Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Imran 7 bulan dan check up Audiologi @ HPJ

last week 08 November 2012 hari appointment imran di HPJ
this month xde appointment kat poliklinik Seri Kembangan..
nnt next month umor 8 bln br jumpa nurse balik utk timbang berat imran..
app. kat HPJ ni adalah kesinambungan check up last month kat Unit Audiologi
kali ni imran kena ditidurkan utk buat test tu...

aku drive sorang ke HPJ...
still hubby xleh temankan sbb dia br tukar company br..
br msk keje 4hari xkan nak cuti pulakkan??
lg pun dia ada meeting pg tu.. redho jelah gi bwk anak ke spital sorang2..
mcm xbiasa kan...

ok... app. jam 9.30..jam 9 aku terpacak kat kaunter pendaftaran..
tu pun 2 kali round nak cr parking kat HPJ ni...
last2 parking kat tepi jln kat jln masuk HPJ...harap xkena saman..
yg pergi bln lepas mudah sikit...

ok..lepas register terus gi unit Audiologi ni...bg buku app.

kena tunggu kat luar kejap..
jumpa peg. audio kat situ.. dia tanya kot imran boleh tido sendiri..
jwpn dia..mmg xboleh..
mamat ni kasila tido lambat mlm smlm.. bgn awal pun..
kalau bkn waktu tido dia..xkan pejam mata dia..
so... imran kena kasi mkn ubat tido
n alahamdulillah...ms check up aritu imran xsakit lansung
muka budak nak main je...

so... peg. tu jumpa doctor utk priscribe ubat..
pastu kami ke Bilik Prosidur E utk kasi mkn ubat tido..
memula ada MA tu dgn nurse nak tlg bagikan ubat..
ubat minum,..byk jugak..kat 11.5ml ko...
budak ni meronta2 siap kemam mulut xnak mkn ubat..
pastu pelagi... aku la yg kena kasik mkn kan...
hanya ibu je tau camne cara nak tackle anak yg xmoh mkn ubat ni...

dlm bilik prosedur..
kasi pakaikan bib dulu..nnt ubat kena baju...

lepas kasi ubat... nurse suruh kasi tetek utk tidor kan dia..

dlm 10 minit mcm tu...terus dia tido...
aku pindahkan msk stroller jap...
pastu aku gi panggil peg. Audiologi td...
rupanyer prosedur check bunyi tu buat dlm bilik prosedur ni jugak


lepas tu pindahkan semula imran ke katil...
pegawai tu buat ujian..aku xla snap gmabr...
takut kena marah...
lepas 30 minit...
ujian dia punyer result sgt xmemberangsangkan...

1. Telinga kiri - ada infection sbb kesan dr. imran demam + batuk selsema last 2 weeks (minggu raya haji lepas)
2. Telinga kanan - ada cecair...
3. Tahap pendengaran: agak kurang dengar (lambat respond)



kesimpulan...
next month appointment kena JUMPA PAKAR ENT..
nampaknyer..to be continue la jwbnyer,,
every month ulang alik HPJ...
tp harap2...xla serius mana n boleh diubati...
resah jiwa aku sebagai ibu ni..
risau bila anak sakit mcm ni...

so...
itulah kisah imran..
oh ye... Berat Imran utk 3 bln ni (since umor 5 bulan) maintain 9kg..
dah masuk carta normal..xobes dah...syukur!




3 comments:

mummy_ayu said...

nak jumpa pakar ENT..sama la mcm Iris hari tu..doc kata ada cecair sikit dlm telinga dia..just makan ubat & follow up appt...
harap Irfan pun takde yg serius...

zailamohamad said...

ya Allah..banyakkan bersabar yaa..kagum dengan Ilah yang sikit pon tak mengeluh bila anak sakit..

alyyani said...

alamak. tapi rasanya result tu effect dari imran tak sihat haritu. moga2 next check up semua normal lah. mak oi kak, apsl banyak sangat dose ubat tido tuh? sampai 11.5ml! alang nak bagi anak ubat 3ml pun meraung apa lagi banyak tuh. isk.

momok dah start keje kat nilai tu ke? sama lah kita, laki baru start keje payah lah nak soh coti2.

Related Posts with Thumbnails