Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

pokok ku..awwww!

ok... lari dr n3 gi sabah
ni... aku dah ada hobi baru.....
bercucuk tanam...
eceli ni dah 3 pokok aku bl....

pokok pertama aku bl kat IKEA...

cun x??? Rm4.90 je..
sebulan je aku jaga dia dgn sihat...
kasi minum cukup2... 
skali minggu lepas aku perasan daun dia stat layu...
apsal ntah??? nak kata xkasi minum... 3hari sakli kasi jirus...
skrg rupa dia sgt tenat....

last week... jumaat..
aku bl second pokok kat JUsco ms J-card day tu...
gmbar.. esok aku upload ek...
pokok JUSCO..replace pokok ikea yg sakit
so far masih sihat lg...

pastu ptg tu 
apeke rajin aku singgah nurseri pokok kat area rmh...
konon nak bl pokok...
aku tanya la apek owner nursery tu

dialognyer:
AKU:" boss... mau tanya.. saya mau tanam pokok... ada x pokok yg senang mau jaga tp xpayah nak jirus selalu??"
skali APEK tu jwb :"ada..... pokok plastik! lu xpayah mau jirus semua.. gerenti hidup saja...ayaaaaa! mana de org mau tanam pokok xmau siram... itu mcm aa... lu bl pokok plastik ma.....!:

dush! terkena aku sebijik ok!hahaha

AKU:" aiya boss... jgn la marah... sy tanya saje"
APEK: "itu pokok hidup jugak.. mcm org.... kena jaga ma... kena jirus... letak baja...bla2..."dia bebel 
sabo jelah..
lepas borak2... aku ckp aku berkenan kat pokok ni....

cun tak???
sepasu RM28... mcm ok la harga dia.. jenis pokok memanjat... 
aku suka tgk rimbunan dia... tp leh trim kalau xmau naik tinggi..
cuma pokok ni sgt manja kata apek tu
kena letak bwh tempat teduh...
ok la..aku pun nak letak bwh porch kete je.. dpn rumah...
pastu jirus setiap hari n baja seminggu skali

lepas byr.. skali pekerja dia suruh aku tukar pasu skali
lg cantik dia kata... aku dok pikir.... mcm rajin pasni aku nak dtg beli pasu bagai..
so..dah alang2.. beli pasu sebijik rm8 je... tanah rm4...
diaorg siap tukarkan pasu...
taraaaaa

wah.. terus berseri aku rasa pokok ni..haha

oh ye.. nnt aku upload gmabr kedudukan aku letak pokok ni ye..
kedudukan pokok baru ku...
ok x??? kasi seri sikit pintu masuk rmh

yg pasal pokok ikea aku yg nazak tu..
aku tanya apek tu.. apa masalah dia...
dia kata maybe aku terlebih siram kot...akar dia mungkin dah busuk
pokok ni xleh kurang air atau terlebih air...
kalau lebih nnt akar rosak n busuk...
kalau kurang pun xleh...

so..balik rmh aku cek pokok ikea tu...
rupanyer betul terlebih air..
 lepas jemur kat luar..sepanjang aku gi sabah aritu...
skrg dah mcm sihat sikit..
tp daun dia byk gugur....
tahap kesihatan pokok IKEA sekarang 

ok.. aku dah dpt pengajaran sikit bab jaga pokok...
almaklumlah.. 1st time... 
hubby aku mmg xminat bab2 nak bela pokok n deco rmh ni
so..sendiri kena belajar la.......
sekian kisah pokok kuuuuuuu

16 comments:

lydzar said...

kak, saya pon malas jugak bab2 berkebun ni..hehehe

NzA said...

bagus tu ilah, minat baru.mmg seronok espclly bila tgk pokok tu hidup subur..minda terapi gak tu....akak ni ikut mood, time rajin siram la pokok ttp trkdg 2-3 xsiram ttp yg peliknya elok lak pokok2 tu hidup..agaknya dh tau tuannya nie spesis xrajin...hi...

Iela Fazielah said...

lydzar: akak rs dulu akak cam kamu gak.. tp skrg mcm dah dok rmh sendiri..mcm nak cari aktiviti utk diri sendiri... pastu bila dah stat mcm best pulak

Iela Fazielah said...

kak nza: betulla..terapi minda.. tgk pokok tu menghijau mcm relex je rasa....

Farra Dhelina said...

haha sabo je lah jwpn apek tu hehe..

kak pokok memanjat ni mmg senang tmbuh..sy letak kat bilik air sy hehehe..

Iela Fazielah said...

fara: o yeke..mcm best je letak dlm toilet... tp....emm... kena pikir balik..hehe

mamalieyna said...

waaa ghajin nih..hehe..bleh la tu, dismping isi masa lapang, bleh cantikkan halaman rumah..

tp lawak la apek tu punya jwpn, ekeke..

Adyshariz said...

pasni boleh jadi hobi baru la ila

MrS. F!zA said...

pokok yg timbunan tu mmg kita suka jugak..tgk kt rumah2 org cantiknya alahai..tggu rumah kita siap la bru berangan tanam mcm2..kekeke

Iela Fazielah said...

mamalieyna: itule.. hobi baru u.... diwaktu lapang..kala kesunyian..haha

Iela Fazielah said...

adyshariz: itu sudah semestinyer!

Iela Fazielah said...

mrs!Fiza: ila doakan rmh fiza cepat siap.. leh gardening sesama

Dilla Ady said...

cantik jugak pokok tu letak kt sudut pintu masuk..pandai gak akak pilih..

dilla pun nnti nk tanam sikap suke bercucuk tanam nih...

tp hubby ckp takut mati jek pokok2 tu..huhu

Nana said...

pokok ni jenis senang jaga kan
klw org2 pemalas mcm aku
sesuai la bela pokok ni hehe

Iela Fazielah said...

dilla:mula2 mcm tu la.. takut pokok mati..tp lom cuba lom tau..

mama iffaheem said...

Selamat berkebun:)

Related Posts with Thumbnails