Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Projek D.I.Y.

salam monday semua.... amacam cuti??
best??? byk aktiviti buat...
ai pun ada buat aktivti gak...aktiviti dok kat rmh sepanjang hari
sambil tu buat projek D.I.Y (do it yourself)

mmg puas hati lah dpt mengerjakan bendalah tu...
mcm biasa... korang tgk gmbar je korang mesti dah tau punyer...
ni ha.aaaa... aku dok kerjakan almari console aku ni...
dulu nak jual tak laku2...
jadinyer... bwk la jugak ke rmh baru ni
sbb warna dia dgn warna tema dah lari kan...
jadi kami amik keputusan utk mengubah kaler supaya selari ngan warna tema rmh baru

dgn modal rm25... setong cat 1 liter warna HITAM high gloss jenama COLOURLAND + berus cat sebijik..
jom tgk aktiviti kami mengecat eh...

mula2.... tgk rupa asal almari ni dulu ye..

warna asal.. brown oak gelap..

lepas ditogel dan dicat...
cat kat body luar je.. xyah susah2 nak cat dlm semua..
dah letak brg kang org xperasan pun..kan..kan..kan..

xlupa juga.... frame mirror..

yg mirror ni en hubby malas nak tanggalkan cermin tu
jadinyer.. tutup je dgn surat khabar n salotape...
kat blkg cermin tu ada meja side table kan..
meja tu pun kena cat gak.. sbb cat dia dah byk tertanggal2..

tu dia en. hubby tgh cat dgn tekun...

kat 2 - 3 jam gak la godek
pastu biarkan kering seharian...
smapai le ke mlm... mmg xusik pun..
bau cat jgn cerita... mmg naik pening kepala..

esok nye... hari smlm lah (ahad)
pepagi kami dok meneruskan projek yg xabis lg ni...
iaitu.. menggantung cermin ni...
siap dril yg sediaada meletup la..
(p/s: to ibu mertua ku... drill ibu dah malatop!!..nnt kami gi repair ye)
terpaksa la pinjam drill dr jiran depan pulak...
weng sana.. weng sini... (bunyi drill tu la)...
siap gantung jam skali...
akhirnya...

tada......!

my new console cabinet with mirror.. mcm bl br la pulak..
ni gmabar amik jam 10mlm smlm ye.. lupa lak nak snap ptg tu..
warna hitam berkilat...
sukenyer bila dpt kerja kan sendiri brg2 ni kan....

ape lg ek aku nak kerjakan ni..cat byk lg nih???
think..think..think....


12 comments:

lydzar said...

haaa..kan elok tu..tkyah dh nk beli2 lain kan..DIY ni mmg bagus esp utk barang2 lama nampak baru..congrates both of u!

Farra Dhelina said...

waaa..bagus lah mcm ni..tak membazir kan..berguna jugak...

mummy_ayu said...

cayalah..kena rajin je..hasilnya sgt berbaloi..

AkMa said...

wowww..sgt kreatif dan yg paling penting jimat sekali..ehehheh

SyaNa said...

rajin ko!!!
aku teringin nk cat brg2 umah aku kaler putih

Iela Fazielah said...

lydzar: tu lah... mmg xde nak bl lain pun... ingat nak lupuskan terus almari ni.. tp sbb xlaku.. kena la refurnish almari ni.. tp mmg nampak br..tq

Iela Fazielah said...

farra: ;D... sgt2 menjimatkan!

Iela Fazielah said...

mummy ayu: nak dpt mood rajin tu... fuh.. berminggu2... tq ea...

Iela Fazielah said...

AkMa: tq.. xle sekreatip mana... ada ga comot2 gitew.. kena dtg dekat2 br nampak tau...hehe

Iela Fazielah said...

sYaNa: rajin xrajin la... kena bl cat dulu... slagi xbl cat tu.. haram xusik pun.... haha.. tp mesti lawa kalau cat putih kan...

mamalieyna said...

waaaah mcm baruu///bagus la beranisiatif sndiri..cun plak tu..^_^

Iela Fazielah said...

mamalieyna: tq... sukernyer...

Related Posts with Thumbnails