Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

soping bj skolahnyer syafiqah...

aku laki bini sgt bersemangat hari ni nak gi soping bj sekolah syafiqah...
siap senaraikan bape helai bj n lain2 keperluan utk bl
dok borak n tanya pendapat jiran2 yg dah skolahkan anak..
also yg nak sekolahkan anak thn depan..semua ckp brand canggih ok..
jd..destinasi yg seswai utk membeli belah harusnya di alamanda je..
lg pun dah time utk membeli brg dapur jugak...
so...soping skali terusla semua harini...

cuma terlupa pulak..MAHA kat MARDI kan br stat...
jem kejap la jln dpn shell suria tropika ke mardi sbb semua org nak gi maha kan...
lepas je simpang mardi hlb clear blk..
smpai je alamanda... soping bj dulu la kat parkson.,
nnt br bl brg dapur kat care4...

ni aktiviti aku 2 beranak dgn syafiqah...
amik bj terus test..


memula cuba bj kurung dulu...
plannyer nnt utk syfiqah umor 7 thn ni
aku still nak pakaikan dia pinafore je kat sek. kebgsaan
sekolah agama of coz pkai bj kurung n bertudungkan..
bkn pe..dia kecik lg..dulu kat abim bljr 2 jam sehari pun bj seklh sehari dah hitam legam..
inikan sekolah 5 jam sehari....
mmg tercabut tgn aku asyik dok memberus bj je nnt...
aku paling letih nak berus bj tang poket, hujung lengan, siku dan bontot bj..
seksa ko....

nnt syafiqah dah pandai managekan diri..
aku rs umor dia 9thn nnt kot...br pakai bj kurung pg ptg..
ms tu agak nyer dia tau la nak cantikkan..
sinsing lengan bj elok, nak duduk lipatkan bj ke atas, pandai bawa sau tgn ke sekolah...
ye tak???
jd bj pinafore wajib dibeli..

then bila part nak try bj pinafore mmg minah ni kena bukak bj n cuba la

alahai..comey anak mama...
umor br nak msk 7 thn..tp kena pakai saiz XL...
hai...sabar jelah

puas hati dgn bj.. sesi pilih kasut pulak..
bl 3 pasang..dgn 3 design yg berlainan..haha..ni semua keje aku...hihi
papanyer malas nak layan...
keje dia tlg jg imran..siap suapkan mkn lg....
pastu tlg bg pendapat bila aku tanya..bj ni ok x?kecik or longgar bj syfqh pakai...?

pastu... ms utk byr...
boleh budak parkson tu ckp.. kalau pakai plastik, kena caj 20¢ 1 beg..
nasib baik aku mmg bw beg soping..
tp utk bl brg kat care4 nnt la...
tp bl kasut kiko dpt sebuah woven bag...
last2 sbb blnja lebih RM500...dia bg juugak beg kertas sebuah..
melampau betul...bl brg > Rm300 pun nak berkira plastik ke??
standart kena bgg beg kertas terus tau...sabar jelah

ok..blk tu...sesi menabur brg yg dibeli...
dok belek2 n snap gmbar.
ini lah bj sekolah syfqah yg dibeli...


ok..nak tau apa yg kami bl??
ini dia:

1. Bj kurung sekolah = 5 helai (RM25.90 selai)
2. Kain biru sekolah = 2 helai (RM 27.90 selai)
3. Kain sekolah agama hijau = 2 helai (RM27.90 selai)
4. Pinafore  (baju luar) = 3 helai (RM27.90 selai)
5. Pinafore (kemeja dalam) = 3 helai (RM14.90 selai)
6. Tudung sekolah = 4 helai (RM14.90 selai)
7. Kasut sekolah KIKO = 3 pasang (RM28.90 sepasang)
8. Stokin = 6 pasang (RM 11.90 perpek 3 pasang)
9. Set Alat tulis Faber Caster = RM19.90

tolal = RM560 xsalah


ada brg lain yg kena bl lagi..tp rasanyer nak terjah ke Jusco pulak
antaranyer: kamisol, short pants, spender, track suit, beg skolah dan alatulis lain..

wah terasa jugakkan membeli brg sekolah anak
teringat aku ms sekolah dulu..
sib baik aku adik beradik ada dpt bantuan Biasiswa kecil Wilayah persekutuan
RM300 setahun...kurang beban abah n mak nak blkan brg sekolah
sbb semua brg sekolah smapai ke buku semua bl pakai duit BKWP tu
abah byr yuran je..

zaman skrg... gaji mak ayah lebih RM5K mana boleh dpt bantuan kan..
mmg kena byr sendiri la jwbnyer...
xpela...rezki utk anak2...
next month...ms utk bl buku sekolah pulak...
itulah kisnyer....daaa

7 comments:

alyyani said...

huish bab anak nak masuk sekolah rendah ni tak leh main2 ye kak. kena buat list. segala barang dari besar sampai barang kecik kena amik kira. suka tgk syafiqah ber pinafore. :)

damien said...

Mak dia yg lebih. Nak itu ini. Nasib baik papa dia ni baik hati nak melayan.

Ibu Lala said...

Akk pun dah beli baju sekolah ngan kasut. Takut beli lambat kang x de saiz pulak. Tinggal beg dgn stationery je yg belum beli.

Iela Fazielah said...

alyyani: itulah pasal...buat list takut ada yg tertinggal n 1 lg takut terlebih budget...haha..itulah dia pakai pinafore tu nampak kemas kan?

Iela Fazielah said...

damien: bapak dia mmg kena layan je... anak pompuan sorang tu

Iela Fazielah said...

ibu lala: betul..takut saiz habis..kena pulak yg saiz besar2... lg cepat abis

mummy_ayu said...

dah settle dah shopping.. ayu lum mula lagi..Ayu pun plan nak beli brand canggih tu....tahun nie kena shopping brg Ian & Iris sekali..tahun depan kan dua2 sekolah.

Related Posts with Thumbnails