Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Resepi Atkins: Lasagna Telur & Udang Atkins

owh... aku tersebut lasagna..
resepi kata omelate...mana satu ni..
tp bila dah msk rupa mcm lasagna.. aku panggil lasagna la..
menu kali ni mmg terbaek la...
sedap giler!
mcm mkn tat telur pun ada jugak... lebih kurang la...
utk resepi ni aku ubah sikit n letak sayur...
resepi asal xde sayur


ok...
tgk bahan2:

Parutan keju mozarella secukupnya
parutan keju cheddar @ parmesan secukupnya secukupnya
Telur 2 / 3 biji
Mayonis

Bahan inti:
Udang dibuang kulit
Bawang putih - cincang 
Bawang merah- cincang
Daun saderi sebatang - potong dadu
Cili Benggala sepotong 2 - potong dadu
Kubis bunga - potong kecik2
Garam
Blackpaper 


Cara-cara masak:

Tumis bawang puith n bawang merah hingga naik bau, kemudian masukkan udang dan sayuran. kemudian taburkan garam & blackpaper secukup rasa. Dah masak letak tepi.

Kemudian, ambil satu mangkuk, pecahkan telur masukkan sesudu mayonis dan pukul sedikit (mcm nak buat telur dadar)

Dah siap, ambil acuan (aku pakai bekas petak kecik tu) kalau xde, acuan cupcake pun boleh, boleh buat byk bekas nnt.....
ok, dlm acuan tu, masukkan 3/4 telur tadi.
Seterusnya masukkan semua ini sayur dan udang tadi.


 Kemudian tuangkan lebihan telur dan akhir sekali tabur dgn cheese mozarella, parmesan & cheddar...
aku taruk semua cheese tu..

then, panaskan oven dlm 5 minit, bakar pada suhu 200degree lebih kurang 10 minit.

Siap! 


sekali lagi...
selamat mencuba.....
sedap weh!
nnt leh msk lagi



4 comments:

syawalsimpsons said...

ok boleh buat ni..tp kena buat 2 versi la..ni versi untuk ibu n izz...satu lagi takmo sayur n udang utntuk en asben n syawal..yeaayyy

FARAH deeb said...

mak eiii sodap eh! Nak terai!!!! udang ade haha... TQ 4 sharing! Jemput Singgah: Projek DIY Wall Sticker

shuweet said...

terbaek la ko ila....

Surianti Ishak said...

terbaik la, dgn atkins pn blh mkn lasagna...saya share sis punye resipi yer.. salam ziarah http://yanishak.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails