Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Masak-masak: No-Bake Oreo Cheese Cake

salam selasa uolls..
aduhai..ahkak skrg bizi this semester..ewah!...
alhamdullillah...rezki anak2....xsangka dpt tawaran jadi tutor sambilan...
ingatkan offer next semester (means Semester September)
rupa-rupanyer stat semester baru ni (18 Februari 2014)
tp kelas mlm la pulok...
aduhai...
xpela... mengembangkan ilmu yg sediaada kan...
kongsi dgn org lain...

ok... ni pun nak kongsi ilmu gak ni...
hari ahad aritu/....
teringin betul nak mkn cheese cake..
hari khamis lepas punyerlah teringin nak mkn cheese cake..terus bl sepotong tiramisu cheese cake kat SR..
lepas gian...
tp lepas tu terpikir..
eh nape xcuba buat...
pelagi.. terus google resepi...
rupa nyer ada 2.. satu yg jenis bakar, satu lagi xyah bakar...
aku tgk kalau resepi org malaysia buat kebanyakkan bakar n gunakan telur
tp yg oversea buat semua xguna telur...
so... xyah bakar2...
kita buat resepi yg mudah lg simple

jadi... meh tgk nyer...

bahan2:

NON BAKE OREO CHEESE CAKE

Crust Base:
2 cawan oreo crumps @ 12 biji Biskut oreo (buang krim & dipecahkan)
3sudu non-salt butter (dicairkan)

Filling
250 gm cream cheese (aku pakai Tatura)
4sudu besar@1/2 cawan gula halus
200g whipping cream
1 sudu Esen vanila
1 sudu gelatin (boleh pakai jenama Nona or Halalgel) fungsi gelatin utk jadikan kek pejal... kalau xnak letak pun xpe.. tp nnt kek jadi cantik sbb cream cheese akan meleleh..
7-8 Oreo dipatah/dipotong kecil2
tambahan 8 oreo utk diletak atas kek (optional)



Cara memasak:
1. Campurkan Oreo crumbs (atau yg dihancurkan) tadi dgn butter yg telah dicairkan. Then gaulkan sebati

2. Tekan dalam loyang (6inci). Aku lapik dgn kertas minyak dlm loyang supaya mudah dikeluarkan nnt...kemudian simpan dlm peti sejuk supaya lebih keras.
3. Utk filling.... campurkan cream cheese, gula & vanila esen, pukul hingga kembang.
4. Dalam mangkuk lain, pukul pulak whipped cream hingga kembang.
5. Kemudian campurkan cream cheese & whipped cream tadi, gaul sebati 
6. Cairkan sesudu gelatin dgn 2 sudu besar air suam, kacau smapai gelatin jadi warna clear dan campurkan dlm adunan tadi. Seterusnya masukkan oreo yg dah dipotong2/ dipatahkan2.... kalau nak masukkan sekali sedikit Oreo crumbs pun boleh. Gaul smapai betul2 rata...
6. Akhir sekali, filling ni kita masukkan dlm loyang yg berisi crust base tadi.. taburkan oreo crust atas dia n susun biskut oreo kalau nak atas dia. Sejukkan dlm peti sejuk dlm 4 jam atau lebih sehingga keras...


lepas 3 jam kot.. aku xsabar nak mkn...
kek lom betul2 keras... tp nak mkn jugak...
aku pun keluarkan dr loyang...
wallah!


sekali potong... lembiks lagi...haha 
xpe.masuk perut hancur jugakkan??
yg penting RASA! TERBAIK weh!



rupa my Oreo Cheese Cake (non-bake version)
terbaik.. puashati! tersedap...
hubby request, bday party syfqah nnt xyah tempah kek...
dia suruh buat oreo cheese cake ni je...
tp xleh la pakai seketul cream cheese.. kena pakai at least 3-4 ketul..
sbb sebijik cream cheese + sekotak whipped cream tu dpt seloyang kecil je...
mmg mkn cukup2 je...
tp kos keseluruhan utk seadunan kek comel ni baru habis RM20 je... murah kan>>>
cer cuba buat.. dijamin puas hati...

daaah!


semua resepi aku amik dari : http://girlish87.blogspot.com/2013/07/resepi-no-bake-cheese-cake-compilation.html
dan
http://www.lifeloveandsugar.com/2013/08/13/no-bake-oreo-cheesecake/

girlish bagi resepi compilasi semua jenis cheese base resepi..
nnt leh cuba resepi yg lain.. mmg terbaik la... 

5 comments:

msredcheesecake said...

sedap nampak... suka kek oreo...

syawalsimpsons said...

saya pon buat yang tak bakar kakak..best kan..masuk peti ais jee

Iela Fazielah said...

sedap giler....

~ NANA ~ said...

hai...tq sudi singgah blog i :)

i dah link ur blog...hihi

salam kenal :)

Nad MamaZN said...

Ok nk try buat nnt :)

Related Posts with Thumbnails