas borak2 dgn beberapa org jiran aku yg dah pasang wallcovering ni
akhirnye.. aku amik keputusan utk beli wallcovering dr. LAMEX
lg pun eric leong pun suggest kan brand LAMEX ni kan.. so.. boleh dipercayailah
another reason.. kata jiran aku... harga wallcovering kat LAMEX ni pun leh thn x bape mahal..
cuma design dia agak terhad...
memandangkan n 1st time.. lg pun budget ciput..
aku n suami nak cuba dptkan servis dr LAMEX ni...
yg penting nak tgk camne cara pasang wallpaper ni
kot dah tau pasni.... leh bl wallpaper kat mana2 n cuba pasang sendiri je kan...

so... sabtu lepas... jam 12.30 smapailah installer wallcovering yg buat keje freelance utk lamex ni ke teratak impiana kami nni
roll wallpapr yg dibeli ada 3 roll je.......
tempat sasaran adalah di dining wall
keluasan dinding 12kaki x 9kaki tinggi.....
design  yg kami pilih : Prague collection
inilah roll wallcoverignyer...

memandangkan aku n hubby decided nakkan kekalkan warna merah hitam kat dlm rmh ni
so.... design bunga2 dr Prague collection ni kami pilih
kata staff Lamex ni.... mmg design bunga2an sgt2 ssuai utk dining area....
ikut hati aku mmg xmau... tp xde choice sbb warna merah design dia sgt2 terhad!
risau jugak nnt rmh jd gelap.. tp rasa ok kot..korang tgk la hasilnyer nnt ye 

so... smapi2.... si cina ni pun memulakan kerja2 pemasangan...
aku request kalau ada kertas lebih aku suruh dia letak kat 1 bahagian kat tangga ni
cina ni kata.. sgt2 cukup! so dia pasang kat wall tngga ni dahulu
sebelum tu jom tgk step cara nak pasang wallcovering ni ye..
serius aku ckp.. tgk dia buat keje mcm mudah sgt! tpkan..
nak pasang kat wall aku ni je dia amik ms almost 2jam 30minit ok...
keje yg sbenarnyer agak remeh gak!

ok... step pertama:
amik ukuran dinding
pastu dia leh agak la bape keping diperlukan utk setiap dinding tu
sebelum tu, kertas wallpaper ni dia lorekkan dgn pensel kat setiap hujung dia
kata dia supaya nnt bila pasang.. antara joint  yg disambungkan xnampak ketara..
kalau xnampak mcm garisan putih
(err.. korang paham x aku tulis ni..?? kalau xpaham sila abaikan jelah ye..) 

step 2: 
bentangkan wallpaper atas lantai dan potong dulu semua wallpaper ikut ukuran

jangan  lupa utk lbihkan atas dan bwh dlm 1kaki...
n makesure kena pastikan bunga2 tu sama
tujuan bila kita pasang nnt.. xyah adjust2 dah..

step 3: 
lepas potong... leh stat sapu dgn gam dia... 
 gam dia ni 1 baldi ok.... mcm jeli aku tgk...
mamat cina ni sambil pasang gam sambil lipat sikit2....
aku tau pasal ni bkn sbb aku tgk je tau.. 
tp aku awal2 dah bc step nak pasang wallpaper ni dlm website LAMEX utk DIY...
tujuan dia lipat supaya senang nak pasang kat dinding nnt.. 

step 4: 
stat la keje2 pemasangan wallpaperni... gunakan scrapper khas...
cuma dah kata org "pro" kan buat keje
dia siap ada laser point lg utk pastikan wallpaper yg dipasang ni xsenget..
agaknyer kalau kita buat sendiri kena la lukis pakai pembaris kot

tup tap2.....tup tap2.... lepas 2jam 1/2..... inilah hasilnyer!!!!
garang tak rupa design ni...
aku rasa ok la n xbape crowded...
mula2 risau jugak takut rmh jadi penuh, suram n crowded!
sbbnyr...lepas borak dgn kakak opis aku... diaorg ckp takut rmh nampak "ramai" dgn bunga...hehe

ok le... aku rasa panjang lebar aku citer pasal kisah wallcovering ni
malas nak tunjuk gamabr penuh dining hall ni lepas pasang wallcovering
kot korang nak tgk penuh.. jemput dtg rmh aku 5hb Mac ni ye ms kenduri doa selamat n bday syafiqah nnt ok!!!

mak dah ngantuk giler nak tido ni...
se u soon utk citer2 lain yg ntah bila akan disajikan lg ok... babai!

jadi.. sekian kisah pasal org pasal wallcovering kat rmh aku
siap bg tips lg kot ada sesape nak cuba pasang wallcovering sendiri
oh ye.. kot ada sesape nak tau...
harga satu roll wallpaper aku bl kat LAMEX ni Rm150
upah pasang RM230 sbb kurang dr 5 roll..
tp bila aku dah tgk cara dia pasang.. kot aku rs nak pasang wallcobvering kat tempat lain..
mungkin nak cuba buat sendiri pulak kot..
sbb dah tau tips nak pasang kan... hehe..
 ok dah....

6 comments:

MrS. F!zA said...

cantiknya..kita pon berangan nak buat kt rumah nanti..thn depan kot bru siap rumah..hehe

*jomla join GA jom kami butakn header..

http://mrsfiza212.blogspot.com/2011/02/ga-jom-kami-buatkan-header-untuk-kamu.html

Iela Fazielah said...

MrS. Fiza: tq...

MamaYatie said...

waa..tantek arr ilah..

Iela Fazielah said...

MamaYatie: cantek... wah.. suka2! tq...:D

YanaMIB said...

woo ni yg x sabar nk pindah rmh sendiri...leh deco²..huhu~

Iela Fazielah said...

YanaMIB: betul tu... dah dok rmh sendiri leh deco sesuka hati... best sgt2

Related Posts with Thumbnails